V Nižboru se odlévaly sošky Českých lvů

V Nižboru se odlévaly sošky Českých lvů
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-1
Současnou podobu sošky navrhl výtvarník Jakub Švéda a s jejím zhotovením mají skláři nemálo práce. A to jsme přitom byli přítomni pouze první fázi, kdy vzniká takzvaný lví „polotovar“. Na jeho zhotovení se podílí pět mužů, z nichž každý má na starosti určitý krok výroby. Velice zjednodušeně řečeno: první dva muži nabírají sklo (na jednoho lva připadne 5 kg skla), následuje krok č. 2, kdy se nabrané sklo nalije do formy a za pomoci hydraulického lisu vylisuje do požadovaného tvaru – v tomto případě tvaru lva; následuje chlazení, které má zabránit tomu, aby se lev po vyndání z lisu „roztekl“ a po chlazení přichází na řadu ještě závěrečné chlazení, kdy lev putuje do chladící pece (nám – laikům – přijde vtipné, že v této chladící peci hoří!), kde stydne dva dny. A na světě je lví polotovar. Časem se soška ještě brousí a leští a všelijak zdobí, aby mohla později v plné parádě nastoupit na pódium pražské Lucerny. Letos to bude v sobotu 6. března, kdy Česká televize již tradičně přinese přímý přenos udílení filmových cen. Nominační večer, který vyhlásí kandidáty jednotlivých kategorií, proběhne v sobotu 6. února (přímý přenos vysílá ČT2 od 20ti hodin).
Reportáž z nižborských skláren, ve které vás zavedeme přímo do huti a ve které se dozvíte podrobnější informace o výrobě sošek Českých lvů, zveřejníme v pátek 15. ledna.

Fotogalerie:

v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-2
Kameraman v pozadí s chladící pecí, ve které hoří
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-3
Sklo
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-4
První fáze výroby sošky
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-5
Při práci...
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-6
Kvůli zachování tvaru se ihned po té, co se lev vyndá z lisu, musí ochladit
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-7
Pánové v akci
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-8
Pánové v akci 2
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-9
Prezident Rückl Crystal a.s., pan Ing. Jiří Rückl, v rozhovoru s novinářem
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-10
Sem tam se nějaký lev nepovede
v-nizboru-se-odlevaly-sosky-ceskych-lvu-11
Zleva ředitelka skláren paní Simona Prokopová, prezident Rückl Crystal ing. Jiří Rückl a tým, který vyrábí České lvy Petr Matějka, Jan Hlaváček, Zdeněk Šulc, Jiří Bošek a Igor Skakun