Jak se dostal Putin k moci? Napoví dobročinné projekce napříč českými kiny

Jak se dostal Putin k moci? Napoví dobročinné projekce napříč českými kiny
Svědkové Putinovi | Aerofilms
Akci organizuje distribuční společnost Aerofilms ve spolupráci s produkční společností Hypermarket Film a Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Výtěžek ze vstupného věnují všechny zúčastněné strany na pomoc lidem na Ukrajině.
Myšlenka dobročinné projekce se zrodila v týmu distribuční společnosti Aerofilms. „Chtěli jsme vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině a zároveň nějakým způsobem pomoci. Poté, co jsme návrh sdělili producentům z Hypermarket Film a našim spřáteleným kinům, jednomyslně jsme se na tomto způsobu podpory shodli,“ říká Kristina Charvátová, která má v Aerofilms na starost komunikaci s kiny. „Zakoupením lístků diváci přispějí na konto SOS Ukrajina Člověka v tísni,“ dodává.

Trailer: Svědkové Putinovi

Svědkové Putinovi
Dokumentární film Svědkové Putinovi mapuje začátky ruského prezidenta v úřadu poté, co dosavadní prezident Boris Jelcin před vypršením funkčního období nečekaně abdikuje a řízením státu je pověřen premiér Vladimir Putin. Tímto osudovým okamžikem z roku 1999 začíná dokument režiséra Vitalije Manského (Roura, Gorbačov.Ráj), který se jako dvorní prezidentský kameraman dostal do nitra kremelské politiky a přináší tak nečekané svědectví o začátku putinovské éry. A o tom, kdo všechno jsou vlastně „Svědkové Putinovi“.
Svědky Putinovy promítnou tuzemská kina 8. března paralelně od 20 hodin (seznam všech českých kin zapojených do události najdete zde). V kině Světozor po projekci následuje debata, kterou bude moderovat historik a filosof Petr Hlaváček. Mezi potvrzené hosty patří politický geograf Jaroslav Kurfürst a redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup. Debata se bude streamovat do více než desítky zapojených kin v České republice, mezi které patří například pražské Bio Oko, kino Přítomnost, hradecký Bio Central a další, která postupně přibývají.
Svědkové Putinovi
Svědkové Putinovi - Vladimir Putin a Vitalij Manský
Diváci ve všech sálech budou moci prostřednictvím chatu pokládat dotazy. Distributor i producent se vzdávají zisku ve prospěch obyvatel zasažených konfliktem na Ukrajině. Kina dávají do nabídky vedle vstupenek ve standardní výši také dražší varianty pro diváky, kteří budou ochotní darovat vyšší částku. Výtěžek z prodeje vstupenek se převede na konto organizace Člověk v tísni, která na místě aktuálně pomáhá více než 200 tisícům lidí. Těm nejpotřebnějším, kteří kvůli bojům často přišli o všechno, dodává balíčky s jídlem i zdravotnický materiál.
Stejný film nabízí Aerofilms ke zhlédnutí rovněž na VOD platformě Aerovod. Také zde je možnost přispět na pomoc Ukrajině zasažené válkou. „Výtěžek z každého přehrání tohoto filmu od 1. do 31. března zašleme na konto SOS Ukrajina organizace Člověk v tísni,“ říká Hana Kijonka z Aerofilms.

Článek byl zpracován s využitím tiskových materiálů distribuční společnosti Aerofilms.