Poste restante - silná zbraň v programu České televize

Poste restante - silná zbraň v programu České televize
poste-restante-silna-zbran-v-programu-ceske-televize-1
Já ho vyhodil a on mi dal práci
"Pamatuji si, že jsem to byl právě já, kdo Markovi Epsteinovi kdysi říkal, že nebude přijat na FAMU ke studiu na katedře režie," vzpomíná režisér Karel Smyczek na svoje seznámení s momentální velkou scenáristickou hvězdou. "Marek skončil na nějakém pátém, šestém místě a my jsme brali jen čtyři, o to víc mě překvapilo, že vůči mě nezanevřel a nabídl mi, abych to byl právě já, kdo Poste restante natočí," dodává Smyczek.
Osina v zadku? Libuše Šafránková!
Poste restante je trikově mimořádně náročný poeticko-komediální seriál ze současnosti, který se odehrává na malé zastrčené poště, kam před svojí všudypřítomnou a panovačnou maminkou (Libuše Šafránková) uteče nesmělý a plachý Jaroušek (Ondřej Pšenička). Zatímco kolega Purkrábek (Oldřich Navrátil) mu s jiskrou v oku slibuje, že právě ulice je nejlepší školou života a on ho zasvětí úplně do všech jeho tajů, houf kolegyň (Klára Sedláčková-Oltová, Naďa Konvalinková, Simona Babčáková, Dana Syslová, Taťjana Medvecká) v něm vidí střídavě objekt milostného zájmu a střídavě objekt dusivě všeobjímající mateřské starostlivosti. S tím vším by se ještě Jaroušek dokázal vyrovnat, ale s čím si opravdu neví rady, to je bezdomovec Kercl (Vladimír Javorský) respektive - jeho duch. Pokusil se Jarouška okrást, skončil pod koly projíždějící tramvaje a zemřel. Jenže jeho duše stále nedokáže opustit tento svět a zjevuje se z neznámých důvodů zas a znovu právě Jarouškovi.
"Když jsem poprvé četla scénář, už u čtvrté věty jsem si řekla: Sakra, sakra, to je nějaký dobrý," vzpomíná herečka Taťjana Medvecká, která v seriálu hraje ředitelku pošty, "a pak už jsem jenom křičela nadšením: To je skvělý, že v tom můžu hrát, protože takhle dobrý scénář se dneska hned tak nevidí."
Český Randall a Hopkirk
poste-restante-silna-zbran-v-programu-ceske-televize-2
První diváci Poste restante srovnávají s legendárním britským seriálem Randall a Hopkirk z konce 60. let, který běžel i na našich obrazovkách. "Určitě jsem ho viděl, ale nemohlo mi být víc než šest, osm let, takže si z něj nepamatuju vůbec nic," říká Marek Epstein. Sám vznik myšlenky popisuje takto: "V rámci civilní služby jsem ve frontě u poštovní přepážky strávil spoustu času a zažil celou řadu velmi emotivních situací. To prostředí mě fascinovalo, ale protože jsem nechtěl, aby působilo tak surově, pořád jsem hledal, čím bych ho ozvláštnil, až mě napadl duch." Od té chvíle se prý usilovně snažil sehnat původního Randalla s Hopkirkem, ale marně. "Nezbývalo tedy, než si to celé poctivě vymyslet sám," směje se.
Mezi nebem a zemí raper Marek Eben!
"Pokud vím, originální rekapitulace minulých dílů měl Marek už ve scénáři," odpovídá Smyczek na otázku, jak se zrodila myšlenka zcela unikátních úvodů jednotlivých částí seriálu. "Říkal jsem si, že by bylo fajn, kdyby to byly písničky a kdyby je složil Marek Eben ."
Populární moderátor, herec, skladatel a muzikant vzpomíná: "Byla to pro mě největší zakázka na muziku, kterou jsem kdy od České televize dostal, a jak je člověk žhavej a ne úplně najedenej, nedocházejí mu všechny konsekvence. Nacpat obsah jednoho dílu do minuty dvacet totiž není sranda a častokrát jsem se proklínal, že jsem na něco takového vůbec kývnul."
poste-restante-silna-zbran-v-programu-ceske-televize-3
Výsledek ovšem stojí za to. "Nejdřív jsme se smáli, když Marek přinesl písničku a pak jsme se smáli ještě jednou, když ji Míša Pavlátová naanimovala," říká Smyczek s tím, že se bojí, aby nadupané úvody nebyly lepší než seriál samotný. "Míša Pavlátová s Vráťou Hlavatým dovedou z textu vytáhnout vtip a nastavit na něj další, obrazový, takže se to navzájem pěkně podporuje," skládá Eben poklonu režisérce, která byla kdysi za animovaný snímek Řeči, řeči, řeči nominovaná na Oscara a která před dvěma lety natočila kritikou velmi ceněný snímek Děti noci. "Snad nikdy jsem se  netěšila do práce tolik, jako právě na tomto seriálu," vrací kompliment kolegům Michaela Pavlátová.
V tuzemských končinách zcela ojedinělý seriál bude Česká televize vysílat každý pátek od 26. února 2010.

Více informací naleznete na kartě seriálu.
Animovanou upoutávku s rapujícím Markem Ebenem najdete zde.