11 českých kriminálek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět po Stínohře

11 českých kriminálek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět po Stínohře
Vendeta (2011) | Bionaut

Normal (2009)

Normal
Ambiciózní mladý právník (Pavel Gajdoš) dostane za úkol obhajovat muže obviněného z několika vražd (Milan Kňažko). Setkání s ním ho donutí přehodnotit vlastní hodnoty.
Výpravný dobový thriller Julia Ševčíka (Masaryk) vychází ze skutečného příběhu Petera Kurtena, sériového vraha, jenž v Německu na přelomu 20. a 30. let minulého století zavraždil osm lidí a mnoho dalších napadl. Ve své době způsobil podobnou paniku jako před ním Jack Rozparovač v Londýně.
k vidění: HBO Max, Netflix

Kajínek (2010)

Jiří Kajínek (Konstantin Lavroněnko), odsouzený za vraždu podnikatele a jeho osobního strážce, i po několika letech trvá na své nevině. Po útěku z věznice na Borech se jeho případu ujímá mladá advokátka (Tatiana Dyková).
Kriminální thriller inspirovaný případem nejznámějšího novodobého českého vězně natočil Petr Jákl. Snímek je obrazem doby po pádu totalitního režimu a v začátcích budování demokracie, kdy praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a zločineckém podsvětí.
k vidění: Netflix, O2 TV, YouTube

Pouta (2010)

Pouta
V první polovině 80. let minulého století se psychicky narušený příslušník StB (Ondřej Malý) stane posedlým milenkou (Kristína Farkašová) disidenta (Martin Finger), jehož sleduje.
Psychologický thriller Radima Špačka a Ondřeje Štindla, jenž byl oceněný pěti Českými lvy a z Ondřeje Malého udělal hereckou hvězdu, je temným a bezútěšným obrazem komunistického Československa v době normalizace.
k vidění: Aerovod, Apple TV+, iTunes, Netflix

Love (2011)

Mladý zloděj aut (Michal Nemtuda) se zamiluje do půvabné studentky (Kristína Svarinská), což ho přiměje skoncovat se svým dosavadním životem. S kamarádem se proto rozhodnou provést poslední loupež. Ta se však zcela vymkne kontrole.
Slovensko-český film Jakuba Kronera, jenž se natáčel v Bratislavě, propojuje kriminální drama s milostnou zápletkou. Svým laděním je určený zejména mladé generaci a vyniká silnou autenticitou ve vystižení chování postav i prostředí, do nějž je zasazený.
k vidění: Apple TV+, HBO Max, Netflix

Vendeta (2011)

Bolestí sžíraný otec (Ondřej Vetchý) se chystá krutě pomstít třem mladým chlapcům, kteří zavraždili jeho dospívající dceru (Lucie Šteflová).
Drsný thriller celovečerně debutujícího Miroslava Ondruše disponuje kvalitní technickou stránkou a velmi depresivní atmosférou. Film je syrovým a bezútěšným zamyšlením nad tématy viny, trestu a spravedlnosti.
k vidění: Apple TV+, Netflix

Ve stínu (2012)

Policejní kapitán Hakl (Ivan Trojan) v první polovině 50. let 20. století vyšetřuje v Československu krádež v klenotnictví. Proti své vůli však musí případ předat východoněmeckým agentům. Hakl však nadále pokračuje v pátrání. Začne se tak zaplétat do nebezpečných politických intrik, čímž ohrozí i svou rodinu.
Výpravné dobové drama Davida Ondříčka, které je spíše než tradičním kriminálním příběhem obžalobou nelítostného totalitního režimu, jenž zde panoval, bylo oceněno devíti Českými lvy včetně ceny za nejlepší film roku.
k vidění: Aerovod, Apple TV+, DAFilms, HBO Max, Netflix

Příběh kmotra (2013)

Příběh bezcharakterního zločince a jednoho z porevolučních králů českého podsvětí (Ondřej Vetchý) a neodbytného policejního vyšetřovatele (Lukáš Vaculík), který se ho usilovně snažil dostat za mříže.
Snímek inspirovaný životem nechvalně proslulého Františka Mrázka natočil Petr Nikolaev (Báječná léta pod psa) ve stylu epických gangsterek o vzestupu a pádu ambiciózních mafiánů. Film je rovněž kritikou českého kapitalismu 90. let.
k vidění: Apple TV+, Google Play, iTunes, Netflix, O2 TV

Raluca (2014)

Raluca
Bývalý policista, který se nyní živí jako soukromý detektiv (Jan Dolanský), propadne kouzlu krásné tajemné ženy (Malvína Pachlová). Ta jeho život převrátí vzhůru nohama a dostane ho do velkého nebezpečí.
Zapadlý detektivní snímek Zdeňka Viktory svou stylizací zřetelně odkazuje ke specifickému žánru, jímž je film noir, kde nechybí cynický hlavní hrdina, svůdná a nevyzpytatelná femme fatale, intriky, zvraty ani osudovost.
k vidění: Netflix

Gangster Ka (2015) / Gangster Ka: Afričan (2015)

Spletitý příběh nelítostného českého mafiána (Hynek Čermák), který se v honbě za penězi neštítí ničeho.
Dvojdílné kriminální drama Jana Pachla (Cirkus Bukowsky, Rapl) vychází ze skutečného příběhu Radovana Krejčíře, jenž má na kontě vraždy i obrovské finanční podvody. Před policií utekl až do Jihoafrické republiky, ani tam však spravedlnosti neunikl. Film kromě jiného poukazuje na propojení organizovaného zločinu s nejvyššími politickými kruhy.
k vidění: Netflix, O2TV

Miss Hanoi (2018)

Miss Hanoi
Protřelý cynický detektiv (David Novotný) dostane novou kolegyni – mladou vietnamskou vyšetřovatelku (Ha Thanh Špetlíková). Společně mají objasnit vraždu, která otevírá staré rány místní vietnamské komunity.
Další krimifilm v režii Zděnka Viktory (Raluca) kromě obligátního vyšetřování závažného zločinu nejvíce sází na chemii ústředního hereckého dua a na reflektování vztahů mezi Čechy a zde žijícími Vietnamci.
k vidění: Apple TV+, Google Play, iTunes, Netflix