Na filmy se nejen dívat, ale hlavně o nich přemýšlet. Young Film Fest provokuje mladé publikum mottem „nekoukej blbě“

Na filmy se nejen dívat, ale hlavně o nich přemýšlet. Young Film Fest provokuje mladé publikum mottem „nekoukej blbě“
Z filmu Vilde Sind (2021) | Young Film Fest
nekoukej-blbe-sesty-rocnik-young-film-festu-vzdelava-mlade-publikum-v-ramci-kinematografie
Letošní Young Film Fest bude v Praze probíhat ve dnech 21. - 24. dubna | Young Film Fest
Letošní Young Film Fest se z velké části přestěhuje na Prahu 5. V nově otevřeném Kině Kavalírka se odehrají projekce pro školy, celodenní soutěžní program a promítání nejlepších filmů. Čtvrtek bude věnovaný dvěma dílům ságy Harry Potter, kino uvede 1. a 2. díl, připravuje také doprovodný program.
Další část programu tradičně zůstane v Centru současného umění DOX, kde už má festival pětiletou tradici. Zde proběhne mimo jiné Industry program. Na něm se sejdou odborníci na audiovizuální výchovu od nás i ze zahraničí: například Monica-Koshka Stein, umělecká ředitelka prestižního Mezinárodního festivalu krátkých filmů pro děti a mládež v Berlíně, a Daniel Lundquist, vedoucí programu Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve švédském Malmö.
V neděli se tu pak sejde několik desítek mladých diváků, kteří se budou nejen dívat, ale také o filmech diskutovat.
young-film-fest-provokuje-mlade-divaky-mottem-nekoukej-blbe-1
Z předchozích ročníků přehlídky | Young Film Fest
„Naším heslem pro letošní ročník je ‚nekoukej blbě‘. Chceme tím říct, že je důležité, jak se na filmy díváme a uvažujeme o nich. A právě to bychom chtěli naučit i naše nejmladší diváky. Filmový program proto povedou lektoři, kteří mají dlouhodobé zkušenosti s audiovizuální výchovou,“ zve na program ředitel festivalu Filip Kršiak.
V průběhu Young Film Festu se uskuteční exkluzivní premiéry dvou pásem krátkých filmů Young & Short. Tato pásma jsou určena divákům druhého stupně základních škol a studentům středních škol. Výběr filmů do obou pásem proběhl prostřednictvím workshopů, během kterých porota vybrala ty nejlepší „kraťasy“. Jejich výběr je více než zajímavý a dotýká se mnoha témat, která mladí lidé v současnosti řeší – například vztahy s rodiči, hledání vlastního místa v kolektivu, navázání vztahů s okolím, svůj obraz na sociálních sítích a v reálném světě nebo hledání identity. Vybrané filmy byly natočeny nejen v České republice, ale též v severských zemích, Německu nebo ve Velké Británii.
na-filmy-se-nejen-divat-ale-hlavne-o-nich-premyslet-young-film-fest-provokuje-mlade-divaky-mottem-nekoukej-blbe
Zločinci | Tiresias Films
„Norský snímek Thea & Tuva nám představí dvě sestry, které se celý den poflakují po městě, protože jejich matka o jejich přítomnost nestojí. Uvedeme také vítězný film Berlinale Generation 14plus Rodinka, jenž výborně zachycuje charaktery děvčat z různých poměrů, které jsou spolu nuceny sdílet společný prostor. Ukrajinský snímek Tátovy boty nás zavede do dětského domova, ve kterém se jeden z kluků dočká zájemce o adopci. Přesto se ještě pokusí spojit se svým otcem,“ vybírá z programu dramaturgyně festivalu Radka Hoffmanová.
na-filmy-se-nejen-divat-ale-hlavne-o-nich-premyslet-young-film-fest-provokuje-mlade-divaky-mottem-nekoukej-blbe
Zločinci | Tiresias Films
Z festivalu Sundance je navíc na programu snímek Zločinci odměněný za nejlepší scénář speciální cenou poroty. Film sleduje jediný večer v životě mladého páru, který hledá pokoj na svou první společnou noc.
Celodenní soutěžní program festivalu Young Film Fest je určený pro věkové skupiny od 9 do 11, od 12 do 14 a od 15 do 17 let. Věku je přizpůsobený výběr filmů i další doprovodné aktivity. Podrobnosti o festivalu najdete na oficiálních webových stránkách.

Článek byl zpracován s využitím tiskových materiálů festivalu Young Film Fest.