Zlín Film Festival ovládl malý Gándhí, život tuniských chlapců a ukrajinská gymnastka Olga

Zlín Film Festival ovládl malý Gándhí, život tuniských chlapců a ukrajinská gymnastka Olga
Olga | Film Europe
„Velmi nás těší, že jsme letošní festival mohli prožít naplno a společně. Po dvou letech strávených převážně online jsme přivítali diváky v kinosálech i zónách s doprovodným programem v hojném počtu. A z jejich nadšení je patrné, že i oni se na setkání s festivalem opravdu těšili. Svědčí o tom také čísla návštěvnosti kin. Zájem o filmová představení byl trvalý jak v dopoledních hodinách na projekcích pro školy, tak odpoledne, kdy k nám chodily rodiny s dětmi,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.
Gándhí a spol.
Gándhí a spol. | Zlín Film Festival
Zlaté střevíčky letos získal indický snímek Gándhí a spol. jako nejlepší celovečerní film pro děti. Drama pojednává o dvojici jedenáctiletých chlapců, kteří dělají neplechu a kamarádí se s Bharatem Bhaimem, ztělesněním odkazu slavného lidskoprávního aktivisty Gándhího.
Nový život
Nový život | Zlín Film Festival
V kategorii filmů pro dospívající letos uspěl tuniský snímek Nový život. Pojednává o dvanáctiletém Gadehovi, jemuž se stane vážná dopravní nehoda. Jeho matka však nemá peníze na nemocniční ošetření a je odkázána na finanční dary ostatních. Gadeh se díky tomu seznámí s vrstevníkem Oussamou, který před časem utrpěl vážnou nemoc. Oba chlapci navážou až bratrské pouto a prožívají plno krásných chvil.
Olga
Olga | Film Europe
V kategorii filmů pro mládež uspělo koprodukční drama Olga pojednávající o talentované ukrajinské gymnastce, která se ve Švýcarsku připravuje na mezinárodní klání. Její matka je na Ukrajině investigativní novinářkou v době propuknutí protestního hnutí Eromajdan. Olga se musí adaptovat na novou zemi, vrcholový sport a zároveň v sobě řešit události spojené s její rodnou zemí a matkou.
Zuza v zahradách
Zuza v zahradách | MAUR film
V kategorii krátký animovaný film letos na festivalu uspěl český snímek Zuza v zahradách pojednávající o malé holčičce, která si hraje v zahradní kolonii za městem. Pro Zuzanku je vše, co se zde odehrává, velkým dobrodružstvím. Ať už jde o černého pejska, jehož potkává, nebo o celou tajemnou zahradu.
Gymnastika i láska k vlasti si žádají oběti. Olga je mixem sportovního dramatu a krvavých demonstrací na Majdanu
Recenze1. 4. 2022
Gymnastika i láska k vlasti si žádají oběti. Olga je mixem sportovního dramatu a krvavých demonstrací na Majdanu
„Mile nás překvapil zájem porotců i diváků o filmy z exotických zemí, jako je Indie, Chile nebo Tunisko. Není také překvapením, že si několik cen odnáší francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga, který se dotýká současné geopolitické situace. Jeho kvality ocenila odborná porota, v jejím hodnocení se odrazil i zájem diváků. Snímek kromě zmíněného Zlatého střevíčku a ceny mládežnické poroty získal i diváckou Cenu Patrona dětí, která je novinkou letošního ročníku festivalu,“ uvedla Markéta Pášmová, umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu.
Zlín Film Festival: Zrodila se skandinávská Jodie Foster, španělská děcka trumfla Tři Tygry a slovenský animák nešetřil ambicemi
Festivaly a ceny1. 6. 2022
Zlín Film Festival: Zrodila se skandinávská Jodie Foster, španělská děcka trumfla Tři Tygry a slovenský animák nešetřil ambicemi
Dvě české herecké osobnosti byly oceněny Zlatým střevíčkem za přínos kinematografii pro děti a mládež. Úvodní večer festivalu si jej z rukou prezidenta Zlín Film Festivalu Čestmíra Vančury převzal herec, bavič a moderátor Pavel Zedníček. Na závěrečném galavečeru pak cenu získal herec Karel Heřmánek. „Zlín mám rád hlavně díky úspěšnému hostování našeho Divadla Bez zábradlí. Je to krásné kulturní město s hlubokou tradicí. Po ocenění, které jsem zde převzal, ho budu mít ještě raději,“ řekl Karel Heřmánek.
zlin-film-festival-odhalil-vitezne-filmy-62-rocniku-2
Ze závěrečného galavečera - Zlatý střevíček převzal herec Karel Heřmánek. | Zlín Film Festival
Festival se letos setkal s velkým zájmem diváků a divaček, a to jak filmových profesionálů a dalších akreditovaných hostů, tak veřejnosti. Akreditováno bylo celkem 2264 lidí. „Na filmové projekce do kinosálů dorazilo 22 500 diváků, což znamená bezmála 90% obsazenost kin. Do doprovodného programu se pak po dobu festivalu zapojilo více než 100 tisíc návštěvníků. Uspořádali jsme také 87 workshopů, které navštívilo 1688 dětí,“ uvedla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová. „Mezi festivalové lokace jsme nově zařadili zónu zámku Svobody s programem připraveným zejména pro teenagery. Zahrnoval virtuální realitu, e-sport, parkour, projekci filmů, besedy a další. Podle ohlasů soudíme, že jsme se do vkusu teenagerů trefili,“ dodala.
Rekordního výsledku dosáhla dražba 25. Salonu filmových klapek. Do jeho kolekce přispělo umělecky ztvárněnými klapkami 123 výtvarníků a výtvarnic. Všechny klapky na aukci v rámci doprovodného programu festivalu našly své majitele a celkový výnos činil 3 572 000 Kč. Z výtěžku podpořil Nadační fond FILMTALENT Zlín 30 projektů mladých filmařů, mezi které rozdělí 2,2 milionu korun.
Zlín Film Festival: Zrodila se skandinávská Jodie Foster, španělská děcka trumfla Tři Tygry a slovenský animák nešetřil ambicemi
Festivaly a ceny1. 6. 2022
Zlín Film Festival: Zrodila se skandinávská Jodie Foster, španělská děcka trumfla Tři Tygry a slovenský animák nešetřil ambicemi
Letošní Zlín Film Festival sice oficiálně skončil, do úplného závěru se ale dostane až koncem června. Nejprve se s vybranými filmovými projekcemi představí od 9. do 12. června v rámci Mikulovských ozvěn, poté bude nově ve spolupráci s Divadlem Spejbla a Hurvínka v Praze promítnuto speciální pásmo animovaných filmů pro nejmenší děti pod názvem Animáky u Spejblů, a to od 25. do 26. června. 63. ročník Zlín Film Festivalu plánují organizátoři na termín od 1. do 7. června 2023.

Konání festivalu podporuje již od roku 2003 grant Kreativní Evropa MEDIA – program Evropské unie na podporu kulturních a kreativních odvětví. V posledních deseti letech bylo v České republice programem Kreativní Evropa MEDIA podpořeno několik festivalů ročně. K opakovaně úspěšným žadatelům patří právě Zlín Film Festival, který byl celkově podpořen částkou překračující milion eur.
zlin-film-festival-ovladl-maly-gandhi-zivot-tuniskych-chlapcu-a-ukrajinska-gymnastka-olga-4
Kreativní Evropa MEDIA – program Evropské unie na podporu kulturních a kreativních odvětví. | Kreativní Evropa - MEDIA
Vedle finanční podpory od programu KE MEDIA spolupracuje s festivalem i česká Kancelář KE MEDIA, která je tuzemským zastoupením evropského programu. Kancelář se podílí na pořádání konference Kino za školou a pořádá pravidelný Industry lunch pro filmové profesionály akreditované na festivalu.