Top kina ČR: Ježíškovská romantika udolala marvelovské bohy, polobohy i prachobyčejné lidi

Top kina ČR: Ježíškovská romantika udolala marvelovské bohy, polobohy i prachobyčejné lidi
Přání Ježíškovi | Bioscop
5. VENOM 2: CARNAGE PŘICHÁZÍ (země vzniku: USA)
Venom 2: Carnage přichází
Tržby 1 milion 516 tisíc Kč / návštěvnost 8 858 diváků / 67 kin
Solidně se daří druhému Venomovi v hlavní roli s Tomem Hardym, který brzy pokoří metu 300 tisíc diváků. V českých kinech se promítá déle než měsíc a s velkou pravděpodobností se dostane do zop 10 tržeb a návštěvnosti letošního roku.

4. KAREL (Česká republika)
Karel: trailer | Bontonfilm
Tržby 1 milion 563 tisíc Kč / návštěvnost 10 604 diváků / 126 kin
Šest víkendů se v kinech promítá dokumentární film pojednávající o kariéře a posledních měsících života Karla Gotta. Divácká základna se, vypadá to, vyčerpala. Snímek Karel vidělo téměř 360 tisíc návštěvníků kin, což je pořád víc než v případě nejnovější bondovky Není čas zemřít nebo výše zmiňovaného Venoma 2.

3. DUNA (USA)
Duna
Tržby 3 miliony 47 tisíc Kč / návštěvnost 16 419 diváků / 86 kin
Necelý měsíc se v českých kinech promítá nová filmová adaptace slavné knihy Duna spisovatele Franka Herberta. A statistiky jsou na solidních číslech, když uvážíme, že jde o specifickou látku, pro leckoho ne zrovna přístupnou. Denis Villeneuve však platí za jednoho z nejtalentovanějších režisérů, tudíž byl o jeho novinku zcela oprávněný zájem. Za čtyři týdny od premiéry má Duna na kontě téměř 230 tisíc platících a 2 milionů korun v rámci tržeb.

2. ETERNALS (USA)
Eternals
Tržby 4 miliony 662 tisíc Kč / návštěvnost 26 393 diváků / 108 kin
Téměř o polovinu oproti premiérovému víkendu opadl zájem o nejnovější marvelovskou týmovku, snímek Eternals. Bozi, polobozi a lidé ze starých řeckých bájí a pověstí sice dostali hvězdné herecké představitele, na bůhvíjaký komerční zájem to ale nestačilo. Eternals oscarové režisérky Chloé Zhao mají prozatím na kontě 92 tisíce diváků a 16 milionů korun v rámci tržeb.

1. PŘÁNÍ JEŽÍŠKOVI (Česká republika)
Přání Ježíškovi
Tržby 7 milionů 389 tisíc Kč / návštěvnost 48 360 diváků / 204 kin
„Tuzemská“ romantická komedie Přání Ježíškovi ovládla žebříček. Tvůrci se inspirovali starším snímkem polského scenáristy Marcina Baczynského Noc plná zázraků, který se pro změnu inspiroval populární novodobou klasikou Láska nebeská (2003). Oč jde v případě „Ježíška“? Pochopitelně o předvánoční pohodu, kdy se zapomíná na vztahové sváry a trápení, všichni jsou spokojení a dojde i na „nefalšovanou romantiku“.
Filmová frančíza není ničím novým, jen je s podivem, že si jí tuzemští tvůrci všimli tak pozdě (na rozdíl třeba od Poláků, kteří snímky s vánoční tematikou chrlí dobrou dekádu). A v průběhu prosince se můžeme těšit na další tuzemskou látku odkoukanou od zahraničních filmařů (tentokrát z Itálie). Tak schválně, budou Známí neznámí komerčně úspěšnější? A u kritiků oceňovanější?

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.