Vraždí a sdílí domácnost se sedmi muži. Některé Disneyho princezny jsou pěkná kvítka a dělají věci, na které by si netroufl ani kdejaký silák

Vraždí a sdílí domácnost se sedmi muži. Některé Disneyho princezny jsou pěkná kvítka a dělají věci, na které by si netroufl ani kdejaký silák
Rebelka (2012) | Walt Disney Studios
Disney se inspiruje lidovými pohádkami a legendami z celého světa. Není tomu jinak ani u Mulan (1998), jejíž příběh je natočený na motivy čínské legendy o bojovnici Hua Mulan. Jedná se vůbec o jedinou disneyovskou princeznu, která nemá urozený původ a zároveň se ani nestane princeznou po provdání za urozeného prince. Zároveň se jedná o jedinou princeznu, jež se nebojí vraždit.
V pohádce svrhne na dva tisíce mongolských vojáků mohutnou lavinu, která je až na šest z nich zaživa pohřbí. Mulan se navíc nezdráhá vraždit dál. Ve finále totiž poněkud drastickým způsobem ukončí život svého hlavního protivníka, Shan Yua. Poskytne mu velkolepý poslední let do skladu plného výbušnin.
ktera-disneyovska-princezna-nenosi-korunku-a-ma-tetovani-ktere-vrazdi-a-ve-ctrnacti-sdili-domacnost-se-sedmi-muzi-2
Legenda o Mulan (1998) | Walt Disney Studios
Ledové království (2013) nabízí rovnou dvě princezny, přičemž každá malá holka chce být pouze jednou z nich, starší Elsou. Zasloužila si Elsa takovou pozornost díky své magii či tajemnosti? Ironií je, že mládež fascinuje princezna, která se zbaběle skrývá před světem, utíká před zodpovědností a ke všemu fyzicky zraňuje svou sestru. Zato Anna, dívka statečná a odhodlaná, ačkoliv trochu naivní, ale s dobrým srdcem, zůstává prakticky nepovšimnutá. Přestože sklidila větší úspěch Elsa, na Anně pracovalo mnohem více tvůrců, aby její charakter dotáhli k dokonalosti. Ve snímku ji vidíme hned v několika vývojových stupních, což studio stálo čtyři dabérky. Dvě pro dialogy a dvě pro zpěv. Největší prostor zde ale dostala Kristen Bell. To staví Annu na pozici Disneyho charakteru s největším množstvím dabérů vůbec.
ktera-disneyovska-princezna-nenosi-korunku-a-ma-tetovani-ktere-vrazdi-a-ve-ctrnacti-sdili-domacnost-se-sedmi-muzi-8
Ledové království (2013) | Walt Disney Studios
Na světě existuje mnoho variant ztvárnění příběhu o Popelce, mezi nimi je například i naše oblíbená česká verze s Libuší Šafránkovou v hlavní roli. Mezi ty celosvětově nejznámější a nejvýraznější ale bezesporu patří disneyovská Popelka (1950). O hlavní roli princezny se ucházelo celkem 400 hereček. Disney jako první označili přezdívku Popelka za skutečné jméno hlavní hrdinky. Tento motiv ale studio napravilo v nové hrané adaptaci z roku 2017, kde je již Popelka, anglicky Cinderella, zřejmou přezdívkou. Najdete zde scénu, v níž je původ pseudonymu vysvětlený – Cinder-Ella.
Film vyprávějící příběh o Meridě, Rebelce (2012), se měl původně jmenovat The Bear and the Bum. Kromě toho, že se jedná o pohádku s feministickými postoji, kdy se mladá dívka rozhodne jít si svou vlastní cestou, nehledě na to, co po ní chce společnost a rodiče, jde v případě Rebelky zároveň o jedinou princeznu, jež nemá žádnou zálibu v lásce a zároveň o první, co má biologické bratry. Všechny ale jistě na první pohled upoutaly její ohnivé kudrnaté vlasy. Ty taky animátory pořádně potrápily, jsou totiž digitálně spletené ze 111.700 samostatných vlasů.
ktera-disneyovska-princezna-nenosi-korunku-a-ma-tetovani-ktere-vrazdi-a-ve-ctrnacti-sdili-domacnost-se-sedmi-muzi-10
Rebelka (2012) | Walt Disney Studios
Princezny, a nejen ty od Disneyho, jsou vzorem pro všechny malé dívky, které následně touží prožít stejně krásný zamilovaný románek jako jejich fiktivní idoly. Možná si ale neuvědomují, že nejsou některé z nich o moc starší než ony samy. Například Belle z Krásky a zvířete je sedmnáct, Jasmíně z Aladina patnáct. Ta nejmladší ale zároveň pochází z té vůbec nejstarší animované Disneyho pohádky. Není řeč o nikom jiném než o Sněhurce. Té je totiž pouhých čtrnáct. Je tedy ve věku, kdy nesmí řídit, pít alkohol a kouřit, ale žít se sedmi dospělými muži v jedné domácnosti je naprosto normální.
Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)
Sněhurka a sedm trpaslíků (1937) | Walt Disney Studios
Princezna Jasmína je inspirovaná postavou z lidové arabské pohádky Tisíc a jedna noc. To se ale nedá říct o jejím jménu. V původním vyprávění se totiž princezna Badroulbadour (Badrubadur). Docela si dokážu představit, jak by to asi vypadalo, kdyby studio přišlo s princeznou s takovým jménem. Stejně tak baví představa Robina Williamse, tehdy dabujícího kouzelného gina, opakovaně vyslovujícího toto šíleně komplikované jméno.
Spousta lidí se domnívá, že je Pocahontas prvním disneyovským charakterem indiánského původu. První indiánskou dívkou však byla již Tiger Lily, jež se objevila v pohádce Peter Pan z roku 1953. Přesto však Pocahontas (1993) pár věcí odepřít nelze. Například se jedná o první Disneyho princeznu s jedním outfitem, který nosí po celou dobu filmu. Zároveň nemá ani v jedné scéně žádnou korunku. Navíc je jedinou princeznou s tetováním. Nebo spíše jedinou s viditelným tetováním. Kdo ví? Třeba ostatní princezny tetování také mají, jen jsou příliš stydlivé na to, aby nám je odhalily.
Zatímco je každá princezna hlavní hrdinkou příběhu a zároveň postavou s největším prostorem na obrazovce, princezna Aurora z Šípkové Růženky (1959) o tomto může jen snít. Zároveň se jedná o první a jedinou disneyovku, která komerčně propadla. Z šestimiliónového rozpočtu se studiu vrátilo jen lehce přes pět milionů dolarů. Možná je tomu proto, že zde má hlavní postava Růženky na obrazovce pouhých 18 minut prostoru a sotva stejný počet dialogů. To je na 76minutový snímek poměrně dost málo.
ktera-disneyovska-princezna-nenosi-korunku-a-ma-tetovani-ktere-vrazdi-a-ve-ctrnacti-sdili-domacnost-se-sedmi-muzi-7
Šípková Růženka (1959) | Walt Disney Studios
Pohádka Na vlásku sice měla premiéru roku 2010, na jejím scénáři se ale začalo pracovat ještě v době, kdy vznikala Sněhurka, tedy skoro o osmdesát let dříve. Locika nejenom vznikala nejdéle, ale je i princeznou s nejdelšími vlasy v Disneyho universu. Víte ale o tom, že drží zároveň první pozici v žebříčku těch nejkratších?
Nakonec tu máme první animovanou disneyovskou pohádku nominovanou na Oscara za nejlepší film, Krásku a zvíře (1991). Mohlo tomu být ale třeba jinak, kdyby se tvůrci drželi původního scénáře, v němž měla mít Belle dvě sestry. Belle v originále dvě sestry mít má. Na rozdíl od ní ale ani jedna z nich nemá tak vřelé srdce a neoplývá takovou krásou. V druhé verzi scénáře pro Krásku a zvíře se tvůrci rozhodli ze sester udělat tetičku Marguerite, jež měla mít povahové rysy obou z nich. Finální rozhodnutí ale bylo tyto charaktery vůbec neangažovat a já si myslím, že to byl dobrý krok. Gaston a jeho komplicové už jsou dostatečně otravní, takže by tam další taková postava nadělala více škody než užitku.
Nabodnuta na lodní stěžeň, roztrhán výbušninami. Skutečný pohádkový teror pod taktovkou Disneyho filmového studia
Téma10. 4. 2021
Nabodnuta na lodní stěžeň, roztrhán výbušninami. Skutečný pohádkový teror pod taktovkou Disneyho filmového studia