Bezcitná zdravotní sestra, Slobodan Milosević a manipulativnost sociálních sítí. Serial Killer 2021 zná vítěze

Bezcitná zdravotní sestra, Slobodan Milosević a manipulativnost sociálních sítí. Serial Killer 2021 zná vítěze
Podezření | Česká televize
Rodina
Rodina | Serial Killer
Osmičlenná mezinárodní porota vybírala ze šestice titulů. Letošním vítězem se stal srbský seriál Rodina (The Family),drama o Slobodanu Miloševićovi popisující poslední tři dny před jeho zadržením, které bývalá hlava státu strávila v bělehradské vile obklopená rodinou, přáteli a obyvateli země před televizními obrazovkami. Události těchto dní sledujeme z perspektivy Miloševićovy rodiny, zvláštních jednotek policie, srbské vlády, médií i jeho obdivovatelů a chápeme díky tomu, jak mocně někdejší prezident ovládal jak státní složky, tak uvažování srbských obyvatel. Minisérie o konci jedné rodiny i celé historické éry, kterou Milošević výrazně ovlivnil. Programový ředitel České televize Milan Fridrich potvrdil, že sérii na základě festivalové projekce koupí do vysílání.
Klára Melíšková
Podezření | Serial Killer
Čestné uznání od poroty získala Klára Melíšková za hlavní roli v nové minisérii České televize Podezření, pod kterou je podepsaný scenárista Hořícího keře (2013) a Pustiny (2016) Štěpán Hulík, producenti Tomáš Hrubý a Jakub Viktorín, kreativní producent Michal Reitler a režisér Michal Blaško. Mrazivé, soustředěné drama nám představuje neproniknutelnou postavu zdravotní sestry, která je pověstná bezcitností, s jakou přistupuje k pacientům i k vlastní dceři. Když dojde v nemocnici k podezřelému úmrtí, je obviněna z vraždy bezmocné pacientky. Trilogie inspirovaná desítkami skutečných případů bere v úvahu sociální realitu současného českého maloměsta, vypráví o vlivu médií na veřejné mínění a ukazuje, jak komplikované může být hledání pravdy. Klára Melíšková získala za svou roli tvrdé a nepříjemné zdravotní sestry Hany Kučerové obviněné z vraždy pacientky také cenu časopisu Harper’s Bazaar.
bezcitna-zdravotni-sestra-slobodan-milosevic-a-manipulativnost-socialnich-siti-serial-killer-2021-zna-viteze
Lucia Kajánková přebírá cenu za pořad BTH | Serial Killer
Cenu za nejlepší webseriál si letos od porotce a světového odborníka na tuto kategorii Joëla Bassageta odnesl první původní webseriál České televize a režisérky Lucie KajánkovéTBH. Tento seriál sleduje události po střeleckém útoku na brněnské střední škole a dotýká se témat, jako je manipulativnost sociálních sítí a hledání hranic v bolestném světě dospívání. Seriál bude mít premiéru na webu České televize v příštím roce.
Antony Root, Ondřej Zach, Tereza Polachová
Producentka Tereza Polachová | HBO
Známé je také jméno laureátky třetího ročníku ceny Progressive Killer pro progresivní osobnost televizní tvorby s vlastní vizí a celoevropským přesahem. Letošní držitelkou ceny se stala producentka HBO Europe Tereza Polachová, která stojí za seriály, jako je Hořící keř nebo Bez vědomí (2019). Producentsky se podílela také na filmu Polednice (2016) nebo dokumentech Mečiar (2017) a Dálava (2019), je také držitelkou Českého lva za filmovou tvorbu za rok 2013.
Serial Killer 2021 sice skončil, ale na partnerském portálu DAFilms mohou diváci až do neděle 3. října 2021 sledovat zdarma seriály z festivalové sekce Fokus: Belgie.
Serial Killer 2021: S ředitelkou festivalu Kamilou Zlatuškovou o dychtivém publiku, balastu na Netflixu a strachu říct, že jsme dobří
Rozhovory22. 9. 2021
Serial Killer 2021: S ředitelkou festivalu Kamilou Zlatuškovou o dychtivém publiku, balastu na Netflixu a strachu říct, že jsme dobří
serial-killer-2021-zna-viteze
serial-killer-2021-zna-viteze-1