Šokující úvod a nejotravnější postava poslední doby. Seriál Mozaika lží je mysteriózní křeč

Šokující úvod a nejotravnější postava poslední doby. Seriál Mozaika lží je mysteriózní křeč
Mozaika lží | Netflix
Seriál Mozaika lží (Pieces of Her) je na Netflixu k vidění od čtvrtého března. Diváci i divačky zatím hojně diskutují především o jeho nekompromisní úvodní epizodě. Příběh na motivy stejnojmenného románu Karin Slaughter z roku 2018 totiž sleduje třicetiletou policistku Andy (Bella Heathcode), kterou při narozeninovém posezení s její matkou Laurou (Toni Collette) čeká hrozivé překvapení. Do kantýny vrazí ozbrojený mladík a rozpoutá násilí, které dokáže potlačit až neméně šokující a pohotový zásah Laury. Obdivovaná osobnost, která je známá svou dobročinností a pomáháním různě handicapovaným lidem, se tím vyjeví ve světle, které je pro její neprůbojnou dceru úplně nové. A do jejich životů navíc přivede tajemné aktéry z minulosti, již usilují o Lauřin život a Andy přinutí k odkrývání mozaiky tajemství a lží, jež její matku obklopuje.

Trailer: Mozaika lží

Mozaika lží
Práva na knižní bestseller si Netflix uzmul již v únoru 2019, ale kvůli pandemii koronaviru se produkce protáhla a musela se přesunout do australského Sydney (dění se přitom odehrává na východním pobřeží USA). Hlavní tvůrkyní je Charlotte Stoudt, která už produkovala oceňovaný seriál Ve jménu vlasti (Homeland), a režii všech osmi epizod obstarala televizní matadorka Minkie Spiro, jejíž pracovní rejstřík zahrnuje seriály jako Jessica Jones nebo Panství Downton. Představitelka Laury Toni Collette má oscarovou nominaci za Šestý smysl a v posledních letech je na roztrhání – zazářila například v hororu Děsivé dědictví nebo v detektivní komedii Na nože.
Do procesu výroby byla zahrnuta i autorka knižní předlohy Karin Slaughter, která v rozhovoru pro Washington Post potvrdila, že ze seriálové adaptace měla obavy. Na scénáři nespolupracovala, ale podle vlastních slov fungovala jako poradkyně a pravidelně zodpovídala dotazy tvůrců ohledně charakterů či motivací postav. A nakonec kvitovala, že duch a sdělení knihy zůstaly zachovány, přestože muselo docházet k úpravám příběhu. V románu zabírá spoustu stránek jen vnitřní rozjímání a přemýšlení Andy, jedoucí v autě a skládající skutečnou identitu své matky, jejíž úvodní čin byl zachycen na video. To se stalo rychle virálním a přitáhlo pozornost dávných nepřátel, stejně jako inkriminovaná scéna upoutala i televizní diváky.
„Seriál Mozaika lží je ŠÍLENOST, uběhlo deset minut a už se odehrála tahle bláznivost,“ napsal jeden uživatel na Twitteru. Další se připojuje s varováním, že „je prvních deset minut extrémně náročných a obsahuje vážně kruté výjevy“. Třetí názor úvodní sekvenci rovnou označuje za „nejvíce stresujících deset minut v životě“.
Mozaika lží
Mozaika lží | Netflix
A kdokoli už minimálně první epizodu viděl, ten jim musí dát za pravdu. Seriál jen úsečně představí matku s dcerou a ukáže jejich pracovní náplně, načež začíná oslava narozenin a dochází k výbuchu násilí. Záměrem knihy, přeneseným také do televizní adaptace, ostatně bylo ověsit Lauru otazníky a formovat její charakter prostřednictvím dceřina pátrání.
A v tomto principu tkví podle Karin Slaughter největší síla příběhu, který sama nahlíží především jako emocionální sbližování matky s dcerou. Potažmo jako vyprávění o traumatech, která mohou být předávána geneticky. Za to, že je její dcera natolik odlišná a bojácná, tedy svým způsobem mohou dávné činy Laury, před nimiž utíká i ona sama a které mají psychické důsledky. Slaughter přitom přiznala, že mnoho mužských kritiků může tyto myšlenky přehlédnout či nedocenit, čemuž současná hodnocení spíše odpovídají.
Na webu Rotten Tomatoes, který slučuje filmové recenze a uvádí skóre těch kladných, má Mozaika lží nelichotivých 48 %. A podobné vysvědčení hlásí také Metacritic, kde se průměrné hodnocení ze 17 vložených recenzí zastavilo na 53 %. Ovšem důvodem se nezdá být ani tak nepochopení tvůrčích záměrů jako spíše způsob, jakým seriál spojuje intimní rodinné drama s mysteriózní zápletkou. Podle recenzentů je tónina vyprávění nevyrovnaná a příliš spoléhá na dílčí šoky a překvapivé zvraty, přičemž vývoj vztahu Laury a Andy vyznívá rutinně, dokonce sentimentálně. Podle Angie Han z Hollywood Reporter je série „příliš povšechná a odosobněná, aby nabídla emocionální propojení, a zápolí s propojením vřelých vztahů s ústřední záhadou“.
Mozaika lží
Mozaika lží | Netflix
S tím víceméně souhlasí většina kritičtějších ohlasů, která sice vyzdvihuje výkon Toni Collette, ale shazuje zmatečné, nesourodé a nudné schéma vyprávění. „Výkon Collette je událostí, ale seriál jako by tento nejefektivnější přínos často skrýval na úkor času stráveného v minulosti. A tato minulost podle všeho fungovala lépe na papíře než na obrazovce,“ píše Daniel D'Addario z Variety. Naráží tím na často skloňovaný problém s časovou skladbou příběhu. Ten skáče do Lauřiny minulosti, ačkoli prý tento postup narušuje budované vazby mezi matkou a dcerou a jen málokdy přináší nosná zjištění.
Někteří oceňují mysteriózní atmosféru a solidně dávkované i natočené zvraty, ale stížnosti se jinak hrnou i v tomto směru. Podle autora z NOW Toronto „trvá věčnost, než Mozaika lží zaklapne do sebe“. A není jediný, kdo se při sledování nudil. Jiní dokonce odsuzují scénář v jeho snaze pravidelně šokovat jako nerealistický. A nijak mu nepomáhá ani to, že podobných příběhů o odhalování zamotané minulosti někoho blízkého vzniká habaděj, namátkou loňské seriály od Netflixu Zmizet beze stopy a Nevina.
„Pokud stejně jako já chcete něco hlubšího, pak pro vás největší záhadou Mozaiky lží bude to, jak takto totálně nevyrovnaná a chaoticky strukturovaná show vlastně vznikla,“ uzavírá Meghan O'Keefe z webu Decider kritiku seriálu, který se stal terčem diváckých tweetů ještě z jednoho důvodu. A tím je iracionální a podle mnohých vyloženě hloupé jednání Andy, které neomlouvá ani náročná situace, v níž se ocitla. Matka ji po odtajnění své identity ve virálním videu posílá s podrobnými instrukcemi do bezpečí, ovšem některé dceřiny kroky se jeví zmatené a nelogické až příliš. Jeden z uživatelů Twitteru nazval Andy nejotravnějším charakterem za poslední roky. A pokud protagonistka příběhu, který čerpá energii právě z jejího vyšetřování, odchází s podobným vysvědčením, pak mají tvůrci a s nimi celý seriál problém. Vlastní obrázek si už musíte udělat sami.