Kuky se vrací. A s ním i oscarový Jan Svěrák

Kuky se vrací. A s ním i oscarový Jan Svěrák
kuky-se-vraci-a-s-nim-i-oscarovy-jan-sverak-3
"Dlouho jsem toužil udělat film, v němž bych se mohl věnovat drobným detailům - hmyzu, světlu v listí, letícímu chmýři a vůbec mne zajímalo, co se na scéně odehrává, když herci odejdou. Různě jsem to do svých filmů pašoval, ale šlo to těžko," vysvětluje Jan Svěrák, jak se rodil akční film o plyšovém medvídkovi. "Napadlo mě tedy změnit měřítko a zasadit příběh přímo do mikrosvěta, jeho protagonisty udělat dostatečně malé, aby kořeny stromy byly dekorací, světlo v maliní dělalo atmosféru, chmýří bylo rekvizitou a veškerý hmyz přirozeným komprazcem," říká režisér a producent a v daném případě i scenárista Jan Svěrák.
V hlavní roli? Růžový medvídek
Kuky se vrací je příběhem šestiletého Ondry (Ondřej Svěrák), který trpí astmatem, a tak ze "zdravotních důodů" musí pryč i jeho oblíbená hračka - růžový medvídek Kuky. Když maminka (Kristýna Nováková-Fuitová) vyhodí Kukyho do popelnice, začne pracovat Ondrova fantazie naplno. Kuky prožívá dobrodroužství plná nástrah a nebezpečenství v tom neojbyčejnějším světě...
Snímek ojedinělým způsobem kombinuje animovaný příběh s hraným, akční scény a vtipné dialogy ve stylu Indiana Jonese. Z toho vyplývá i jedinečný způsob natáčení. S loutkami nešlo pracovat v ateliéru, muselo se s nimi vyrazit do přírody, což ale zase vylučovalo běžný způsob animace po jednotlivých okénkách. "Stále jsem dělal nějaké zkoušky - s figurkami z lega na video, s velkou kamerou na film... Pořád mě zajímalo, co při jakém zaostření vlastně uvidíme," popisuje technické obtíže Jan Svěrák.
Borový háj, zamrzlý Ještěd a šestihodinové čekání na veverku
kuky-se-vraci-a-s-nim-i-oscarovy-jan-sverak-4
"Je to pohádka a v pohádce musí být všechno pohádkové," pokračuje v autorském monologu oscarový tvůrce. "Když hrdina bydlí na tajemném stromě, tak musí být opravdu tajemný. Když je v lese zima, tak nestačí pocukrovat smrčiny, to musí být peřiny jako v Mrazíkovi. Ale protože tohle všechno nenajdete na jednom místě, stal se z natáčení takový výlet po vlastech českých."
I kvůli tomu se natáčení, původně plánované na 35 dnů protáhlo na rovnou stovku. Odehrávalo se v několika etapách postupně od roku 2008. Tuhá zima se točila na Ještědu, zajímavé kořeny u Bechyně, mechový les a potok na vrchu Melechově, borovice a skály u Drábských světniček, podzimní les ve Voděradských bučinách u Jevan, červená jílovita půda v okolí Nové Paky a konečně kvůli tajemnému svícnovému smrku si štáb vyrazil až k Vyškovu u Brna. Původní šestice statečných se ve finále rozrostla na šedesátičlenný tým. Mimochodem,ve filmu je prý třikrát víc trikových záběrů než v Tmavomodrém světě, Svěrákově zatím nejnáročnějším projektu.
Počítače pomohly nejen s vymazáváním drátků, které vodily loutky, ale i ke spojování loutek a živých zvířat - veverky, ježka, všemožného ptactva, lišky, motýlů, vážky, včely, mouchy i psa. Ty všechny kamera trpělivě snímala několik hodin, dokud neudělali pohyb, jaký si režisér představoval. Největší problém prý představovaly plaché veverky - s těmi musel být kameraman ve studiu sám a osmělily se až po šesti hodinách.
Rodinný dobrodružný film Kuky se vrací dorazí do českých kin 20. května 2010.


Více informací naleznete na kartě filmu.

.