Jeden z nejlepších letošních seriálů, který podává detailní portrét japonské společnosti. Zahraniční kritici chválí krimi seriál Tokyo Vice

Jeden z nejlepších letošních seriálů, který podává detailní portrét japonské společnosti. Zahraniční kritici chválí krimi seriál Tokyo Vice
Tokyo Vice (2022) | HBO Max
Tokyo Vice je novým seriálem z produkce HBO Max. Jeho hlavním tvůrcem je J. T. Rogers (Oslo), pilotní díl natočil kultovní režisér Michael Mann (Poslední Mohykán, Nelítostný souboj). Jedná se o příběh vycházející z knihy Jakea Adelsteina, který ji napsal na základě svých vlastních zkušeností. Hrdinou seriálu je přímo Adelstein (Ansel Elgort), horlivý mladý Američan pracující pro prestižní japonské noviny, jenž se pokouší proniknout do tokijského podsvětí konce 90. let minulého století, kde nic není tak, jak se na první pohled zdá. V dalších rolích se objevují slavní japonští herci jako Ken Watanabe nebo Rinko Kikuchi.

Trailer: Tokyo Vice

Tokyo Vice: trailer na 1. sérii | HBO Max
Na webu Rottentomatoes.com je zatím seriál velmi chválený. 34 ze 40 hodnotících kritiků mu dává palec nahoru a průměrné hodnocení činí velmi pěkných 76 %. Například podle Johna Doylea z Globe and Mail se Tokyo Vice občas tváří, že chce být drsným a svižným thrillerem, vzápětí ale zpomaluje a dává najevo, že jeho hlavní postavou ve skutečnosti není cizinec Jake, ale samotné Tokio ve všech svých odstínech.
Nick Schaeger z The Daily Beast pak zmiňuje, že seriál se zaměřuje zejména na to, jak se postavy pohybují v prostředí plném záhad, které jsou pohřbeny pod vrstvami rituálů a kodexů chování. V podobném duchu Tokyo Vice komentuje i Anzhe Zhang ze Slant Magazine. Podle něj je na seriálu nejlepší to, že podává velmi detailní portrét japonské společnosti a kriminálního podsvětí, které operuje v jejím stínu. Richard Roeper z Chicago Sun-Times pak nešetří chválou a Rogersův projekt označuje rovnou za jeden z nejlepších dosavadních letošních televizních pořadů.
Tokyo Vice
Ansel Elgort a Rinko Kikuchi – Tokyo Vice | HBO Max
A co na seriál říká nespokojená opozice? Například Judy Berman z Time Magazine mu vyčítá, že je žánrově přebujelý a publikum je nuceno zajímat se o protagonistu, jehož nitru je ale přitom věnována jen minimální pozornost. Kritický je i Patrick Ryan z USA Today, jenž Tokyu Vice zazlívá, že i když nabízí mnoho vizuálních požitků, tvůrci udělali neodpustitelnou chybu, když odsunuli na vedlejší kolej ty nejzajímavější postavy. Verne Gay z Newsday a Josh Spiegel ze Slashfilm se pak shodují na tom, že první epizoda v Mannově režii je skvělá, avšak v následujících už jde celková kvalita trochu dolů.
Všeobecné nadšení tedy nepanuje, výrazně spokojené ohlasy ty negativní ale jednoznačně převažují.
Tokyo Vice
Ansel Elgort a Ken Watanabe – Tokyo Vice | HBO Max
Na českém HBO Max jsou aktuálně k dispozici první tři epizody. Každý týden přibyde jedna, celkem jich první série bude mít deset.