Pamatujete na císaře z Formanova Amadea? Charakterní herec má dávno po kariéře a figuruje v rejstříku sexuálních predátorů

Pamatujete na císaře z Formanova Amadea? Charakterní herec má dávno po kariéře a figuruje v rejstříku sexuálních predátorů
Jeffrey Jones | Orion Pictures
Herec Jeffrey Jones patří k těm osobnostem, jejichž obličej zaručeně poznáte, zatímco jméno vyloví z paměti jen několik zasvěcených. Takřka dvoumetrový rodák z amerického Buffala se proslavil roku 1984 rolí císaře Josefa II. v oscarovém dramatu Miloše Formana Amadeus. Jeho nezapomenutelné ztvárnění mocného panovníka se slabostí pro hudbu mu vyneslo nominaci na Zlatý glóbus a zajistilo mu řadu atraktivních pracovních nabídek. Památnou vedlejší roli si připsal především v kultovní komedii Volný den Ferrise Buellera, kde coby školní ředitel pronásledoval rebelujícího protagonistu v podání Matthewa Brodericka. Pamatovat si jej ale můžete také z filmů Tima Burtona Beetlejuice, Ed Wood a Ospalá díra, ze skvělého Honu na ponorku nebo z netradičního hororu Dravci.
Hollywoodská pohádka se ovšem pro Jonese zastavila roku 2001, kdy
pamatujete-na-cisare-z-formanova-amadea-charakterni-herec-ma-davno-po-kariere-a-figuruje-v-rejstriku-sexualnich-predatoru
Ed Wood | Buena Vista International
sedmnáctiletý teenager na policii nahlásil, že jej slavný herec před třemi roky využil k fotografování nahých aktů. Jeho dům byl prohledán a zjistilo se, že má ve vlastnictví dětskou pornografii. Zajímavostí je, že totožný detektivní útvar téhož dne vyšetřoval také dalšího hereckého oblíbence Tima Burtona, a to Paula Reubense, hrdinu filmu Pee-Weeho velké dobrodružství. Také on disponoval podezřelou sbírkou erotiky, ovšem obviněn byl pouze z obscenity a nesměl se pohybovat ve společnosti mladistvých bez souhlasu jejich rodičů.
To Jeffrey Jones putoval ihned za mříže, odkud ho ovšem vysvobodila kauce ve výši 20 tisíc dolarů. Jeho právník Jeffrey Brodey pro Los Angeles Times ujišťoval, že „se vše týká pouze fotografií“ a že nevzešla „žádná obvinění ohledně dotýkání nebo nevhodných aktů s nezletilým“. Herec vězení unikl a skončil s pětiletým podmíněným trestem, přičemž jeho jméno bylo zavedeno do registru sexuálních delikventů. Jeho pobyt na svobodě byl podmíněn tím, že musí do 48 hodin nahlašovat případné změny pobytu a každoročně aktualizovat své informace v registru.
V obou případech ale Jones selhal. Poprvé byl zatčen už roku 2004, když včas nenahlásil své přestěhování na Floridu, čímž svůj podmíněný trest takřka zdvojnásobil. Podruhé pak roku 2010, kdy opomenul aktualizaci svého „profilu delikventa“. To mělo za následek další tříleté prodloužení podmínky a také 250 hodin veřejně prospěšných prací.
Amadeus
Amadeus | Orion Pictures
Závažnějšímu postihu se ovšem herec vyhnul, přestože jeho zmiňovaná oběť s ním roku 2004 vytáhla do občanskoprávní soudní bitvy. Jones prý chlapce vystavil fyzickému a sexuálnímu obtěžování a při focení v jeho domě jej naváděl k sexuálním aktům. Případ byl však zamítnut pro „předpojatost ze strany žalujícího“.
Kdysi úspěšnou kariéru má však Jeffrey Jones s ohledem na tyto okolnosti v troskách. Od roku 2001 na celých šest let zmizel ze stříbrného plátna, než se objevil v druhořadé komedii Who's Your Caddy? Také její natáčení mu ale zhořklo, neboť občané městečka Aiken, kde snímek vznikal, protestovali proti účasti registrovaného sexuálního násilníka. Poslední úspěšnou rolí Jonese tedy zůstává novinář A. W. Merrick ve westernovém seriálu HBO Deadwood, vysílaném mezi lety 2004 a 2006. Tuto úlohu si zopakoval ještě v televizním filmu z roku 2019, čímž výčet jeho nedávných hereckých vystoupení v podstatě končí.
pamatujete-na-cisare-z-formanova-amadea-charakterni-herec-ma-davno-po-kariere-a-figuruje-v-rejstriku-sexualnich-predatoru-6
Who's Your Caddy? | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Současný showbyznys a celá společnost nejsou nastaveny tak, aby hercovy závažné prohřešky přehlédly a odpustily mu. Justin Bieber například přidal na svůj Instagram fotku s Jonesem roku 2016, ale sám ji vymazal poté, co jej fanoušci hromadně upozorňovali na hercovu temnou minulost. Jeffrey Jones je ve svých pětasedmdesáti letech zapovězenou hollywoodskou osobností, jež bude jako „záporák“ vždy vnímána spíše pro své skutečné činy nežli pro nezapomenutelný výkon v klasice Volný den Ferrise Buellera.