Hitchcock ovládne Prahu!

Hitchcock ovládne Prahu!
hitchcock-ovladne-prahu-1
Ztráta identity, hon na člověka, splývání skutečnosti se zlým snem, omezený prostor, drastické scény násilí, pečlivá psychologie postav… O hlavních atributech tvorby jednoho z nejvýznamnějších filmových režisérů všech dob, Alfreda Hitchcocka (1899-1980), se můžete přesvědčit v deseti mistrových filmech, které uvede pražské kino Atlas příští týden od pondělí do čtvrtka.
Festival v pondělí otevře snímek A neuveď nás v pokušení. Příběh o ženě a dvou mužích vznikl na základě slavného románu Halla Cainea a je z celé řady režisérových němých snímků považovaný za jeden z nejlepších.
Ve filmu Vražda na objednávku se bývalý tenisový šampión  pokusí zbavit své nevěrné ženy pomocí vraždy, události se však vyvinou zcela nečekaným směrem, což ostatně všichni, kdo viděli remake snímku, Dokonalou vraždu, určitě dobře vědí.
Pondělní program vyvrcholí jedním z vrcholných Hitchcockových děl, dobrodružným thrillerem Na sever severozápadní linkou, v němž se Cary Grant v nesprávnou chvíli ocitne na nesprávném místě a stane se štvancem v neproniknutelné hře špiónů.
Druhý den festivalu zahájí seminář Petra Žantovského, kterého se zúčastní i Martin Bezouška (Hitchcockovo dílo očima scénáristy a dramaturga), filmový historik Věroslav Hába (Využití moderní filmařské techniky v různých obdobích Hitchcockova díla) a publicista Jan Foll (Prostor a čas v hitchcockových dílech).
hitchcock-ovladne-prahu-2
Na seminář naváže další mistrova klasika – Psycho. Příběh o podvodnici, která se ubytuje v jednom víc než podivném motelu, je považován za zásadní mezník v historii hororu.
V detektivce Hrůza na jevišti se mladá adeptka herectví pustí na vlastní pěst do pátrání po vrahovi manžela slavné herečky, ze které je podezřelý její milý. Situace se jí však začne vymykat z rukou…
Tečku za úterkem pak obstará Zahraniční dopisovatel, první Hitchcockův hollywoodský thriller, v němž kombinuje svůj oblíbený motiv nevinného člověka s tehdy aktuální válečnou tématikou.
Ve středu uvidí diváci dva snímky. Jeden z nejoriginálnějších filmů Mistra Hitche, Cizinci ve vlaku, pojednávají o „výměně vražd“, o nich se baví během náhodného setkání ve vlaku dva cizí lidí, potom k jedné z vražd ale skutečně dojde… Ptáci jsou notoricky známou klasikou, příběhem o nečekaně vzrůstající agresivitě opeřenců.
Tečku za festivalem neobstará Hitchcock, ale pocta Hitchcockovi – česko-slovenský koprodukční snímek Oko ve zdi. Práva na adaptaci předlohy Ivy Hercíkové sice kdysi koupila hollywoodská společnost Universal Pictures právě pro mistra hororu, k jejímu natočení se Hitchcock bohužel už nedostal. Natočil ji až o třicet let později Miloš J. Kohout.
Podrobnosti o programu na www.kinoatlas.cz.