Letošní filmové Vánoce budou chudší, ale svých tradičních pohádek se dočkáme

Letošní filmové Vánoce budou chudší, ale svých tradičních pohádek se dočkáme
Anděl Páně | Česká televize
A nejpřipravenější je jako již každý rok Česká televize. Její program je však letos malinko chudší. Místo tří nových filmových pohádek – jedné štědrovečerní, jedné ve znakovém jazyce a jedné natočené v koprodukci se Slovenskou televizí – se letos dočkáme „jen“ dvou.
Na Štědrý den je připravena zcela nová pohádka v režii Karla Janáka Jak si nevzít princeznu. Její autoři přiznávají, že natáčet vánoční pohádku je ohromná zodpovědnost, protože publikum chyby neodpouští, a ačkoli chce pokaždé něco nového a atraktivního, nestojí o žádné pokusy. Žádá si tradiční českou pohádku. Ta letošní bude trošku modernější s ohledem na postavy – ambiciózní a akční princezna a inteligentní, vědecky založený princ –, nicméně bude pracovat i s klasickými pohádkovými postavami, jakou jsou tři sudičky, jejichž rolí se ujaly Daniela Kolářová, Naďa Konvalinková a Iva Janžurová.
Naďa Konvalinková, Iva Janžurová, Daniela Kolářová
Jak si nevzít princeznu | Česká televize
„Sudičky u nás hrají velice důležitou roli. Není to tak, že by se objevily na začátku a pak už do děje nezasáhly. Naše sudičky prochází příběhem od začátku až do konce. Potřebovali jsme proto opravdu kouzelné bytosti. Navíc jsou napsané tak, že nejde o dokonalé pohádkové postavy, ale mají i problémy, které si řeší mezi sebou, tudíž to musely být fenomenální herečky, aby vynikly nad všemi ostatními,“ prozradil režisér Karel Janák a potvrdil, že od počátku věděl, koho by chtěl obsadit. „Chtěli jsme takto hvězdnou sestavu: jednu hodnou, jednu přísnou a jednu trochu popletenou,“ vysvětluje.
A o čem tedy pohádka Jak si nevzít princeznu je? Umíte si představit, že vám sudičky předpoví svatbu s někým, koho nemůžete vystát? Přesně to se stalo princi Leopoldovi a princezně Josefíně. Jediné, co ty dva spojuje, je přání zbavit se téhle sudby. A tak se pomocí ukradených kouzelných hodinek společně vrátí do doby, kdy se princ narodil, aby zabránili sudičkám pronést věštbu. Jenže netuší, co tím všechno způsobí...
Marek Adamczyk, Anna Fialová
Jak si nevzít princeznu | Česká televize
„Často slyším lidi říkat, že v pohádkách už všechno bylo a že se nic nového vymyslet nedá. Není to pravda, jen to dá čím dál víc práce. Když se to ale podaří jako v tomto případě, je to velká radost. Letošní vánoční pohádka má originální zápletku, přitom je to pohádka se vším všudy – je v ní humor, napětí i láska. A samozřejmě všechno dobře dopadne, jak to má být. Aspoň v pohádce!“ říká kreativní producentka Barbara Johnsonová. Scénář napsal Petr Hudský a v hlavních rolích se vedle výše zmíněných sudiček představí Marek Adamczyk (princ Leopold), Anna Fialová (princezna Josefína), Sonsee Neu, Miroslav Táborský, Patrik Děrgel a další.
Nová pohádka pro sluchově postižené se jmenuje O kouzelné rybí kostičce. Je to již sedmá pohádka ve znakovém jazyce, kterou chce Česká televize ve vánočním čase potěšit neslyšící děti, jejich rodiče i ostatní diváky. Pohádka je seznámí s rodinou Hladových. Už jejich jméno předznamenává chamtivou povahu a snahu každého ošidit. V hostinci, ve kterém hospodaří, nabízejí hostům jídlo nedobré, ba i zkažené. Zato dcera chudého rybáře Markétka, která ráda a chutně vaří, je ochotná rozdělit se s kýmkoli o poslední rybičku. Toto vše pozná i kouzelný dědeček, který v přestrojení za pocestného zavítá do zdejší vesnice. Markétku za její dobrotu podaruje kouzelnou rybí kostičkou, která jí může splnit každé přání. Vlastně každé ne! Jedna podmínka tu je a není radno ji porušit. Když se kostičky tajně zmocní Hladovi, začnou se dít divné věci. Jejich zlá povaha se jim však vymstí... I tentokrát bude pohádka nejen hraná neslyšícími ve znakovém jazyce, ale nebudou chybět ani skryté titulky. O dabing se postarají čeští herci Zlata Adamovská, Václav Kopta a další.
O kouzelné rybí kostičce
O kouzelné rybí kostičce | Česká televize
Autorkou pohádky je Alexandra Vebrová, podepsaná pod všemi dosavadními sedmi příběhy, která je velmi hrdá na to, že to byla právě Česká televize, jež jako úplně první v Evropě natočila pohádku pro sluchově postižené děti. „Víc než šestnáct let spolupracuji jako scenáristka na pořadu Televizní klub neslyšících (TKN). Díky tomu jsem měla možnost poznat mnoho zajímavých a talentovaných lidí se sluchovým postižením. Patří mezi ně i členové souboru Pantomima S.I., jejichž jevištních výkonů jsem si vždy vážila. Zdálo se mi, že by měli na to zahrát si i v České televizi. V rámci TKN jsem například napsala spolu s kolegou Brožíkem scénář k polohrané ukázce vánočních zvyků a tradic. Poté jsem zkusila napsat pro neslyšící kabaret, ve kterém prezentovali různé scénky a komediální výstupy. To vše mělo velký ohlas. A tak jsem začala přemýšlet o pohádce, kterou by tito neslyšící herci natočili v českém znakovém jazyce," zavzpomínala Alexandra Vebrová na dobu, kdy se nápad zrodil.
„Režisérce Aleně Derzsiové se nápad velmi líbil, řekla mi, že o podobné věci uvažovala už dříve. A tak jsem napsala Vánoční království. Pomohl mi i termín premiéry pořadu, který byl 23. prosince. Ve veřejnoprávní televizi byla historicky první nejen u nás, ale i v Evropě. U neslyšících dětí vzbudila velký ohlas a přání pokračovat v této vánoční pohádkové tradici vzešlo nejen od neslyšících, ale i od České televize,“ dodala. O Vánocích Česká televize nabídne všech sedm pohádek pro neslyšící děti: Vánoční království, Nepovedený čert, Nejkrásnější dar, Vodníkova princezna, Kde bydlí strašidla, Loupežnická balada a O kouzelné rybí kostičce.
Tři oříšky pro Popelku
Tři oříšky pro Popelku
Samozřejmě nebudou chybět ani pohádky z minulých let – Anděl Páně, Anděl Páně 2, Tři oříšky pro Popelku či štědrovečerní pohádka z minulého roku O vánoční hvězdě. Dále se budete moci podívat na Čertí brko, Hodinářova učně, O léčivé vodě, Korunního prince, Peklo s princeznou, Lásku rohatou, Dvanáct měsíčků nebo Čert ví proč.
A ČT nezapomíná ani na své nejmladší publikum. Jako každý rok jim bude patřit Déčko se svými převážně animovanými tituly. Děti se tak dozví, jak slaví Vánoce známé animované postavy – Šmoulové, Medvídek Paddington, Ovečka Shaun, zvířátka z Madagaskaru, Kung Fu Panda, cvičení draci a také Pat s Matem. Již tradičně mohou na Štědrý večer rozbalovat dárečky za zvuku České mše vánoční s Ladovými obrázky. Na vánoční atmosféru naladí každé ráno vánoční díly večerníčku a krásné koledy od Venduly Chalánkové ve Zpívejte s námi. O prázdninách se děti mohou podívat na premiéry nejlepších animovaných filmů – Lovecká sezóna 1 a 2, Madagaskar 3 a také na oba díly o medvídkovi Paddingtonovi.