První dojmy: Zabila, či nezabila? Klára Melíšková podává v televizním dramatu Podezření mimořádný výkon

První dojmy: Zabila, či nezabila? Klára Melíšková podává v televizním dramatu Podezření mimořádný výkon
Podezření | Česká televize
serial-killer-2021-podezreni-prvni-dojmy-1
Podezření - Klára Melíšková | Česká televize
Quality TV, kterou u nás před osmi lety odstartoval projekt české pobočky HBO Hořící keř (2013), má velmi slibného následovníka. Třídílná minisérie Podezření vznikla v produkci nutprodukce a francouzské společnosti ARTE pro Českou televizi. Drama pojednávající o zdravotní sestře (Klára Melíšková) z českého maloměsta režíroval Michal Blaško (držitel Ceny Magnesia pro nejlepší studentský film Atlantida, 2003, Profesor T.) a pod scénářem je podepsán talentovaný a úspěšný Štěpán Hulík (Pustina, Hořící keř).
Děj sleduje monotónní práci maloměstské zdravotní sestry (Melíšková), která se dle nátury a výrazu zcela minula povoláním. Na pacienty je nepříjemná, s kolegy (Ivan Trojan a další) komunikuje pouze minimálně, dělá jen to nutné a nic jí nečiní radost. Podobně se chová i ke své seriálové dceři (Denisa Barešová) či k řemeslníkům, kteří jí opravují dům. Melíšková má však jeden očistný rituál, jezdí se na kole koupat do nedaleké pískovny.
Klára Melíšková
Podezření | Serial Killer
Scenárista Hulík se pro svůj nejnovější počin inspiroval skutečnými případy úmrtí pacientů a následného vyšetřování zdravotnického personálu. Zapomeňte nicméně na dopředu očekávatelný hon na heparinového vraha (Hodinu nevíš z roku 2009).
Postava zdravotní sestry je sice výjimečně nesympatická, vyznačuje se však silnou nejednoznačností a nikde není řečeno, že za úmrtím pacienta stála právě ona. Důležitější je svíravá – tíživá atmosféra maloměsta, soustředěný výkon Kláry Melíškové připomínající neempatického psychopata a tušené motivace někde v pozadí. Proč nemá manžela? Co stojí za jejím chladným zájmem o práci a pacienty?
Ivan Trojan
Podezření | Serial Killer
V Hulíkově podání se stírá role potenciálního agresora/oběti. Děj rozpohybuje nekompromisní a nesmlouvavé konání institucí – nemocničního zařízení, policie a médií. Tvůrci mini-série upozorňují na to, co se rozpoutá ještě před vynesením verdiktu soudu a jak to dokáže obyčejnému člověku obrátit život vzhůru nohama.
Na základě prvního zhlédnutého dílu je patrné, že půjde o výjimečný počin. Díky hlavní herecké představitelce a důslednému scénáři i režii, která neodbíhá k odstředivým myšlenkám, ale soustředí se na to podstatné.
První dojmy: 80 %