Ženy v pokušení uvedl Jiří Vejdělek

Ženy v pokušení uvedl Jiří Vejdělek
zeny-v-pokuseni-uvedl-jiri-vejdelek-3
"Z ženy jsem vyšel a do žen se rád vracím," odpověděl režisér filmů Účastníci zájezdu, Roming a Václav na otázku, které ženy ho nejvíc v životě ovlivnily, a rychle dodal: "Tedy všechny a na další lekce se už teď těším."
Už na začátku jich přitom bylo víc než dost, neboť Jiří Vejdělek vyrůstal s maminkou, dvěma sestrami a na dostřel osmi tet, jelikož maminka pochází ze třinácti sourozenců. "Uvědomil jsem si, že vlastně neexistuje téma, o němž bych přemýšlel déle a častěji, které bych zpracovával pečlivěji a kterému bych věnoval víc pozornosti, lásky a vášně," tvrdí režisér a tentokrát i scenárista a producent Vejdělek. "Vznikla tady řada filmů o ženách, jejichž autorkami a režisérkami jsou ženy. Říkal jsem si, že by bylo zajímavé, kdyby film o ženách natočil konečně muž, a protože se k tomu nikdo neměl, ujal jsem se toho sám."
Středobodem filmu je příběh pětačtyřicetileté odbornice na partnerské vztahy Heleny (Lenka Vlasáková), která přistihne svého manžela Zdeňka (Michal Gulyáš) v náruči pohledné mladé Afričanky. Zatímco Helena se pokouší utěšit, že se jedná o krizi středního věku a Zdeněk se k ní dřív nebo později vrátí, Helenina extravagantní matka Vilma (Eliška Balzerová) se dál nehodlá na její trápení dívat. Spolu s Heleninou dcerou Laurou (Veronika Kubařová) jí začnou vyučovat ve svádění mužů. Nebude trvat dlouho a všechno se to pořádně zamotá, na scéně se jich totiž objeví hned několik - sportovní novinář Dan (Roman Zach), Lauřin přítel Jakub (Vojtěch Dyk) a Jakubův donchuanský kamarád Michal (Jiří Macháček).
Klíčem k úspěchu filmu bylo podle Vejdělka správné obsazení. "Největším oříškem byla Vilma, pořád jsem přemýšlel, kdo by ji tak mohl hrát, až se mi jednou zdálo o Elišce Balzerové, v tom snu ke mně přišla, dala mi pohlavek a povídá: Ty nevíš, koho obsadit do role Vilmy, tak ty nevíš?" Ráno jí prý scénář poslal, Eliška Balzerová zazářila nadšením nad tím, že některý scenárista myslí ve filmech i s rolemi pro ženy a nikoliv jen muže, sešli se, padli si do oka a na celou kavárnu začali společně řešit, jak by měla Vilma ve filmu říkat ženskému pohlaví. "Číšník musel být z naší debaty asi hodně vyděšený," směje se Vejdělek.
S obsazením Lenky Vlasákové to prý bylo mnohem jednodušší. "Na Lenku jsem měl spadeno už delší dobu a jakmile se naskytla příležitost ji obsadit, neváhal jsem," říká Vejdělek. "Všichni ji z filmů známe jako citlivou bytost, což se mi hodilo, zároveň jsem ji chtěl ale divákům představit jako úžasnou komičku."
zeny-v-pokuseni-uvedl-jiri-vejdelek-4
A Veronika Kubařová? "S Veronikou jsem se poprvé potkal kdysi na castingu a od té doby ji mám pořád v hlavě, potřeboval jsem někoho, kdo působí křehce a půvabně, ale zároveň abychom jí věřili, že dokáže zkrotit téměř dvoumetrového Vojtu Dyka."
Směsi vtipu a mystifikace se okamžitě přizpůsobil i Vojtěch Dyk: "Mně se starší ženy líbí, takže jsem Jirku uplatil dvanácti tisíci, abych mohl tuhle roli hrát, a navíc jsem mu trošku kecal i do obsazováení." Ideální den je podle něj ten, kdy snídá s Lenkou Vlasákovou, na procházku jde s Veronikou Kubařovou a večeří s Eliškou Balzerovou.
Podle Tomáše Hoffmana (Kawasakiho růže, Nestyda), jednoho z producentů snímku, se film na testovacích projekcích setkával jen s mimořádně přiznivými ohlasy. I proto si distribuční společnost Falcon od filmu slibuje "opravdu hodně" a k šíření pozitivní šeptandy o filmy použila skutečně originální nástroj. "Víme, že středem ženského světa jsou kadeřnictví, kde se semele živé i mrtvé, proto jsme v regionech uspořádaly projekce pro kadeřnice," říká marketingová ředitelka Falconu Svatka Peschková.
Jiří Vejdělek tvrdí, že to funguje: "Včera jsem byl u svého kadeřníka a ten mi tvrdil, ať určitě zajdu na Ženy v pokušení, že je to skvělej film, takže půjdu."
Romantická komedie Ženy v pokušení dorazí do českých kin už příští čtvrtek v masivním počtu 45 kopií.