Nejlepší film všech dob chystá pokračování. Zhořkne novému režisérovi Paddingtonova domácí marmeláda?

Nejlepší film všech dob chystá pokračování. Zhořkne novému režisérovi Paddingtonova domácí marmeláda?
Paddington 2 | Vertical Entertainment
Který film je nejlepší na světě? Je to Občan Kane? Vertigo? Křižník Potěmkin? Ne tak dávno proletěla světem zpráva, že podle serveru Rotten Tomatoes to matematicky objektivně musí být Paddington 2, který se tehdy pyšnil 100 % kladných recenzí. Pak sice natruc vyšla jedna negativní, takže jsme na nějakých 99,9 %, i to je ale pořád moc pěkné.
Samozřejmě jde napůl o vtip a napůl o satiru posedlosti pátrání po „nejlepším filmu“. Nicméně když už, tak je jedině na místě, aby místo všech těch velevážených dramat špičku ledovce zabrala nejmilejší rodinná podívaná široko daleko.
Paddington 2
Paddington 2 | Vertical Entertainment
Její nečekanou kvalitu nedávno komentoval i Nicolas Cage ve filmu o smyšlené verzi sebe sama, když po počáteční nedůvěře skončil u závěrečných titulků se slzami dojetí v očích. Nemůžeme samozřejmě zapomenout ani na spot, který s medvídkem Paddingtonem natočila samotná Alžběta II a který byl promítaný stotisícovému davu během oslav výročí její vlády.
Během pěti let se z příjemného britského filmu podle předlohy spisovatele Michaela Bonda stal světový popkulturní fenomén, který zřejmě třetím dílem teprve dosáhne vrcholu svého komerčního potenciálu. Proto mají informace o trojce cenu zlata.
Nervozita pak stoupá tím spíš, že režisér a scenárista Paul King bude už jen výkonným producentem. Sice by se zdálo, že po dokončení jeho Wonky s Timothéem Chalametem by měl čas trochu si odpočinout a začít v roce 2023 natáčet, nicméně potvrdil, že za kameru si nestoupne. Cítí, že má (spolu s neodtajněnými projekty) příliš mnoho práce a nemůže se Paddingtonovi dostatečně věnovat.
Jako režisér byl tedy nyní oznámen Dougal Wilson, doposud především oceňovaný autor videoklipů a reklam. Jistě lze předpokládat, že si ho produkce s Kingem v čele dobře prolustrovala a ví, proč vyhlížené pokračování svěřuje právě jemu. Vrátí se alespoň Ben Whishaw, který Paddingtona namlouvá.
Trojka ponese návodný titul Paddington v Peru (Paddington in Peru), který nabízí indicie, že hrdinové budou možná cestovat. Pravděpodobně do Peru.
Přesný námět ale není tak důležitý – Paddingtona nesledujeme pro vzrušující zápletku, ale pro vtahující pozitivní atmosféru s nějakou pěknou dojemnou tečkou. Druhý díl uzamknul hrdinu do vězení, zatímco kolem něj kul pikle Hugh Grant. A dopadlo to skvěle. Jestli se Paddington povede, tedy nepoznáme podle synopse, jistí si budeme, až pokud v kinosále ucítíme to těžko popsatelné kouzlo, kterým oplývá první a především druhý díl.
Paddington 2
Paddington 2
Samozřejmě, že změna režiséra a vůbec pokus navázat na tak milovaný film budí nedůvěru. Je ale trochu nefér být vůči třetímu Paddingtonovi odmítaví – má přece svůj důvod, že tolik oslavujeme druhý díl, nikoliv ten první. Ten jistě není špatný, kvůli nutnosti vysvětlit původ hlavního hrdiny a odbýt si ve vyprávění nutné zastávky ale ztrácí oproti hravosti sequelu. Jestli tedy může být dobrá dvojka, proč by nemohla být trojka?
Nový neozkoušený režisér důvěře nepomáhá, ale nakonec ani Paul King nebyl před rokem 2015 zrovna provařeným jménem. Samotný Paddington by nepochybně vyzýval k optimismu. Zkusme ho tedy poslechnout a věřit, že nás čeká další nejlepší film všech dob. Natáčet se začne příští rok a premiéru můžeme očekávat někdy v roce 2024.

Tip redakce: V kinech měl premiéru třetí díl Jurského světa, jenž volně navazuje na trilogii Jurský park z 90. let. Napadlo vás někdy, že dobrodružství s dinosaury je vlastně feministická anti-utopie?