Restaurované filmy Jana Špáty slaví nečekané úspěchy

Restaurované filmy Jana Špáty slaví nečekané úspěchy
restaurovane-filmy-jana-spaty-slavi-necekane-uspechy-1
Akademici cenu za Nejlepší audiovizuální počin udělují naprosto výjimečně, Restaurované filmy Jana Špáty jsou po šestnácti letech teprve druhým laureátem tohoto ocenění. Podle producenta projektu Richarda Němce ze společnosti Verbascum zcela právem, neboť šlo o "náročnou, zdlouhavou a v mnoha ohledech průkopnickou práci".
Režisérka, spisovatelka a pedagožka Olga Sommerová s jeho slovy souhlasí. "Projekt restaurování filmů, první svého druhu u nás, byl velmi náročný a jsem ráda, že byly jako první v takovém rozsahu restaurovány právě filmy Jana Špáty, kterého považuji za největší osobnost českého dokumentárního filmu 20. století," říká jedna z nejlepších českých dokumentaristek a někdejší Špátova životní partnerka.
Mimořádná kolekce se neztratila ani na trhu zaplaveném levnými DVD, dosud se prodalo už více než 2 000 kusů. První vydání bylo rozebráno během deseti dnů, v současné době se doprodává už třetí reedice. „To, že se prodalo tolik DVD, je pro mě velké překvapení a potvrzení toho, že přeci jenom s vkusem lidí to není tak zlé a že někdy může jít kvalita ruku v ruce i s komerční úspěšností," říká distributor Miloš Gruber ze společnosti Indies MG.
Momentálně jsou navíc Špátovy snímky k vidění zdarma na adrese www.docalleancefilms.com. V tomto týdnu filmová esej o Irsku z roku 1967 Země sv. Patricka, v příštím týdnu film Mezi světlem a tmou o tvorbě fotografa Jindřicha Štreita a od 5. dubna Největší přání, sociologická sonda o skutečných hodnotách mladých lidí za socialismu.
Jinak všech osmnáct zrestaurovaných filmů klasika české kinematografie si můžete zakoupit v e-shopu www.janspata.cz za zvýhodněnou cenu 499 Kč.

Více na kartě Jan Špáta.