Top Gun je „top“. Cruise ovládl žebříček českých tržeb, ale na mimořádný start Laviho a Doctora Strange to nestačilo

Top Gun je „top“. Cruise ovládl žebříček českých tržeb, ale na mimořádný start Laviho a Doctora Strange to nestačilo
Top Gun: Maverick | CinemArt
5. JEŽEK SONIC 2 (USA)
Ježek Sonic 2
tržby milion 355 tisíc Kč / návštěvnost 8928 diváků / 81 kino
Přední místa žebříčku opět ovládla filmová pokračování, případně celovečerní navázání na předchozí seriálovou tvorbu. Druhý Ježek Sonic se v top 20 drží devět víkendů v řadě, na kontě má 311 tisíc diváků a téměř 49 milionů korun v rámci tržeb. Zatím se řadí do pomyslného top 5 dlouhodobé návštěvnosti v rámci tuzemských kin. Celosvětově má ikonický modrý ježura na kontě 385 milionů dolarů.

4. VYŠEHRAD: FYLM (Česká republika)
Vyšehrad: FYLM | Bioscop
tržby milion 793 tisíce Kč / návštěvnost 9881 divák / 57 kin
Laviho Vyšehrad má bramborovou. Po fenomenálním nástupu se fotbalová primadona, zhýralec a otec přesouvá na střídačku. A má na co vzpomínat. O premiérovém víkendu snímek vidělo přes 173 tisíce diváků, celkem má Lavi na kontě 563 tisíce platících, kteří za vstupenky utratili 96 milionů korun. Zdá se, že tohle ani letecké eso Maverick netrumfne.

3. DOCTOR STRANGE V MNOHOVESMÍRU ŠÍLENSTVÍ (USA)
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
tržby 3 miliony 384 tisíce Kč / návštěvnost 19 141 divák / 68 kin
Po necelém měsíci tak trochu dochází dech i druhému Doctoru Strangeovi. Zběsilá marvelovka, kde je vše možné, má na kontě 328 tisíc diváků, tržby činí 57 milionů korun. Celosvětově tahle komiksárna s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli utržila už 873 miliony dolarů (statistiky Box Office Mojo). Na miliardu to nevypadá, ale i tak jde o mimořádný komerční úspěch (producenti jedničky si přišli na 677 mega, tedy o 200 méně).

2. TŘI TYGŘI VE FILMU: JACKPOT (Česká republika)
Tři Tygři ve filmu: JACKPOT
tržby 7 milionů 131 tisíc Kč / návštěvnost 45 460 diváků / 192 kina
Po filmovém Vyšehradu a floutkovi Lavim to v rámci celovečeráku zkusili i ostravští Tři Tygři. Jejich komediální roadmovie nedosáhla kvalit vybraných improvizačních gagů (recenzi filmu si přečtete zde), díky kterým na YouTube získali miliony zhlédnutí a věrných fanoušků. Marketing před premiérou byl masivní, ale soupeř byl tentokrát mimořádně silný. Druhé místo pro Tři Tygry je ale i tak úspěch. Uvidíme, zda tvůrci budou nabírat diváky i v následujících týdnech a například během léta na všemožných speciálních projekcích (letní kina se pro tenhle typ filmu přímo nabízejí).

1. TOP GUN: MAVERICK (USA)
Top Gun: Maverick | CinemArt
tržby 15 milionů 904 tisíce Kč / návštěvnost 88 867 diváků / 220 kin
59letý Tom Cruise s přehledem ovládl žebříček. Sebevědomý, zlobivý a zatraceně dobrý pilot Maverick navázal na Top Gun z roku 1986, a ačkoliv Cruise přes své herecké kvality dělí publikum, víkendové prvenství mu už nikdo neodpáře. Je s podivem, že například mimořádně dobře kriticky přijatou Mission: Impossible – Fallout (2018) vidělo před čtyřmi roky o premiérovém víkendu pouze necelých 39 tisíc diváků. Možná za to může Cruisova scientologie nebo fakt, že jeho tvář nemusí být každému sympatická.
V USA je tomu nicméně jinak, Maverick zde odstartoval za mimořádných 151 milion dolarů (nejlepší start Cruisova filmu v USA vůbec), diváci brali útokem IMAX kina (tržby z nich činily 17,8 milionů dolarů) kvůli mimořádnému obrazovému zážitku (u nás máme jediné IMAX kino v Praze na Floře). Navíc si dnes ve Spojených státech připomínají Memorial Day (připomínku všech padlých vojáků), což s tematikou filmu souzní a dolary budou jen přibývat. Když to vezmeme kolem a kolem, Cruise a jeho filmová angažmá jsou sázkou na jistotu a kvalitu, ani série Rychle a zběsile se s jeho Mission: Impossible po filmařské stránce nemůže rovnat.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.