Český lev 2009: Velká filmová loupež

Český lev 2009: Velká filmová loupež
Letošní Lev bude ten vůbec nejlepší!
Pátek, krátce po desáté hodině dopoledne, Velký sál pražské Lucerny. Rány kladivem, řev motorové pily, pokřikující produkční, pobíhající asistenti, liduprázdný sál a v něm Bolek Polívka a Pavel Liška s plastikovými kelímky kávy. Za nějakých 34 hodin bude všechno jinak, oni na pódiu, před nimi nabitá Lucerna a stoosmiminutová show, během níž budou dekorováni všichni vítězové 17. ročníku českých výročních filmových cen.
"Dámy a pánové, všechny vás tu vítám, kdo mě neznáte, moje jméno je Petr Vachler, těším se, že tu společně strávíme dva příjemné dny, které vyvrcholí zítra večer přímým přenosem a  už teď vám můžu slíbit, že letošní Lev bude ten vůbec nejlepší," pumpuje energii a optimismus do všech zúčastněných hned zkraje dvoudenních příprav a zkoušek režisér večera.
cesky-lev-2009-velka-filmova-loupez-3
Jestli se rozzlobíme, budeme máminý
Letošní galavečer bude ve znamení slavných dvojic tak či onak spojených s filmem. Křišťálové sošky lvů připravených ke skoku tak budou letos mj. předávat Magda Vášáryová + Jiří Schmitzer (Postřižiny), Jiří Bartoška + Eva Zaoralová (karlovarský festival), Michaela Kuklová + Jan Potměšil (O princezně Jasněnce a létajícím ševci), Anna Polívková + Martin Pechlát (Účastníci zájezdu), Veronika Freimanová + Vojtěch Kotek (Rafťáci), Vlasta Chramostová + Stanislav Milota (herecko-kameramanský manželský pár, který spolu natočil mj. Spalovače mrtvol), děti z filmu Páni kluci, děti z filmu Obecná škola, Jiří Macháček + Marek Taclík (Jedna ruka netleská), Marek Morvai-Javorský + Boris Hybner (Pelíšky), Jaroslav Tomsa + Zdeněk Srstka (legendární čeští kaskadéři), Dušan Klein + Pavel Kříž (režisér a hlavní hvězda série o básnících)...
Bohužel, legendární dvojici Bud Spencer a Terence Hill, o kterou organizátoři hodně usilovali, se nakonec zajistit nepodařilo. "Terence Hill momentálně natáčí ve Spojených státech seriál a jeho cesta do Evropy by přerušila natáčení na příliš dlouho," vysvětlil Petr Vachler s tím, že se pokoušeli narychlo i o jiné zahraniční hvězdy, třeba Poláky Boguslawa Lindu a Olafa Lubaszenka, ale bez úspěchu.
Nicméně obdivovatelé tmavookého tlouštíka a štíhlého modrookého blonďáka až tak zkrátka nepřijdou. Během večera totiž zazní písnička z jejich zřejmě nejslavnějšího filmu Jestli se rozzlobíme, budeme zlí, ovšem v české verzi. Kašpárek v rohlíku ji pojmenoval Zamiloval jsem se do svý mámy a úspěšně s ní dobývá přední příčky tuzemských hitparád.
Bohužel budou chybět i dva z celkem pětačtyřiceti nominovaných. Režisér Jan Hřebejk je momentálně v Austrálii, polská herečka Karolina Gruszka má prozměnu divadelní představení, které při nejlepší vůli nešlo zrušit. Otazník visí díky silné viróze i nad účastí Jany Brejchové, která by si měla převzít Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu.
cesky-lev-2009-velka-filmova-loupez-4
Tak tohle tu fakt ještě nebylo!
Zatímco ve Velkém sále se zkouší veškerá technika, projekce, světla i kamery, moderátoři večera Bolek Polívka a Pavel Liška mizí spolu s režisérem Petrem Vachlerem a scenáristou Janem Stehlíkem v útrobách nedaleké kavárny. Po stopadesáté budou pilovat scénář večera. První, co mě překvapí, že Pavel Liška Bolkovi Polívkovi vyká. "Když jsme byli minulý týden u Bolka na farmě, Pavel nad ránem, přesně v čase 4:32, Bolkovi omylem tyknul a málem se z toho zhroutil," směje se Vachler. "Dneska chceme Pavlíka utahat ještě víc, aby mi tyknul aspoň dvakrát za noc," přidává se Bolek, jinak ovšem nechtějí ani jeden o překvapeních a zlatých hřebech programu prozradit ani ň. Momentálně řeší především to, kdo bude zvát na pódium hosty, kdo gratulovat vítězům a kdo startovat filmové ukázky a projekce. Všechno musí mít svůj pevný jízdní řád, zmatky a omyly jsou nežádoucí. Pro nezasvěceného je to ale trochu nuda, byť Bolek i Pavel dokáží pobavit a překvapit i v takových chvílích.
Mířím tedy zpátky do sálu na přátelský pokec s produkčními a asistenty a mezi řádky se pokouším nenápadně ptát. Moc se toho nedozvím, ale jedno je jisté - vzniklo minimálně pět filmových předtáček, na které platí stejně přísné utajení jako na jména vítězů. Co v nich je? "To jsou ukázky z našich nedokončených filmů," tvrdí Bolek. "Vloupali se do slavných hollywoodských bijáků a s pověstnou českou drzostí si to pořádně užili," tvrdí jiní pod podmínkou zachování jejich anonymity. "Jsou to naprosto geniální parodie klasických českých filmů," oponují další.
Těžko říct, co z toho je pravda a co mystifikace. "Po čtrnácti dnech v blízkosti Petra Vachlera už sám nevím, co je pravda a co vtip," směje se Bolek Polívka, nicméně všichni okolo tvrdí, že tahle "velká filmová loupež" opravdu stojí za to a mohla by vstoupit i do dějin.
Tak uvidíme. Už v sobotu večer na programu ČT1. Upoutávka zde