Hrál vysokou hru s nacisty i komunisty. Filmovka uvede ve světové premiéře snímek o zapomenutém vyznavači černé magie

Hrál vysokou hru s nacisty i komunisty. Filmovka uvede ve světové premiéře snímek o zapomenutém vyznavači černé magie
Arvéd | CinemArt
Jim Sheridan
Jim Sheridan | Sunday World
48. ročník festivalu Letní filmová škola Uherské Hradiště poctí svou návštěvou oceňovaný irský režisér a scenárista Jim Sheridan (Moje levá noha, Ve jménu otce, In America). Držitel šesti nominací na Oscara převezme v Uherském Hradišti Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.
Jim Sheridan převezme na festivalu cenu Asociace českých filmových klubů, povede lekci filmu a osobně uvede projekce svých nejslavnějších snímků. Na Filmovce budou promítnuty čtyři Sheridanovy filmy, včetně strhujícího debutu Moje levá noha, který odstartoval hvězdnou kariéru nejen režiséra, ale i Daniela Day-Lewise, jemuž výkon v roli postiženého chlapce vynesl prvního Oscara.
Moje levá noha
Moje levá noha | Palace Pictures
Diváci Letní filmové školy se mohou těšit také na Sheridanova syrová dramata z prostředí irské republikánské armády Ve jménu otce a Boxer (obě opět s Danielem Day-Lewisem) i retrospektivně vyprávěné melodrama Tajný deník s Rooney Mara, Ericem Banou a Vanessou Redgrave v hlavních rolích.
„Jim Sheridan je bezpochyby jedním z nejzásadnějších evropských režisérů posledních dekád. Jeho filmy posbíraly celkem 16 nominací na Oscara a 12 nominací na Zlaté glóby. I přes nesporné mezinárodní úspěchy zůstal Sheridan vždy především irským tvůrcem, bytostně spojeným se svojí zemí a její historií. Svou účastí na LFŠ se zařadí mezi naše nejzářivější a nejinspirativnější hosty v posledních 15 ročnících festivalu,“ řekl programový ředitel Jan Jílek.
Arvéd
Arvéd | CinemArt
Režisér a scenárista Vojtěch Mašek přiveze do Uherského Hradiště spolu s početnou delegací (kameraman Dušan Husár a herci Michal Kern nebo Vojtěch Vodochodský) svůj celovečerní hraný debut, očekávanou novinku Arvéd, která festival ve čtvrtek 4. srpna zakončí. Arvéd vypráví příběh Jiřího Arvéda Smíchovského, hermetika, okultisty a vyznavače černé magie, jenž byl ochotný zajít až k hranicím samotného pekla.
„Arvéd byl poté, co spolupracoval s okupanty, i spolutvůrcem vznikající komunistické tajné bezpečnosti. Byl využit v řadě procesů se skutečnými kolaboranty, ale i pro nastupující režim nepohodlnými osobami. Svědčil údajně u asi čtyř set poválečných soudů a na cele tvrdil, že zapříčinil smrt desítek lidí. Hrál hru, která se mu posléze vymkla z rukou, a tak se snažil za pomoci černé magie přivolat na pomoc i ďábla. Pro mě to znamenalo pokusit se Arvéda pochopit a za pomoci faktů, dobových reálií a fantazie vytvořit příběh,“ říká spoluscenárista filmu Jan Poláček.
Simone Mareuil
Andaluský pes | Photo by A7A08A94_138.jpg - © Archives du 7e Art/DR - Image courtesy photo12.com
Letní filmová škola letos opět nabídne celou řadu specializovaných sekcí, retrospektiv a doprovodného programu. Retrospektiva se zaměří například na španělského génia Luise Buñuela, který se stal světoběžníkem a natáčel hned na několika kontinentech. V rámci sekce dojde na projekce klasik Andaluský pes (1929), Zlatý věk (1930) i posledních děl jako Přízrak svobody (1974) nebo Tajemný předmět touhy (1977).
„Na Buñuelově kinematografii je dnes zajisté nejvzácnější, že jako režiséra jej nelze vztáhnout k vzestupu nacionalismu a jeho dogmat... Jeho život je svědectvím někoho, kdo by nikdy nepochopil, že příslušnost k zemi může být všeurčující, neboť kvůli příchodu fašistů musel opustit Španělsko, žil v Mexiku a když mohl, měl byt v Madridu nebo pobýval v hotelu v Paříži,“ říká filmový kritik a historik Pablo De Vita, který festivalovou sekci připravil. „Jeho kinematografii sužuje zoufalý stesk po lásce a svobodě, a když se dnes podíváme na směřování současného světa a nový vzestup všeho, proti čemu se Buñuel vymezoval, možná měl pravdu.“
Jan Tříska
Lidé z maringotek | Karel Ješátko
Chybět nebude ani sekce zaměřená na kariéru významného československého režiséra Martina Friče, který tvořil od 20. do 60. let minulého století. Z jeho bohaté filmografie budou představeny například tituly Kristian (1939), Císařův pekař - Pekařův císař (1951), Dnes naposled (1958) nebo Lidé z maringotek (1966).
Adam Mišík
BANGER. | BontonFilm
Novinky dozorované dramaturgem a filmovým pedagogem Jaroslavem Sedláčkem poukáží na generační obměnu českých tvůrců. Kromě výše zmiňovaného Arvéda tak dojde například na ve Varech představenou novinku Adama Sedláka BANGER., Šimon Holý uvede psychologický portrét šedesátileté ženy v krizi (A pak přišla láska...) a Polák Tomasz Wiński, který vystudoval pražskou FAMU, představí svůj sexuální a vztahový manifest Hranice lásky.
Na Filmovce dále nebude chybět například téma Britské nové vlny (Ohlédni se v hněvu, místo nahoře), fokus přiblíží portugalský film a dojde i na v současnosti tolik populární a využívanou virtuální realitu.
letni-filmova-skola-2022
48. Letní filmová škola Uherské Hradiště bude probíhat ve dnech 29. července – 4. srpna. | Filmovka

Článek byl zpracován s využitím tiskových materiálů Letní filmové školy Uherské Hradiště.