Odešla od manžela, to ale ještě netušila, že tím přichází i o své děti. Febiofest 2021 ocenil vítězné filmy

Odešla od manžela, to ale ještě netušila, že tím přichází i o své děti. Febiofest 2021 ocenil vítězné filmy
Charter | Sophia Olsson
„MFF Praha – Febiofest 2021 ukázal, že se diváci, i přes různá omezení, rádi vracejí do kin a hlavně se chtějí bavit – velký úspěch měla naše letošní Soutěž komedií,“ zhodnotila Marta Švecová Lamperová, výkonná a umělecká ředitelka festivalu. „Řada projekcí se konala za osobní přítomnosti tvůrců, po filmech často následovaly debaty s publikem, které bylo velmi zvídavé a vnímavé. Zkrátka máme radost, že jsme zachovali fyzickou variantu festivalu, jelikož tu nelze ničím nahradit.“
Hlavní soutěž
Porota tvořená třemi zkušenými profesionály – slovenským filmařem Ivanem Ostrochovským, íránskou režisérkou Mahnaz Mohammadi a českým hercem, režisérem a scenáristou Jiřím Mádlem – vybírala se sedmi soutěžních snímků.
Charter
Charter | Sophia Olsson
Vítězný film Charter je druhým celovečerním snímkem režisérky Amandy Kernell. Pojednává o Alici, která opustila manžela a spolu s tím přišla i o možnost vidět své dvě děti. Její snahy o jakýkoli kontakt bývalý manžel důsledně maří a pravděpodobnost, že nadcházející soud přidělí opatrovnictví jí, je dost malá. Když se jednoho večera z telefonu ozve synův uplakaný hlas a hovor je záhy přerušen, Alice se rozhodne jednat. Charter se představil na Sundance a poté vyhrál švédské filmové ceny za režii, kameru a herecký výkon Ane Dahl Torp. „Film Charter vypráví nikterak neobvyklý příběh, který je však mistrně zpracovaný. Udržuje si napětí a na každém kroku přináší nový impuls, nový úhel pohledu, který nás žene filmem vpřed až do poslední chvíle,“ shodli se všichni členové poroty.
Poslouchej
Poslouchej | Febiofest
Zvláštní uznání zamířilo do rukou tvůrců sociálního dramatu Poslouchej . Portugalská režisérka Ana Rocha De Sousa za něj na loňském MFF v Benátkách obdržela cenu pro nejlepší debut. Poslouchej je příběhem pětičlenné rodiny portugalských přistěhovalců, kteří hledají nový domov na předměstí Londýna. Na fatální nedostatky britského sociálního systému narážejí poté, co se nedoslýchavé dceři porouchá naslouchadlo. Kvůli následnému nedorozumění ve škole se budoucnost všech potomků ocitá v ohrožení. „Je velmi důležité točit filmy, které naší společnosti nastavují zrcadlo, i když to někdy může být bolestné,“ zhodnotil Jiří Mádl.
Soutěž komedií
Večeře v Americe
Večeře v Americe | Febiofest
Třiatřicetičlennou diváckou porotu v čele s čestným předsedou Michaelem Kocábem mezi šesti soutěžními filmy v Soutěži komedií nejvíce zaujal humorný i citlivý portrét dvou vykořeněných duší Večeře v Americe. Natočil jej Adam Carter Rehmeier, zkušený kamerový technik, jako svůj čtvrtý režijní počin. Porota na vítězném filmu ocenila velmi originální a dynamické zpracování tématu outsiderství ve společnosti, odlišnosti versus povrchnosti a vynikající herecké výkony.
Amnesty International Febiofest Award
O Amnesty International Febiofest Award se už pošesté ucházely filmy vybrané napříč všemi sekcemi, které se týkají tematiky svobody, lidských práv, svobodného vyjadřování a boje za důstojný život. Letošní porotci – violoncellistka Terezie Vodička Kovalová, režisér Vít Klusák a Jiří Bejček, vedoucí oddělení lidskoprávního vzdělávání Amnesty ČR – společně rozhodli o vítězi.
Exil
Exil | Komplizen Film
Stal se jím film Exil, který se představil také v soutěži Sundance, s úspěchem se promítal na Berlinale 2020 a byl kosovským kandidátem na Oscara. Podle porotců jde o v nejlepším slova smyslu rafinovaný psycho-sociální horor, který publikum vede od tématu společenských předsudků k zodpovědnosti jednotlivce. Filmový zážitek bodující ve všech složkách: herci, výtvarno, hudba, kamera, režie.
Nevíš dne
Nevíš dne | Sami Kuokkanen
Zvláštní uznání Amnesty International Febiofest Award bylo uděleno filmu Nevíš dne. Finsko-íránský režisér a scenárista Hamy Ramezan ve svém celovečerním hraném debutu o osudech íránské rodiny ve Finsku využil vlastní zážitky z dětství. „Křehký až intimní film, prostřednictvím kterého mám v plánu seznámit naše děti s tématem uprchlictví – tedy silou i bezmocí těch, kteří se do naší spokojené Evropy vydávají s nadějí na důstojný život a přes veškeré naše možnosti nejsou vítáni,“ podotkl k oceněnému filmu jeden z porotců, režisér Vít Klusák.
febiofest-2021-zna-viteze
Febiofest 2021 se přesouvá do regionů. | Febiofest
Zatímco pražská část letošního MFF Praha – Febiofest skončila, festivalové Ozvěny v regionech běží naplno. Intenzivní zážitky se současnou světovou kinematografií zprostředkují divačkám a divákům v Prostějově, Hradci Králové, Olomouci, Českých Budějovicích, Brně, Berouně, Děčíně, Zlíně, Liberci a Ostravě, kde bude 8. října v rámci slavnostního zakončení uveden celovečerní dokumentární film Karel.