Kdo je tady šarlatán? Spor filmového distributora a společnosti "pro svobodné sdílení souborů" pokračuje

Kdo je tady šarlatán? Spor filmového distributora a společnosti "pro svobodné sdílení souborů" pokračuje
Šarlatán | CinemArt
Nelegálně šíří film, k němuž nemá práva, a ještě chce po distributorovi 800 tisíc korun! Světový den duševního vlastnictví "slaví" služba Ulož.to dost svérázně
Téma26. 4. 2021
Nelegálně šíří film, k němuž nemá práva, a ještě chce po distributorovi 800 tisíc korun! Světový den duševního vlastnictví "slaví" služba Ulož.to dost svérázně
Namísto toho, aby Ulož.to respektovalo autorská práva, distributorovi vyhrožuje žalobou. Asociace komunikačních agentur (AKA) proto zveřejnila výzvu, ve které apeluje na Ulož.to, aby aktivně chránilo autorská práva a spolupracovalo s českými distributory. Současně AKA vyzývá inzerenty ke zvážení další reklamy na této platformě.
„Ulož.to musí s okamžitou platností přestat vyhrožovat distributorovi CinemArt žalobami. Je to právě Ulož.to, které se podle nás dopouští neetického jednání vůči vlastníkům autorských práv. Zloděj křičí: Chyťte zloděje!“ uvádí k výzvě Marek Hlavica, ředitel AKA.
Cílem je dodržování autorských práv
Šarlatán
Šarlatán | Marlene Film Production/Zuzana Panská, Alžběta Jungrová
Asociace věří, že se za výzvu k ochraně autorských práv postaví velká část reklamního sektoru. „Naším cílem dlouhodobě je, aby byla dodržována všechna práva duševního vlastnictví a autorům se dostalo spravedlivé odměny,” uvádí Hlavica. „Situace je nyní pro filmové distributory a tvůrce o to závažnější, že jejich filmy nebyly kvůli pandemii často vůbec uvedeny do kin,” dodává. Otázka duševního vlastnictví je pro AKA jedno ze stěžejních témat, stejně tak podpora českých tvůrců a celého kulturního a kreativního odvětví. O jejich podporu AKA dlouhodobě usiluje ve spolupráci s Hospodářskou komorou, Ministerstvem kultury a dalšími institucemi.
Spor o oceňovaný snímek Šarlatán
Agnieszka Holland, Ivan Trojan
Šarlatán - režisérka Agnieszka Holland a herec Ivan Trojan | Marlene Film Production / Alžběta Jungrová
Platforma Ulož.to prostřednictvím svých služeb dle názoru AKA dlouhodobě umožňuje často nelegální sdílení děl, která podléhají autorskoprávní ochraně. Platforma nyní čelí žalobě distributorské společnosti CinemArt kvůli nelegálnímu šíření oceňovaného snímku Šarlatán. Městský soud v Praze v prosinci loňského roku vydal předběžné opatření, kterým nařídil Ulož.to, aby znemožnilo stahování tohoto díla ze svých stránek. Vrchní soud začátkem dubna toto rozhodnutí z formálních důvodů zrušil, aniž by však popřel zákonné povinnosti internetové platformy k ochraně autorských práv vyplývající ze zákona i předchozích rozhodnutích soudu v podobných kauzách. Spor ohledně Šarlatána ale pokračuje dál. Ulož.to se dokonce namísto snahy o smír snaží distributora zastrašit žalobou k náhradě škody.
Ulož.to není streamovací služba
Existuje spousta možností, jak se legálně, online dostat k filmům, seriálům a dokumentům různých žánrů. Za poměrně nízký poplatek lze odebírat některé ze streamovacích služeb a platforem. Mezi nejznámější patří Netflix, HBO Go a tuzemský Aerovod. V posledních letech jsou na našem trhu dostupné i služby Apple Tv+, Amazon Prime nebo Disney+. Legálně je tak možné kdykoliv online sledovat filmové blockbustery, artové snímky, novinky i časem prověřené tituly ze světové i české produkce. Na rozdíl od těchto platforem a služeb slouží server Ulož.to jako úložiště dat a ze zákona nemá právo distribuovat ničí duševní vlastnictví. Tedy například knihy, filmy a hudbu. Předplatitel služby Ulož.to získává formálně pouze možnost rychlejšího stahování dat. Neplatí tedy za legální přístup k filmům. „Bránění autorských práv a duševního vlastnictví je v demokratické společnosti důležitá hodnota. Čekal bych, že když jsou zástupci Ulož.to důrazně upozorněni, že jejich jednání je s tímto principem v rozporu, tak se od toho, třeba v tichosti, nebo s omluvou distancují. Místo toho vyhrožují a kličkují v prostoru mezi morálkou a literou zákona. Psaná pravidla možná nedokážou vždy popsat všechny alternativy skutečnosti. Jednání Ulož.to v tomto případě využívá toho, co se do psaných pravidel nevešlo. Je proto nemorální,“ uzavírá Ondřej Gottwald, člen prezidia AKA.
Co je Asociace komunikačních agentur: AKA je spolek, výběrová organizace nejvýznamnějších subjektů v oblasti komerční komunikace. Jejím cílem je zajišťovat příznivé prostředí pro podnikání členů, budování dobrého jména oboru, odborné vzdělávání a podpora aktivit ke zvyšování profesionální úrovně odborníků na komunikaci. O etické standardy komerční komunikace dbá AKA prostřednictvím Rady pro reklamu, jíž je spoluzakladatelem. Členy AKA je například mezinárodní poradenská firma Deloitte nebo reklamní agentura Ogilvy.
Zdroj: AKA