Dětství v domě z třísek. Hlavní cenu festivalu Jeden svět získal dokument o důsledcích války na východní Ukrajině

Dětství v domě z třísek. Hlavní cenu festivalu Jeden svět získal dokument o důsledcích války na východní Ukrajině
Dům z třísek | Jeden svět
jeden-svet-zna-viteze
Nejlepší dokumenty budou od 3. do 17. dubna ke zhlédnutí na platformě Jeden svět online. | Jeden svět
Festival Jeden svět čtvrtečním vyhlášením završil svou pražskou část, která nabídla více než 150 projekcí a debat. Ve vybraných regionech festival trvá až do 2. dubna. Ty nejlepší dokumenty z letošního ročníku budou od 3. do 17. dubna ke zhlédnutí na platformě Jeden svět online.
Jeden svět v Praze promítl 80 dokumentárních filmů v šesti tematických kategoriích. Pozvání přijalo přes 60 filmových tvůrců a protagonistů, lidskoprávních aktivistů a organizátorů filmových festivalů. Kromě tradičních soutěžních a tematických kategorií Jeden svět uvedl šest projektů virtuální reality. Novinkou byly kategorie Pečovat a chránit a Budoucnost volá, které se věnovaly duševnímu zdraví a výzvám budoucnosti. Motto letošního ročníku Cesty svobody poukazuje na to, jak křehká je svoboda a demokracie a jak rychle se z nich mohou stát cesty nesvobody.
Níže představujeme držitele cen v jednotlivých kategoriích.

Mezinárodní soutěž

Dům z třísek
Dům z třísek | Jeden svět
Mezinárodní porota udělila Cenu poroty Mezinárodní soutěže za nejlepší film, Cenu poroty Mezinárodní soutěže za režii a Zvláštní cenu poroty Mezinárodní soutěže. Vybírala z celkem deseti snímků, které vynikaly svým autorským rukopisem a přinášejí svědectví o stavu lidských práv.
Cenu poroty Mezinárodní soutěže za nejlepší film získal snímek Dům z třísek režiséra Simona Lerenga Wilmonta. Působivý dokument sleduje příběhy ztělesňující úplné popření hlavních atributů dětství, které skončily vinou války na východě Ukrajiny a rozhodnutí rodičů mimo vlastní domov. Snímek vykresluje sílu vztahů s pěstouny a vychovateli a pouta vznikající mezi dětmi s traumatickou rodinnou zkušeností. Film naplno odkrývá důsledky rodičovského selhání, které děti nutí dělat dospělá rozhodnutí. Cílem dočasných obyvatel ústavu tak často není dostat se zpět k rodičům, ale především udělat co nejlepší dojem na potenciální pěstouny a vyhnout se státnímu sirotčinci.
O ocenění filmu Dům z třísek jako nejlepšího filmu rozhodla porota jednomyslně. „Dokument ukazuje nejen to, že děti jsou někdy silnější než dospělí okolo, ale i to, že péče a láska jsou důležitou součástí života i filmového procesu,“ komentuje porota své rozhodnutí.
Myanmarské deníky
Myanmarské deníky | Jeden svět
Cenu poroty Mezinárodní soutěže za režii získal kolektiv anonymních autorů The Myanmar Film Collective za snímek Myanmarské deníky. Film pojednává o vojenském převratu z února roku 2021, k němuž došlo v Myanmaru. Autentické záběry deseti aktivistů zachycují, jak vojáci střílejí do demonstrantů a zatýkají ty, kteří se staví vojenské diktatuře na odpor. Dramatické amatérské video střídají intimní hrané scény. Mnohé spíš než příběh zprostředkovávají pocity během bouřlivých událostí roku 2021.
Děti mlhy
Děti mlhy | Jeden svět
Porota letos udělila i Zvláštní cenu poroty Mezinárodní soutěže. Toto ocenění získala vietnamská režisérka Diễm Hà Lệ za snímek Děti mlhy. Porotu zaujal přístup režisérky k jejím protagonistům, rodině a její čtrnáctileté dceři v odlehlé vietnamské vesnici. Mladá hmongská dívka se ve filmu debutující vietnamské filmařky odmítá podvolit tradičnímu unášení nevěst, které místní dívky připravuje o možnost rozhodovat o svém životě.

Máte právo vědět

La a Ňo Ňo
La a Ňo Ňo | Jeden svět
Porota Václava Havla vybírala z dokumentů uváděných v kategorii Máte právo vědět a ocenila film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Letošní výběr nabídl silný pohled na roli žen v boji za lidská práva – aktivistek, novinářek, právniček, obhájkyň a zdravotnic, které bojují za práva a důstojnost svých komunit. Porota se rozhodla ocenit dva výjimečné filmy, které režírovaly a produkovaly, stejně jako mnoho filmů v této kategorii, odvážné ženy.
Cenu získal dokument La a Ňo Ňo myanmarské režisérky Snow Hnin Ei Hlaing, filmová studie o konfliktech, represích, vyloučení a marginalizaci, ale především pocta lidskosti i v dobách nepřízně. Buddhistka La provozuje malé zdravotnické centrum, kde přicházejí na svět děti venkovských žen. A kolem se střílí. La má muslimskou asistentku a překladatelku Ňo Ňo, která se později rozhodne založit si vlastní kliniku.
Krymský poklad
Krymský poklad | Jeden svět
Zvláštní cenu poroty Václava Havla obdržel film Krymský poklad režisérky Oeke Hoogendijk. Příběh se sice zaměřuje na právní bitvu o navrácení archeologické expozice, ale zároveň ukazuje, že skutečným odvezeným pokladem byly lidské vztahy.

Česká soutěž

Síla
Síla | Artcam Films
K tradičním kategoriím patří také Česká soutěž. O nejlepším českém dokumentu rozhoduje porota složená ze zástupců mezinárodních festivalů. Cenu poroty získal film režiséra Martina Marečka Síla pojednávající o životě filmového kritika Kamila Fily. Porota se shodla, že vítěznému snímku se daří na publikum zapůsobit natolik, že si zážitek z něj bude pamatovat ještě dlouho. Porota oceňuje oblouk celého vyprávění a pozornost věnovanou vývoji postav i proto, že tvůrci snímek trpělivě točili mnoho let.
Zvláštní cena poroty patří filmu René – Vězeň svobody režisérky Heleny Třeštíkové, v němž autorka sleduje další životní cesty kriminálníka, spisovatele a svérázného člověka Reného Plášila. Ve svém vyjádření porota říká: „Jaký to má všechno smysl? To se asi snažíme zjistit všichni. Takové je i téma mnoha dokumentárních filmů. Odpověď na tuto otázku chce čas, a pokud jste jako protagonista tohoto filmu, čeká vás spousta osobních komplikací.“

Cena regionální poroty

Platón z Belfastu
Platón z Belfastu | Jeden svět
Regionální porota se skládá ze tří zástupců regionálních festivalů. Porotcem nesmí být nikdo z organizačního týmu, ale někdo, kdo je Jednomu světu nakloněn a podporuje jej. Vítězný film je zařazen do výběru dokumentů v programu Promítej i ty! Na porotu nejvíce zapůsobil dokument Platón z Belfastu. Film pojednává o řediteli katolické chlapecké školy v hlavním městě Severního Irska, který sází na progresivní přístup k výuce. Skrze filosofii učí studenty, jak se vyrovnat s komplikovanou minulostí země i s vlastním dospíváním.

Cena studentské poroty

Mé dětství, má země – 20 let v Afghánistánu
Mé dětství, má země – 20 let v Afghánistánu | Jeden svět
Studentská porota složená ze tří aktivních středoškoláků se rozhodla ocenit snímek režiséra Phila Grabskyho Mé dětství, má země – 20 let v Afghánistánu, který nabízí časosběrný pohled do života v úplně jiných podmínkách, než jaké známe. Režisér sledoval afghánského Míra Husajna mezi roky 2001 a 2021. „Za vkusné provedení, údernost, srozumitelnost a komplexitu si tento film vítězství jistě zaslouží,“ zdůvodňuje porota.

Divácká cena

Severní proud
Severní proud | Jeden svět
I letos se mohli diváci a divačky zapojit do hlasování o nejlepší dokumentární film festivalu Jeden svět. Z 86 snímků, které festival uvedl, zvítězil film Severní proud režiséra Steffena Kronese. Ten se rozhodl sledovat trasu plastového odpadu z kontinentální Evropy až k útesům norského souostroví Lofoty.

Článek byl zpracován s využitím tiskových materiálů festivalu Jeden svět.