Marvel si hraje s ohněm. Dlouho vyhlížený Blade přišel o režiséra

Marvel si hraje s ohněm. Dlouho vyhlížený Blade přišel o režiséra
Blade | Marvel Studios
Marvel rozhodně slavného lovce upírů nepodceňuje – je mu ostatně vděčný za úspěch, který v roce 1998 pomohl komiksovým adaptacím etablovat se na velkém plátně. Do hlavní role byl tedy obsazen oscarový Mahershala Ali, který už se stihl mihnout i v potitulkové scéně Eternals a svůj vstup do MCU již oficiálně pokřtil.
Vše je tedy na skvělé cestě? Ale kdepak! Hollywood Reporter totiž právě vypátral, že film s premiérou ohlášenou již na 3. listopad 2023 právě přišel o režiséra.
Mahershala Ali jako Blade. Ale kdy?
Mahershala Ali jako Blade. Ale kdy? | Marvel Studios
Americký filmař pákistánského původu Bassam Tariq měl dostat svou první velkou šanci v mainstreamu, doposud měl na kontě krom dokumentů jen drama Mogul Mowgli s Rizem Ahmedem o nemocném rapperovi. Marvel tak potvrdil svou ochotu experimentovat a hledat nové talenty, nicméně ovoce téhle snahy nikdy nesklidíme. Tariq totiž produkci opouští.
Podle oficiálního vyjádření proto, že mu posuny v harmonogramu znemožnily se projektu nadále účastnit. Producenti režisérovi poděkovali za jeho přínos a nadále s ním počítají v roli „výkonného producenta“, což je však v hollywoodském systému často spíš čestný titul, ne vždy z něj vyplývá opravdová účast. Ačkoli podané vysvětlení tedy naznačuje snahu rozejít se alespoň veřejně v dobrém, rozhodně zní jako výmluva. Co tak důležitého může mít mladý filmař v kalendáři, že to nabralo prioritu oproti produkci Marvelu?
Pravdu se možná nikdy nedozvíme. Nebo toho uslyšíme tolik, až si anonymní zdroje pustí pusu na špacír, že skutečný důvod neidentifikujeme. Tariq nemusel zvládat náročnou produkci, mohl mít moc divoké nápady, být dost konfliktní, nebo naopak slabý. Mohla mu prostě dojít trpělivost.
Wesley Snipes
Blade
Je totiž pravda, že natáčení mělo již několikrát začít, prý kvůli výrazným přepisům scénáře bylo však opakovaně odsouváno. Doposud se tedy zdálo, že problémy jsou hlavně s textem, jejž má nyní na starost Beau DeMayo, který pro Marvel dělal například na televizním Moon Knightovi. Možná, že nové směřování scénáře nevyhovovalo režisérovi, který byl zatím v nezávislé produkci zvyklý na velkou kontrolu nad výsledným produktem.
Poslední roky jsme se naučili podobné konflikty asociovat s výslednou nekvalitou – notorickým se stalo přehazování z člověka na člověka hned několika titulů Star Wars. Není však úplně jasné, jestli se v Hollywoodu produkce opravdu vymykají z rukou víc než jindy, nebo zda v důsledku rozšíření sociálních sítí o těchto skutečnostech prostě víc slýcháme a projektujeme si do nich problémy hotových filmů.
Blade je každopádně pro Marvel velmi důležitý projekt, protože k filmům s Wesley Snipesem cítí mileniálové silnou nostalgii a jsou vůči jejich odkazu velmi ostražití. Už to, že se projektu neúčastní problémový Snipes, bude pro leckoho těžké. Je tedy zásadní, aby tato doposud solitérní filmová postava byla do širšího celku včleněna dobře, jinak budou fanoušci a fanynky zuřit. Jak výslednou kvalitu či datum premiéry ovlivní odchod režiséra, zatím není jasné.

Kinolog: Drama Ucho zničilo svého scenáristu, ale Bohdalová a ostatní vyvázli bez úhony

Jde o jeden z nejslavnějších filmů z minulého režimu, co skončily v trezoru. Nyní jde do kin jeho restaurovaná verze. Recenze se noří hluboko do minulosti, nachází nečekané paralely a ukazuje, v čem je Ucho nadčasový snímek.