Rodinnou filmovou klasiku nepřekonal v tržbách ani Titanic. Snímek inspiroval vznik 'nejhorší videohry historie'

Rodinnou filmovou klasiku nepřekonal v tržbách ani Titanic. Snímek inspiroval vznik 'nejhorší videohry historie'
E.T. - Mimozemšťan | Universal Pictures
Psal se začátek osmdesátých let a americkou filmovou kulturou hýbala
Harrison Ford
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy
především dvě velká jména - George Lucas a Steven Spielberg. Prvně jmenovaný vzal diváky do předaleké galaxie, aby s údivem přihlíželi Hvězdným válkám, ten druhý zažehl s Čelistmi éru letních blockbusterů. A oba dohromady vdechli život Indianu Jonesovi, jehož Spielberg roku 1981 režíroval ve veleúspěšných Dobyvatelích ztracené archy. Dobrodružná výprava za Archou úmluvy zaznamenala u publika takový ohlas, že se slavná společnost Atari rozhodla vytvořit na motivy filmu videohru. Mělo jít o vůbec první hru inspirovanou filmem a ambiciózním posláním byl pověřen tehdy teprve třiadvacetiletý vývojář a programátor Howard Scott Warshaw. Náročný proces trval celých deset měsíců a na jeho konci ukázal Warshaw výslednou podobu hry Stevenu Spielbergovi, jenž byl uchvácen. "Je to úplně jako film. Připadám si, jako kdybych právě zhlédl film," vzpomínal Warshaw na reakci renomovaného režiséra.
Dalším Spielbergovým snímkem po Dobyvatelích byl pochopitelně E.T. - Mimozemšťan. Dojemný příběh o zbloudilém a přátelském vetřelci, jenž naváže pozoruhodný vztah s chlapcem, postrádajícím otcovskou autoritu, překonal i ta nejvyšší očekávání, která na sebe Spielberg po předešlém hitu navázal. V čele týdenní návštěvnosti se E.T. ocitl hned šestnáctkrát, což je dodnes platný rekord, který nedokázal překonat ani Titanic Jamese Camerona (ten napočítal týdnů patnáct). A Atari větřila další videoherní milník, který měl znovu obstarat hvězdný Warshaw. Domluvy ohledně prodeje práv však tentokráte neprobíhaly tak hladce a skončily až v červenci 1982, přičemž společnost chtěla mít hru na trhu už o vánočních svátcích. Úspěšný vývojář tak měl rázem pouze pět týdnů na to, aby hru zkompletoval.
E. T. – Mimozemšťan
E.T. - Mimozemšťan | Universal Pictures
A to se na kvalitě produktu zásadně projevilo - natěšení uživatelé konzole Atari 2600 si očekávanou hru nejprve kupovali ve velkém, jenže zvěsti o příšerné kvalitě a chaotickém provedení se rychle rozšířily a dosud nedotknutelná a závratně rostoucí společnost měla z ostudy kabát. Videoherní E.T. to schytával ze všech stran a dnes je považován za jednu z vůbec nejhorších her v celé historii, jejíž finanční neúspěch značně přispěl ke krachu celého průmyslu roku 1983. Vynořily se dokonce legendy, podle nichž byly tisíce neprodaných kopií pohřbeny v pouštích Nového Mexika - až roku 2014 se prokázala pravdivost těchto zvěstí, když bylo vykopáno nepřeberné množství herních titulů i konzolí od Atari, mezi nimiž se 'skvěl' také vysmívaný E.T. Legendami opředený odkaz kdysi mocné společnosti tak vynesl na světlo 'archeologický' zásah ve stylu Indiana Jonese, jenž o 34 let dříve přinesl Atari přelomový úspěch.
Filmový E.T. a jeho odkaz ovšem zůstávají i po takřka čtyřiceti letech bez
Mac a já
Mac a já | Orion Pictures
poskvrny a mnozí se domnívají, že jako nejlepší snímek roku měl rezonovat také na Oscarech - tam ale ty nejprestižnější ceny Spielbergovi vyfoukl Richard Attenborough se svým životopisným velkofilmem Gándhí, a 'nejlepší režisér Hollywoodu' musel na prvního Oscara čekat ještě jedenáct let. Jeden pomyslný kaz se ale přeci jen najde - vznikl roku 1988, jmenuje se Mac a já a jde o úsměvnou vykrádačku Spielbergova filmu, která se proslavila coby snímek 'tak špatný, až je skvělý'. A máte-li chuť na trochu bizarnější rodinné dobrodružství s neúměrnou dávkou product placementu, pak se na Mac a já v podnapilém stavu určitě podívejte. Dáváte-li však přednost filmařské kvalitě a neprůstřelné klasice, program na dnešní večer by měl být jasný.