Má Oscara za Jurský park. Legenda trikové scény třicet let připravovala apokalyptický loutkový film, který bude mít již brzy premiéru v Praze

Má Oscara za Jurský park. Legenda trikové scény třicet let připravovala apokalyptický loutkový film, který bude mít již brzy premiéru v Praze
Šílený bůh | Future Gate
„Letošní festival se věnuje tématu mimozemského života. Jedná se o divácky atraktivní téma, které filmaři zpracovávají po desetiletí. Jsme svědky dobývání vesmíru, což nutí lidstvo klást si otázky, zda a v jaké formě existuje ve vesmíru mimozemský život a jak by takové případné setkání s inteligentní formou života dopadlo. Téma zarezonuje nejen ve vybraných filmech, ale i v doprovodném programu, který se uskuteční formou různých přednášek, workshopů a uměleckých instalací,“ představuje aktuální ročník festivalu Future Gate pořadatel Filip Schauer.

Filmy, dokumenty, soutěž

Tiong Bahru Social Club
Tiong Bahru Social Club | Future Gate
Do hlavní festivalové soutěže letos dramaturgové vybrali z přihlášených filmů pět nejzajímavějších, které překvapí svou pestrostí a uměleckou originalitou. Festival zahájí film Tiong Bahru Social Club režiséra Tan Bee Thiama. Tento singapurský film o samotě, stáří a síle moderních technologií diváky a divačky uhrane nejen nadčasovým poselstvím, ale i výtvarným zpracováním.
Držitel Oscara a legenda trikové scény Phil Tippett (Hvězdné války, Jurský park, RoboCop) loni dokončil svůj dlouholetý režijní počin Šílený bůh. Film zavede fanoušky klasické animace do temně fantaskního světa na pokraji apokalypsy. Film vznikal třicet let, dokončen byl během covidového lockdownu. Vypráví příběh asasína, který se vydává na cestu pekelnou krajinou, jež je plná bizarních postaviček. Snímek beze slov si užijí milovníci speciálních efektů a klasické animace.
Junk Head
Junk Head | Future Gate
Japonský režisér Takahide Hori pracoval na svém loutkovém filmu Junk Head celých sedm let. Film je natočený metodou animace stop motion, skládá se ze 140 000 záběrů a byl oceněný na mnoha zahraničních festivalech (např. Festival Fantasia v Montrealu).
Afrofuturistický muzikál s kyberpunkovou výpravou a magickou atmosférou Neptune Frost kritizuje kapitalismus i rasismus a řeší aktuální queer témata na pozadí velké lásky dvou mladých lidí. Tento snímek je společným režijním počinem Anisiy Uzeyman a herce a zpěváka Saula Williamse.
Neptune Frost
Neptune Frost | Future Gate
Soutěžní kolekci doplní velkolepý ruský snímek Sputnik režiséra Jegora Abramenka. Mladá vědkyně kývne na účast v tajném vládním projektu. To ale netuší, že součástí její práce bude pozorovat mimozemského parazita, který každou noc opouští tělo hostitele. Recenzi snímku od redaktora Kinoboxu Jakuba Vopelky si přečtete zde.
O hlavní ceně letošního Future Gate festivalu rozhodne tříčlenná mezinárodní porota. Jejími členy jsou spisovatel science fiction literatury a novinář Ondřej Neff, novinářka a vedoucí ateliéru audiovizuální tvorby na UTB Jana Bebarová a australský filmař a novinář Ryan Keating-Lambert. Cenu diváků zvolí publikum v Praze a v Brně.

Sekce legendy žánru

Heavy Metal
Heavy Metal | Future Gate
V této programové selekci se objeví snímky, které zásadním způsobem ovlivnily vývoj science fiction. Pro téma mimozemského života je to první film úspěšné série Predátor (1987). Snímek s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli letos slaví 35 let od svého uvedení. Také druhá legenda, film Johna Carpentera Věc (1982), má letos významné jubileum čtyřiceti let existence. Fenomén Akta-X (1998) bude na festivalu zastoupen celovečerním pokračováním seriálového hitu devadesátých let. Posledním filmem v této sekci je kultovní záležitost Heavy Metal (1981) spojující populární animační styly 80. let a stejnojmenný hudební žánr.

Sekce dokumentárních filmů

Fenomén
Fenomén | Future Gate
Festivalové téma mimozemského života na planetě Zemi se výrazně otiskne i do kategorie dokumentů. Americký režisér James Fox natočil snímek o historii pozorování UFO (unidentified flying object) v moderních dějinách. Mezi hosty v jeho filmu Fenomén jsou i bývalí vysocí představitelé americké administrativy. Dokumentární série Život za hranou tvůrce Johna. D. Boswella je vizuálně dechberoucí výpravou za vyřešením jedné z největších otázek naší doby, zda jsme ve vesmíru sami. V dokumentární sekci budou mít zastoupení též tuzemští tvůrci. Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno poukážou na svědectví o údajných setkáních lidí a mimozemšťanů. Sérii připravil pro světovou streamovací platformu Netflix režisér a producent Petr Vachler a na Future Gate budou zdarma představeny dva díly série.
future-gate-9-3-pozvanka-plus-tipy
Future Gate 2022 | Future Gate
Praha: 9. – 14. března 2022, Kino a Galerie Lucerna
Brno: 15. – 20. března 2022, Kino Art, Hvězdárna a planetárium Brno
Košice: 18. – 20. března 2022, Kino Úsmev
Plzeň: 23. – 24. března 2022, Depo2015
Šumperk: 26. března 2022, Kino Oko

Článek byl zpracován s využitím tiskových materiálů festivalu Future Gate.