Top kina ČR: Velkofilm o pouštní planetě, vzácném koření a obřích červech zastínil komiksového démona i Karla Gotta

Top kina ČR: Velkofilm o pouštní planetě, vzácném koření a obřích červech zastínil komiksového démona i Karla Gotta
Duna (2021) | Warner Bros.
5. ROZBITÝ ROBOT RON (země vzniku: USA, Kanada, Velká Británie)
Rozbitý robot Ron
Tržby 1 milion 633 tisíc Kč / návštěvnost 10 723 diváků / 183 kin
Přitom lákadel, kvůli nimž stálo za to vyrazit do kina, bylo víc než dost. Mezi novinky se řadí i v premiéře uváděný animák Rozbitý robot Ron, tak trochu připomínající milou pixarovku Vall-I (2008) a upozorňující na závislosti všeho druhu. Distributor a kinaři snímek promítli ve 183 sálech, stačilo to ale jen na necelých 11 tisíc diváků. Pocovidové statistiky hovoří jasně, rodinné snímky dostávají na frak. Může to být i proto, že jeden takový výlet za kulturou vyjde na dost peněz a řada rodin si film užije v obýváku u televize.

4. NENÍ ČAS ZEMŘÍT (Velká Británie, USA)
Není čas zemřít
Tržby 3 miliony 798 tisíc Kč / návštěvnost 20 167 diváků / 66 kin
Necelý měsíc se v českých kinech promítá 25. bondovka s odcházejícím Danielem Craigem. Snímek uzavírá jednu éru agenta 007 a za čtyři týdny od premiéry ho vidělo přes 305 tisíc diváků. Tržby činí téměř 56 milionů korun. Pro srovnání - v rámci tržeb je to stejně jako u koprodukčního Zátopka, který však "na diváky" o 55 tisíc vede. Má však náskok v rámci doby promítání, v kinech je už dva měsíce.

3. KAREL (Česká republika)
Karel: trailer | Bontonfilm
Tržby 5 milionů 892 tisíc Kč / návštěvnost 36 555 diváků / 133 kin
Filmové rozloučení s Karlem Gottem se promítá necelé tři týdny. Za tu dobu ho vidělo 270 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 41 milionů korun. Podobně jako v případě jiných snímků je ale i zájem o Karla sestupný. Počkejme si, kdy pokoří statistiku 300 tisíc diváků. O moc víc to však ve výsledku nebude.

2. VENOM 2: CARNAGE PŘICHÁZÍ (USA)
Venom 2: Carnage přichází
Tržby 8 milionů 916 tisíc Kč / návštěvnost 51 027 diváků / 87 kin
Komiksový záporák minule s přehledem ovládl víkendový žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin. Tentokrát se druhý Venom s tváří Toma Hardyho musel spokojit s pomyslným stříbrem. I tak má ale nepříliš vysoko hodnocená komiksovka za necelé dva týdny na kontě impozantní statistiky - přišlo na ni 217 tisíc diváků, kteří za vstupenky utratili 37 milionů korun. Jednoznačný komerční úspěch.

1. DUNA (USA)
Duna | Vertical Entertainment
Tržby 13 milionů 304 tisíc Kč / návštěvnost 74 147 diváků / 196 kin
Očekávaná Duna Denise Villeneuvea poměrně jednoznačně ovládla víkendový žebříček. Nová adaptace slavné sci-fi předlohy Franka Herberta měla k dispozici největší počet sálů ze všech uváděných titulů. Očekávání byla velká, ačkoliv okruh potenciálních diváků užší než v případě před několika týdny premiérovaného a mainstreamovějšího Bonda. První Duna Denise Villeneuvea nicméně oplývá kladnými recenzemi a solidní marketingovou kampaní, uvidíme, o kolik zájem opadne v následujícím týdnu.
Duna
Duna | Warner Bros.
Celosvětově snímek s odhadovaným rozpočtem 165 milionů dolarů prozatím utržil 220 mega (za 40 otevíral tento víkend v USA), dá se tak počítat s tím, že příjmy budou ve výsledku vyšší než v případě před roky uváděným Blade Runnerem 2049 (rozpočet 150 milionů dolarů, tržby celosvětově pouze 259 mega). Na pokračování Duny zkrátka musí dojít. Nejen proto, že kdyby tomu bylo jinak, byl by to obrovský podvod nejen na fanoušky, diváky, ale též na autora knižní předlohy.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.