Křemílek a Vochomůrka v nové podobě a zcela nový večerníček. To jsou plány na letošní televizní podzim

Křemílek a Vochomůrka v nové podobě a zcela nový večerníček. To jsou plány na letošní televizní podzim
Pohádky z mechu a kapradí | Česká televize
Generální ředitel České televize Petr Dvořák se zasadil o zkvalitňování, digitalizaci a uchování zlatého televizního fondu, díky čemuž mnoho pořadů prochází procesem restaurování, do kterého samozřejmě spadá i tvorba pro děti. Pohádky z mechu a kapradí se tak poprvé letos na podzim představí divákům v novém barevném „kabátku“, s digitálně upraveným a restaurovaným obrazem i zvukem, vše v nejvyšší možné kvalitě. Umělecky i časově náročný projekt byl realizován interně v Grafickém centru České televize.
Celkem bylo vytvořeno 39 epizod. Neopakovatelný hlasový výkon Jiřiny Bohdalové vytváří jedinečnou atmosféru umocněnou originální hudbou skladatele Jaroslava Celby. Příběhy napsal pohádkový mág Václav Čtvrtek a autorem nezaměnitelného kouzla světa lesních skřítků je přední český výtvarník a režisér Zdeněk Smetana. Jelikož na restaurování a kolorování Křemílka a Vochomůrky pracovala Česká televize mnoho let, mohl se na „obarvování“ prvních třinácti dílů podílet i sám jejich autor (1925–2016).
kremilek-a-vochomurka-v-nove-podobe-a-zcela-novy-vecernicek-to-jsou-plany-na-letosni-podzim-1
Pohádky z mechu a kapradí | Česká televize
Vedle nové zmodernizované podoby slavného večerníčku si ale Česká televize pro malé publikum připravila i jeden zcela nový, jehož autorem je také úspěšný a dlouholetý autor literatury pro děti – Jiří Žáček. Novinka se jmenuje Kdopak by se čertů bál a bude vyprávět originální čertovské příběhy pravých českých čerchmantů ve výtvarném zpodobnění Luďka Bárty. Protagonistům pohádek propůjčil svůj hlas Ivan Trojan a režie se ujal zkušený animátor a režisér Jiří P. Miška, který je také spoluautorem scénáře.
Malý čertík Tvrdlík omylem stiskne špatný knoflík a místo plánovaného výletu do roku 1820 se se svým dědečkem Černoprskem ocitnou na zemi o dvě stě let dřív – v roce 2020. Jeho děda Černoprsk je za to pokárán pekelným šéfem, ale telefonát s ním přesto skončí pozdravem „peklu zdar“. Usídlí se v lesním zámečku, kde má starý čert vyučovat Trdlíka čertovským dovednostem a trestat různé lidské nepravosti. V zámečku se potkávají s malou zvědavou holčičkou Rozárkou, která je v lese s rodiči na houbách. Ta zpočátku nechce věřit v čertí existenci, ale brzy se spřátelí s Trdlíkem i s dědou, rázným a osobitým čertem. Ten vždy zasahuje v pravý čas, když si nezkušený a trochu popletený Trdlík neví rady. V prvních sedmi příhodách všichni tři napravují nešvary jak dětí, tak dospělých lidí, když ničí přírodu, podvádí, vytahují se nad dětmi, lžou nebo kradou. Nebojte se, vždycky všechno dobře dopadne, jsme přece v pohádkách.
kremilek-a-vochomurka-v-nove-podobe-a-zcela-novy-vecernicek-to-jsou-plany-na-letosni-podzim-5
Kdopak by se čertů bál | Česká televize
„Jiří Žáček je klasik české literatury pro děti. Mám velkou radost, že se konečně stal i autorem večerníčku. Jeho čerti jsou vtipní a moudří a mají spadeno jen na ty, kdo si to za své špatné chování opravdu zaslouží. Člověk by si skoro přál, aby existovali doopravdy!“ uvedla na adresu nového pořadu kreativní producentka Barbara Johnsonová.
Večerníček Kdopak by se čertů bál právě běží na ČT. Nová podoba Pohádek z mechu a kapradí zavítá na obrazovky již v říjnu.