V 91 letech zemřel slavný režisér, který zásadně ovlivnil komiksový žánr či kariéru Mela Gibsona

V 91 letech zemřel slavný režisér, který zásadně ovlivnil komiksový žánr či kariéru Mela Gibsona
Zleva Richard Donner a Mel Gibson | Warner Bros.
Ačkoli jeho jméno nepatří v rámci významných režisérských osobností k těm nejskloňovanějším, Richard Donner za svou bohatou kariéru mnohokrát prokázal, že patří k absolutní hollywoodské smetánce. Jeho napínavý horor Přichází Satan! je dodnes nejlepším nástupcem vlivného Vymítače ďábla, který značně inspiroval třeba populární sérii Nezvratný osud, Superman z roku 1978 v podstatě položil základy komiksových blockbusterů a série Smrtonosná zbraň dovedla k dokonalosti žánr akčních buddy komedií a udělala superhvězdu z Mela Gibsona. S ním Donner natočil v průběhu osmdesátých a devadesátých let celkem šest filmů a stal se rozhodujícím mentorem jeho hvězdné herecké dráhy.
Podobně jako většina slavných kolegů, také Richard Donner začínal s
Přichází Satan!
Přichází satan! | 20th Century Fox
režírováním u televizních produkcí. Koncem padesátých let například dohlížel na westernový seriál se Stevem McQueenem Wanted Dead or Alive a prsty měl také v seriálech Uprchlík nebo Twilight Zone. Jeho prvním celovečerním snímkem bylo sci-fi X-15 s Charlesem Bronsonem z roku 1961, přičemž na svůj průlomový hit musel Donner čekat dalších patnáct let. Byl jím zmiňovaný horor Přichází Satan! s Gregory Peckem, který se stal pátým nejvýdělečnějším filmem roku 1976. Poté už přišel na řadu Superman, který byl mezinárodním hitem, a Donner okamžitě zahájil práce na pokračování - stihl natočit velkou část Supermana 2, ovšem pro neshody s producenty dostal padáka a snímek za něj dokončoval režisér Richard Lester. Až roku 2006, souběžně s DVD premiérou Superman se vrací, vyšel Superman II: Verze Richarda Donnera.
V osmdesátých letech režíroval Donner jeden úspěšný hit za druhým - namátkou dětské dobrodružství Rošťáci v produkci Stevena Spielberga, fantasy Jestřábí žena a samozřejmě Smrtonosnou zbraň, jeho možná nejznámější kinematografický zářez. Série s Gibsonem a Danny Gloverem se do roku 1998 rozrostla do čtyř filmů, přičemž všechny se těší značné popularitě a pod všemi je jako režisér podepsán právě Donner - ten měl nyní režírovat dlouhodobě ohlašovaný pátý díl, v němž se počítalo s návratem obou hereckých představitelů, avšak jeho smrt zřejmě očekávaný projekt nadobro pohřbí. Posledním Donnerovým snímkem tak zůstane akční thriller 16 bloků s Brucem Willisem, který si odbyl premiéru roku 2006, kdy bylo renomovanému režisérovi 76 let.
Richard Donner ovšem zůstane v paměti také fanouškům komiksových sešitů. Nejenže jim už v sedmdesátých letech zprostředkoval průlomové filmové uchopení, ale o dvacet let později rovněž produkoval další přelomový počin, jímž byli první X-Meni od Bryana Singera. Společně s komiksovým autorem Geoffem Johnsem navíc Donner založil kreativní tým Action Comics a společně napsali příběh dvou významných titulů se Supermanem - Last Son a Escape from Bizzarro World.
Richard Donner, Bruce Willis
16 bloků - Bruce Willis a Richard Donner
Jeden z nejlepších a nejvšestrannějších filmařů své generace zemřel v pondělí ve vysokém věku 91 let. Přesná příčina úmrtí je zatím neznámá.