Recenze: Zasaženi bleskem (TV film)

Recenze: Zasaženi bleskem (TV film)
recenze-zasazeni-bleskem-tv-film-1
Konec školního roku. Spousta květin od studentů, vtipy a srandičky, prostě uvolnění a úleva. Ještě rutinní prohlídka u lékaře a dva měsíce volna jsou tu. Že realita může být i výrazně jiná, poznala rozvedená středoškolská profesorka Jana Raisová (Kamila Magálová) už v čekárně. Rakovina prsu se týká všech, krásných mladých holek i vystrašených zralých žen. A ona už za pár minut bude patřit mezi ně. Janu prostě čeká něco, čemu se říká absolutní šok!
Vypotácí se zpátky na denní světlo, sedne si k hrobu svého bratra, kterého kdysi zabil blesk, a potom do jejího života vstoupí on (Pavel Liška). Podivný týpek, který ji stejně tak popuzuje, jako dojímá. Vypadá jako bezdomovec, chová se jako podvodník a nestydí se jí do očí sprostě lhát. Tvrdí o sobě, že se jmenuje Emil stejně jako její bratr, že se narodil ve stejný den jako on, jen jiný rok pochopitelně, a že i jeho kdysi popálil blesk...Je to pitomá náhoda nebo znamení osudu? Zdá se, že Jana chce věřit tomu druhému...
Největším problémem televizního filmu Zasaženi bleskem je, že sám neví, čí je. Nejdřív to vypadá, že chce vyprávět o rakovině prsu, o problémech a pocitech, se kterými se ženy v takové situaci musejí potýkat. Po slibném začátku ovšem tvůrci od rozehraného tématu utečou jako děti od rozbitého okna a začnou složitě konstruovat docela jinou zápletku. A ani v ní se nebojí diváka tak trochu citově vydírat a manipulovat s ním.
recenze-zasazeni-bleskem-tv-film-2
Režisér Jaroslav Brabec, s nímž jsme zvyklí spojovat zpravidla to lepší z televizní tvorby, se snaží o kratičké dramatické flashbacky do hrdinčiny minulosti, divoké nájezdy kamerou, které snad mají evokovat jakousi nervnost a autentičnost okamžiku, zkrátka o jakési umění, jenže ve skutečnosti všechny tyhle kudrlinky jen obtěžují, zdržují a odvádějí pozornost od toho, čím je snímek Zasaženi bleskem ze všeho nejvíc a sice - studií osamělosti stárnoucí ženy a jejího platonického, dost možná i posledního vzplanutí.
Jakmile totiž režisér s kameramanem přestanou Kamile Magálové s Pavlem Liškou překážet, kvalita filmu jde prudce nahoru. Tihle dva si prostě vystačí sami a jestli by jim něco slušelo, tak skutečně komorní drama, sólo pro dva, čisté, nezatížené žádnými vnějšími efekty, v tom nejlepším slova smyslu intimní, v němž žádná nahota není potřeba.
Snímek Zasaženi bleskem vysílá dnes, 7. února 2010, od 20 hodin program ČT1.
Hodnocení: 65 %