Do Hradiště se vrátí (nejen) Divoká devadesátá!

Do Hradiště se vrátí (nejen) Divoká devadesátá!
do-hradiste-se-vrati-nejen-divoka-devadesata-1
Sekce Fokus seznámí diváky s historií i současností islandské kinematografie, v přehledu současné světové kinematografie se podrobně představí Nový latinskoamerický film, v němž by nemělo chybět nic z progresivních tendencí současné mexické, chilské, peruánské či argentinské kinematografie.
Do programu Letní filmové školy bude opět zařazeno jedno z aktuálních a ožehavých témat, která strhávají pozornost společenského dění. Po loňských tématech izraelsko-palestinského konfliktu a migraci jako syndromu představí organizátoři pod názvem Fotbalová horečka fenomén fotbalového fanouškovství (hooligans) a fotbalu jako společenského fetiše. Podnětem k tomuto detailnímu pohledu na fotbalové bouře je blížící se mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice.
Sekce Visegradský horizont, která má za cíl mapovat různé pohledy na historické souvislosti i nové trendy středoevropských kinematografií, se letos zaměří na Divoká devadesátá v české kinematografii, ale také na domácí i exilovou tvorbu předního československého režiséra Jána Kadára. Samozřejmostí budou i novinky v hrané, dokumentární, animované i experimentální tvorbě Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, profily osobností, které jednotlivé národní kinematografie nejvíce ovlivnily, a představenéí nových talentů.
V historických retrospektivách (sekce Inventura) a návaznosti na výběr filmů letošního Projektu 100 se diváci mohou těšit na film noir. Vedle literární tradice drsné školy (nejen) v americkém poválečném filmu bude představena i část tvorby excentrického filmového a divadelního režiséra Rainera Wernera Fassbindera. Organizátoři se navíc chlubí, že nově navázali spolupráci s Francouzskou cinematékou, jejímž prezidentem je známý režisér Costa Gavras a která me ve svých sbírkách svlutku unikátní kolekce archivních kopií.
Nedílnou součástí programu LFŠ bude i pestrý doprovodný program (divadla, výstavy, koncerty), ale také rozšiřující program odborný (přednášky, besedy, workshopy, masterclass). Dodejme, že loni do Uherského Hradiště zavítalo 4 157 diváků (jednodenní vstupenku si zakoupilo 670 lidí), kteří během desti dnů mohli v jedenácti sálech vidět 493 filmů.
Více na www.lfs.cz.