Umění nedokáže zachránit životy, může ale měnit pohled na svět. Příští týden startuje Febiofest. Jeden z laureátů bojuje na Ukrajině

Umění nedokáže zachránit životy, může ale měnit pohled na svět. Příští týden startuje Febiofest. Jeden z laureátů bojuje na Ukrajině
Nosoroh | Pilot Film
„Vzhledem k šokující agresivní válce vedené Ruskem na Ukrajině, která je celosvětovou hrozbou a dotýká se nás všech, jsme se rozhodli vytvořit speciální sekci Ukrajina: střed Evropy. Umění nedokáže zachránit životy, může ale měnit náš pohled na svět. A v tomto případě i pomoci konkrétním lidem. Všechen výtěžek ze vstupného z této speciální sekce půjde na podporu humanitárních organizací a ukrajinských umělců,“ říká Marta Švecová Lamperová, umělecká ředitelka festivalu.
Vévoda z Wellingtonu
Vévoda z Wellingtonu pojednává o krádeži slavného obrazu z londýnské galerie. | Warner Bros.
Zahajovacím filmem 29. Febiofestu bude 28. dubna komedie Vévoda z Wellingtonu, poslední film režiséra Rogera Michella (Notting Hill, Hezké vstávání), který zemřel v září loňského roku. V energickém příběhu podle skutečných událostí natočeném v tradici nejlepších britských komedií excelují Jim Broadbent a Helen Mirren.
Ve středu 4. května festival zakončí Srdečné pozdravy z Afriky. Parodický francouzský špionážní thriller v režii Nicolase Bedose je v pořadí jedenáctým filmem, který oživuje postavu tajného agenta OSS 117, aktuálně s tváří Jeana Dujardina.
Promlčeno
Promlčeno | DONART
Cenu Kristián letos obdrží Karel Roden, jedna z nejvýraznějších osobností současné tuzemské kinematografie. Na Febiofestu v premiéře představí kriminální thriller Promlčeno, kde si v režii Roberta Sedláčka zahrál hlavní roli.
Druhým oceněným je ukrajinský režisér Oleh Sencov, jehož nový film Nosoroh bude mít na festivalu českou premiéru. Snímek pojednává o ukrajinském gangsterovi, který v 90. letech stoupá na žebříčku hierarchie podsvětí. Režisér Sencov se festivalu osobně nezúčastní, aktuálně je nasazen v bojích na Ukrajině. Z ruského vězení byl nakonec propuštěn v roce 2019 v rámci výměny vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou.
Nosoroh
Nosoroh | Pilot Film
Hlavní soutěž Febiofestu letos představí sedm výrazných debutů či druhých filmů talentovaných filmařů – šesti režisérek a jednoho režiséra, kteří v současnosti bodují na mezinárodních festivalech.
Divácká porota, tentokrát v čele s čestným předsedou Michalem Suchánkem, potřetí zvolí vítěze Soutěže komedií. Na výběr bude mít sedm snímků z celého světa, od Peru přes Island až po Ukrajinu.
Amnesty International Febiofest Award, udělovaná ve spolupráci s českou pobočkou Amnesty International, ocení snímky s lidskoprávní tematikou napříč všemi sekcemi festivalu. Letošní ambasadorkou sekce Amnesty International je známá novinářka, reportérka a moderátorka Nora Fridrichová.
umeni-nedokaze-zachranit-zivoty-muze-ale-menit-pohled-na-svet-pristi-tyden-odstartuje-29-febiofest-jeden-z-laureatu-bojuje-na-ukrajine
Nora Fridrichová v pořadu 168 hodin. Kromě toho organizuje například charitativní sbírku Šatník se sídlem v pražských Holešovicích. | Česká televize
Nová nesoutěžní programová sekce Ukrajina: střed Evropy má dvě části. První představí mladou generaci ukrajinských filmařů, jejichž tvorba je silně ovlivněná situací v jejich zemi. Druhá část je zaměřená na filmovou klasiku. Febiofest uvede také tři filmy letošního laureáta ceny Kristián Oleha Sencova.
Další novinkou Febiofestu 2022 je rozdělení sekce Generace na dvě části. Podsekce Junior s pěti celovečerními a jedním krátkým filmem je věnovaná nejmenším divákům. Součástí podsekce Generace Plus jsou tři filmy o dospívání, přebírání zodpovědnosti a hodnotě vztahů.
umeni-nedokaze-zachranit-zivoty-muze-ale-menit-pohled-na-svet-pristi-tyden-startuje-febiofest-jeden-z-laureatu-bojuje-na-ukrajine
29. ročník Febiofestu bude v Praze probíhat od čtvrtka 28. dubna do středy 4. května. | Febiofest

Článek byl zpracován s využitím tiskových materiálů festivalu Febiofest. Kompletní festivalový program a další informace naleznete na oficiálním webu.