„Neboj!“ vzkazují organizátoři festivalu Elbe Dock a zvou na mimořádné projekce do tříkilometrových katakomb protiatomového krytu

„Neboj!“ vzkazují organizátoři festivalu Elbe Dock a zvou na mimořádné projekce do tříkilometrových katakomb protiatomového krytu
Faust (1926) | ELBE DOCK
Festival Elbe Dock se uskuteční ve dnech 28. září 4. října v Ústí nad Labem, část programu pak v partnerských Drážďanech.
„Tento rok je pro nás klíčový, poprvé se věnujeme hraným i dokumentárním filmům. Pustíme vedle sebe Stevena Spielberga i odvážný projekt DAU. Nataša. Oživíme a vyzkoušíme limity tříkilometrového bunkru plného umění i divných a úchylných filmů na téma NEBOJ!/KEINE ANGST!. Program tak definuje Ústí a Ústí definovalo program,“ komentuje letošní ročník ředitel festivalu Filip Kršiak.
elbedock-predstavuje-novy-rocnik-festivalu-1
DAU. Nataša | Coproduction Office
Festival Elbe Dock slibuje na přelom léta a podzimu bohatý filmový program, který doplní atraktivní vzdělávací panely, koncerty i výstavy a zejména nečekaná (dramaturgická) setkání. Soutěžní sekce, ze které vzejde vítěz tradiční Ceny Pavla Kouteckého, přinese výběr toho nejlepšího z domácího dokumentu, sekce zahraničních debutů pak skýtá nejedno potenciální překvapení – a hrané i dokumentární filmy bok po boku. Vedle sebe se zde potkají třeba první část olbřímího projektu DAU. Nataša, jednoho z nejprovokativnějších titulů poslední doby, který svou cestu započal na Berlinale, či naopak komorní gruzínský dokument o obchodování se stromy Zkrocení přírody.
Zkrocená zahrada
Zkrocení přírody | Elbe Dock
Zaměření festivalu na debuty se promítá i do dalšího programu – ten nabízí třeba projekci hororu Uteč od Jordana Peela. Na hororovou linku pak navazuje například uvedení filmu od kanadského zlobivce Bruce LaBruce Otto aneb mrtvoly, ožijte. Komediální horor zahájil svou cestu po festivalech na Sundance.
elbedock-predstavuje-novy-rocnik-festivalu-3
Z předchozích ročníků festivalu. | ELBE DOCK
Ústeckého genia loci využije festival zejména v tříkilometrových katakombách protiatomového krytu civilní obrany, které oživí řada site-specific instalací renomovaných i nastupujících umělců pohybujících se v oblasti light designu, audiovizuálního umění, scénografie a sound artu (mezi nimi hudebník Oliver Torr či světelná designérka Eliška Kociánová). Kromě nich se v jedinečných kulisách odehraje i série projekcí klíčových děl německého expresionismu. Atmosféru bunkru bude možné zažít i na komentované prohlídce, kterou povede buditel a literát Ladislav Čumba.
Časový program je už nyní možné dohledat na webu festivalu, který průběžně doplní ještě další nejen filmové položky.
elbedock-predstavuje-novy-rocnik-festivalu-4
elbedock-predstavuje-novy-rocnik-festivalu-2