Dokument Návrat do vesmíru věnovaný SpaceX je emocionální poklonou lidské snaze dobýt vesmír

Dokument Návrat do vesmíru věnovaný SpaceX je emocionální poklonou lidské snaze dobýt vesmír
Návrat do vesmíru | Netflix
Oscaroví režiséři Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmy Chin (Free Solo, Záchrana) zaměřili svou pozornost k obloze a natočili příběh o dlouholeté snaze Elona Muska zachránit ambice amerického vesmírného cestování. Jejich film nabízí ojedinělý pohled do zákulisí prvního letu s lidskou posádkou Demo-2. Jde o intimní portrét inženýrů a astronautů, kteří byli pro tento historický moment vybraní. Veterány z NASA Boba Behnkena, Douga Hurleyho a jejich rodiny sledujeme od počátku až po start letu na mezinárodní vesmírnou stanici. Nechybí ale ani práce řídicího střediska a snaha všech přítomných dostat svou posádku v pořádku zpět na Zem.
Dvouhodinový Návrat do vesmíru shrnuje historii společnosti SpaceX, kterou můžeme sledovat díky archivním záběrům z výrobních hal, tiskových konferencí a interview pro média i z rozhovorů s předními pracovníky SpaceX, kteří stáli u zrodu jeho vesmírného programu. Cílem všech není jen vytvořit rakety pro přepravu astronautů na ISS, ale dostat je opět na Měsíc a nakonec na Mars. Podle Muska musí lidstvo dosáhnout schopnosti života mimo naši planetu, neboť jí dlouhodobě hrozí kolaps. Demo-2 je jen prvním krokem k tomuto cíli. Všechny tyto zákulisní boje doplňují i záběry politiků, kteří Muska chtěli hned na začátku odstřihnout, neboť podle jejich názoru soukromý sektor do vesmírného projektu nepatří. Musk ve spolupráci s NASA ale nakonec svého cíle dosáhl a sami astronauti se pět let podíleli na vývoji rakety Dragon.
Návrat do vesmíru
| Netflix
Vizuál celého dokumentu je úžasný, záběry z vesmíru a řídicího střediska jsou plné emocí, a přestože všichni již víme, jak let Dragonu dopadl, dokument si drží neuvěřitelně vysokou míru napětí, jíž pomáhá i povedená dramatická orchestrální hudba, kterou tvůrci ozdobili dvěma ikonickými skladbami – Starman od Davida Bowieho a Na krásném modrém Dunaji od Johanna Strausse mladšího.
Elon Musk je známý svými ambicemi i neskutečným majetkem. Vyvolává nekonečné diskuse, neboť jeho podnikání s sebou nese nejen úspěchy, ale i velké problémy. A Musk je známý tím, že to jeho odhodlání nijak nezmenšuje. Naopak si jde za svým a je ochotný na sebe brát velké riziko. Označení vizionář mu proto sedí. Navíc není jediný, kdo se o lety do vesmírů zajímá. Již dlouhá léta svádí boj se dvěma dalšími miliardáři Jeffem Bezosem a Richardem Bransonem. Musk to z nich však zatím dotáhl nejdál. Návrat do vesmíru tak může pro mnohé vyznít jako reklama na SpaceX, kterou si Elon Musk zaplatil, ale jeho přínos je neoddiskutovatelný.
Návrat do vesmíru
| Netflix
Kolem této kontroverzní postavy určitě najdeme řadu sporných záležitosti, ale vše dokázal svou vůlí a odhodláním, což je něco, před čím je potřeba smeknout. Takže reklama? Proč ne, když si ji zasloužil. Navíc celý dokument není jen o Muskovi, byť je jeho jméno a práce klíčová, nicméně neobešel by se bez svého týmu, který tvoří ti nejlepší ze svých oborů. Musk není ani zdaleka tak skvělý řečník a charismatický obchodník, jako byl třeba Steve Jobs, ale má neuvěřitelné odhodlání. O té ale Návrat do vesmíru není. Je o tom, co všechno lidstvo v oblasti kosmonautiky dokázalo a kam se může v budoucnu posunout, učí se ze svých chyb i úspěchů a vzdává hold všem, kteří se tohoto procesu účastní.

SpaceX je výjimečný v tom, že je ve vývoji ze všech nejdále a hlavně musíme rozlišovat mezi cílem Elona Muska, který se skutečně věnuje kosmonautice jako takové a jeho cílem se dlouhodobá spolupráce s NASA, zatímco zmínění Bezos s Bransonem se věnují spíše vesmírnému turismu a v tom je ohromný rozdíl. Navíc se Muskovi daří vytvářet rakety s daleko menšími finančními náklady, než kdy dokázalo NASA, proto do něj americká vláda investuje a podporuje.
Návrat do vesmíru by tak určitě neměl uniknout nikomu, koho zajímá kosmonautika, objevování vesmíru nebo sci-fi, jež s touto oblastí úzce souvisí. Ostatně i na ni se ve filmu dostane, věnují se jí také hosté na ComicConu v Praze. Na minulém ročníku měl velmi zajímavou přednášku věnovanou SpaceX Dušan Majer a na ten letošní by měl zamířit astronom a astrofyzik Jiří Grygar.
hodnocení: 80 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.