Vyléčí vesmírná láska všechny bolesti? Eliška Křenková loví Martina Kyšperského v kulisách Brna

Vyléčí vesmírná láska všechny bolesti? Eliška Křenková loví Martina Kyšperského v kulisách Brna
Marťanské lodě | če
O čem to je: Martin (Martin Kyšperský) a Eliška (Eliška Křenková), hlavní hrdinové filmu Marťanské lodě, se poprvé setkávají na narozeninové party ve vybydlených prostorách brněnského nádraží. Mladá psycholožka hudebníka pozve na přednášku, kterou pořádá. Na Martina zapůsobí. On kolem ní krouží, ona ho loví. Martin za ní odletí do Norska. Po návratu domů zjišťují, že bez sebe nemůžou být. Je to jak z hollywoodské romance, jen v kulisách Brna. Vyléčí vesmírná láska všechny bolesti? (Falcon)
Eliška Křenková, Martin E. Kyšperský
„V Marťanských lodích hraje hudba podstatnou roli a zní, když se hlavní hrdinové Martin a Eliška poprvé setkají. Tóny pomáhají navázat jejich citový vztah. Píseň Jablka jsem ve filmu věnoval své múze, kterou hraje Eliška Křenková,“ říká Martin Kyšperský, představitel hlavního hrdiny a autor písně Jablka, kterou nově nahrál v akustické verzi pro účely filmu. Na hudební scéně je mimo jiné známý i jako textař, spolupracoval například s Lenkou Dusilovou na třemi Anděly oceněném albu Řeka.
Marťanské lodě
Režisér Jan Foukal | David Konečný
Režisér Marťanských lodí Jan Foukal se kromě Kyšperského obklopil řadou dalších muzikantů. O prostředí, v němž film vznikal, mluví jako o „hudebním lahůdkářství“. „Filmovou hudbu nahrával orchestr Berg, dirigoval Albert Romanutti, ve filmové kapele Mulet hrají vedle Kyšperského Jirka Konvalinka a Cyril Kaplan ze skupin Vložte kočku nebo Mutanti hledají východisko. Obsáhli jsme široké hudební spektrum a jsem rád, že ve filmu o lásce se stala hudební koncepce zásadní součástí filmového vypravování,“ říká Foukal. Ten navíc sám vystupuje jako písničkář Johannes Benz. Muzika stála i v jádru jeho předchozího filmu Amerika, který byl v roce 2015 vybrán do soutěže dokumentů na festivalu v Karlových Varech.
Eliška Křenková, Martin E. Kyšperský
Marťanské lodě | če
Ve svém prvním hraném filmu Foukal přichází s vyprávěním o lásce podle svých slov „jak z hollywoodské romance“ nebo jednoduše o tom, když se stane něco „velkého“. O obsazení Elišky Křenkové a Martina Kyšperského rozhodla mimo jiné chemie mezi oběma protagonisty, jež podle režiséra Foukala spolu s citlivým pohledem a propracovaným vizuálním konceptem kameramana Jana Šustera vytvořila na plátně mimořádné napětí i soulad. Kromě herců ve filmu důležitou roli sehrálo město Brno a malý norský ostrov Stromtangen, kde se film natáčel.
Do českých kin Marťanské lodě prvně zamíří 16. září 2021.