Top kina ČR: Nová česká pohádka porazila adaptaci slavné videohry a postarala se o rekord

Top kina ČR: Nová česká pohádka porazila adaptaci slavné videohry a postarala se o rekord
Tajemství staré bambitky 2 | Bioscop
5. SMRT NA NILU (USA)
Smrt na Nilu
tržby 2 miliony 283 tisíce Kč / návštěvnost 13 341 divák / 140 kin
V USA ovládla nová detektivka inspirovaná knihou Agathy Christie a předchozí filmovou adaptací víkendový žebříček, u nás skončila až pátá. Kenneth Branagh opět režíruje, hraje a vyšetřuje v roli Hercula Poirota zapeklitý případ, a k ruce má hvězdnou hereckou smetánku (Gal Gadot, Annette Benning, Armie Hammer). Zůstávají i přes rozvolnění konzervativněji založení vyznavači detektivek u televizních přijímačů a dávají přednost bezpečí domova? Jedna z variant, proč Smrt na Nilu nepřitáhla více diváků, by to být mohla.

4. MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST (Česká republika)
Mimořádná událost | CinemArt
tržby 2 miliony 530 tisíc Kč / návštěvnost 15 638 diváků / 138 kin
Tragikomedie z vlaku, který nikdo neřídí, skončila tentokrát čtvrtá. Mimořádná událost se promítá druhá víkend a za tu dobu má na kontě necelých 51 tisíc diváků a téměř 8 milionů korun v rámci tržeb. Havelkova předchozí komorní komedie Vlastníci byla o poznání úspěšnější - jak u diváků, tak u filmové kritiky. I tak je faktem, že herec a divadelní režisér sympaticky čeří hladinu tuzemského lehce zatuchlého kinematografického rybníčku.

3. SPIDER-MAN: BEZ DOMOVA (USA)
Spider-Man: Bez domova
tržby 2 miliony 652 tisíce Kč / návštěvnost 15 757 diváků / 44 kin
Devátý víkend v českých kinech, aktuálně třetí příčka a pokles zájmu, který je patrný jak na straně diváků, tak kinařů (pouhých 44 míst o víkendu promítalo nejnovějšího Spider-Mana). Komiksový hrdina nicméně může být spokojen, od prosincové premiéry pokořil metu 600 tisíc diváků, na kontě má 101 milionů korun a platí za dlouhodobě nejúspěšnější snímek žebříčku Top 20. Komerční úspěch Spideyho se bude jen těžko překonávat. Co na to Batman, který bude mít premiéru 3. března?

2. UNCHARTED (USA)
Uncharted
tržby 8 milionů 714 tisíc Kč / návštěvnost 52 354 diváci / 143 kin
Tom Holland podruhé, tentokrát v očekávané adaptaci populární videohry Uncharted. První tuzemské recenze nejsou nejhorší, zase se ale potvrzuje, že tvůrci se vydali jinou cestou než kultovní předloha. Ani tentokrát se tedy nepodařilo zlomit prokletí videoherních adaptací, když snímek nabízí nevýrazný mix inspirovaný Indianou Jonesem a Tomb Riderem. V USA bude mít snímek premiéru tento pátek, očekává se nicméně i masivní nasazení v rámci VOD platforem. Prozatímní celosvětové tržby činí pouhých 21 milionů dolarů a s velkou pravděpodobností se Uncharted zařadí mezi prodělečné projekty. Ale počkejme si na konec víkendu a severoamerický box office.

1. TAJEMSTVÍ STARÉ BAMBITKY 2 (Česká republika)
Tajemství staré bambitky 2
tržby 13 milionů 217 tisíc Kč / návštěvnost 89 791 divák / 233 kin
Ivo Macharáček oprášil úspěšnou televizní Bambitku a volné pokračování se počínaje čtvrtkem promítá masivně v tuzemských kinech. A vůbec nevadí, že máme měsíc a půl po Vánocích, kdy měla mít pohádka původní premiéru, na druhou Bambitku se chodí, diváci se dokonce postarali o letošní víkendový rekord v rámci tržeb a návštěvnosti. Může za to rozvolnění protiepidemických opatření, jarní prázdniny a fakt, že tuzemské pohádky zkrátka táhnou. Vánoce, nevánoce.
O podobném komerčním úspěchu, jaký před lety zaznamenal druhý Anděl Páně, si nicméně tvůrci a distributor mohou nechat jen zdát. Ten na přelomu listopadu a prosince 2016 odstartoval ve 143 kinech, vidělo jej téměř 190 tisíc diváků a tržby činily 25 milionů korun. Za necelé tři týdny od premiéry na konci roku 2016 představení navštívilo přes 900 tisíc diváků. Na druhou stranu, tenkrát nebyl covid a do kin chodily celé školní výpravy.
Zpívej 2
Zpívej 2 | Illumination Entertainment
Úspěch Tajemství staré bambitky 2 tak v současnosti rozhodně působí jako zjevení a vzpruha kinodistribuci, protože rodinné snímky a pohádky v kinech vůbec netáhnou, což je nemilý trend spjatý s nástupem předloňské pandemie koronaviru. Pro ilustraci, animovaný rodinný muzikál Zpívej 2 se v českých kinech promítá necelé dva měsíce, na kontě má 128 tisíc platících a 19 milionů korun v rámci tržeb. Na aktuálním žebříčku Top 20 platí za dlouhodobě komerčně nejúspěšnější snímek určený pro rodiče s dětmi.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.