Kam směřuje naše digitální budoucnost? Filmový festival Elbe Dock se nebojí kontroverze a palčivých témat

Kam směřuje naše digitální budoucnost? Filmový festival Elbe Dock se nebojí kontroverze a palčivých témat
Elbe Dock 2022 | ELBE DOCK
„Festivalový vizuál představuje řadu více či méně kreslených roztomilých ‚zadečků‘, které naznačují, kam může naše budoucnost směřovat, ukazují na digitální budoucnost ochuzenou o lidskost i radikální nálady ve společnosti,“ vysvětluje ředitel festivalu Filip Kršiak.

Woody Allen na ketaminu

The Beta Test
Festival představí dvě desítky českých premiér. Letošní nejrozporuplnější snímek nabídne festival v rámci filmové sekce TroGoBer (výběr nejlepších filmů z velkých evropských festivalů v norském Tromsu, švédském Göteborgu a německém Berlíně). Konkrétně v Praze v Kině Kavalírka (pátek 13. 5. ve 22:15 hodin) bude uvedený film s názvem The Beta Test (J. Cummings, PJ McCabe), kde novodobý Woody Allen na ketaminu povýšil neuroticko-excentrické herectví na zcela novou úroveň.
Starfuckers
Starfuckers | Elbe Dock
Výběr nejlepších kraťasů z Berlinale 2022 (neděle 15. 5. ve 20 hodin) představí například Starfuckers (A. Marziale), jehož temnota odvrácené strany Hollywoodu uhranula festivalové dramaturgy. V Ústí nad Labem ve Veřejném sále Hraničář organizátoři ve středu 18 .5. v 21:15 hodin uvedou snímek Medusa (A. Rocha da Silveira) o brazilském gangu v bílých maskách. Film se pohybuje mezi hororem, muzikálem a parodií v dystopickém prostředí, které nemá od skutečné brazilské současnosti zase tolik daleko.

Živé buchty s Klusákem

V síti
V síti - režisér a producent Vít Klusák | Milan Jaroš
Vzdělávací program proběhne 13. a 14. 5. v Centru pro inovaci a kultivaci audiovizuálního prostředí a bude hledat odpověď na otázku, jak diváci vnímají propagaci filmu a videoher. Na program je třeba se předem registrovat na webových stránkách festivalu. Veřejnou částí bude sobotní diskuse (14. 5. v 18 hodin) s názvem Živé Buchty s režisérem a producentem Vítem Klusákem (V síti), ve které moderátorky Zuzana Fuksová a Ivana Veselková vyzpovídají jednoho z mediálně nejúspěšnějších českých dokumentaristů. Diskusi doplní komponovaný večer (14. 5. ve 20 hodin) Noc trailerů, kterou svým komentářem doplní režisér Andy Fehu (Shoky & Morthy: Poslední velká akce).

Cena Pavla Kouteckého za nejlepší dokumentární film

Jednotka intenzivního života
Cenu Pavla Kouteckého rozhodnou zástupci česko-ukrajinské kulturní scény, konkrétně malířka Alexandra Bryksa, aktivistka a moderátorka Rádia Ukrajina Marharyta Golobrodska, akademický sochař a malíř Alexandr Kozlov a výtvarná umělkyně Olga Krykun. Vyberou z pěti nominovaných filmů: Bratrství (F. Montagner), Bydlet proti všem (T. Hlaváček), Jak jsem se stala partyzánkou (V. Lacková), Jednotka intenzivního života (A. Komrzý) a Přípravy k filmu T (M. Klepikov). Oceněný režisér/ka získá 19. 5. ve 20 hodin v Bunkru v Ústí nad Labem finanční odměnu 100 000 korun na přípravu dalšího snímku.
V Ústí nad Labem se spojí budoucnost, umění a umělá inteligence v unikátní česko-německé výstavě Za otevřenýma očima. V Bunkru proběhne i řada projekcí Ceny Pavla Kouteckého či dokumentárního filmu z ukrajinské války War Note. V Drážďanech vystoupí 20. 5. v prostorách GEH8 hudebník Jakub König (známý jako Kittchen) a proběhne zde také oficiální projekce nejlepších krátkých hraných, dokumentárních a animovaných středoevropských filmů současnosti. O oceněném filmu rozhodne porota složená z filmových profesionálek: dramaturgyně festivalu Anifilm Malvína Balvínová, producentka Julie Žáčková, spoluředitelka filmového festivalu krátkých filmů v Drážďanech Anne Gaschütz a producentka Steffi Rostoski.
elbe-dock-a-cena-pavla-kouteckeho-2022
Elbe Dock 2022 bude probíhat od 12. do 21. května v Praze, Ústí nad Labem a německých Drážďanech. | ELBE DOCK
Kompletní program festivalu Elbe Dock a Ceny Pavla Kouteckého najdete zde.