Oscarový režisér Jan Svěrák pracuje na novém filmu. Ambicemi nešetří, inspiroval se Grandhotelem Budapešť a Divokými historkami

Oscarový režisér Jan Svěrák pracuje na novém filmu. Ambicemi nešetří, inspiroval se Grandhotelem Budapešť a Divokými historkami
Režisér Jan Svěrák | Biograf Jan Svěrák s.r.o.
Ve výčtu podpořených filmů, mezi které fond rozdělil 64 milionů korun, jsou tři komedie, psychologický thriller, dobrodružný snímek pro mládež, road movie, sociální drama a projekt z prostředí hiphopové komunity.
„Mezi podpořenými autory jsou jak zkušení filmaři s dlouhou kvalitní filmografií, tak nové nadějné tváře, které je možné považovat za čerstvou krev českého filmu,“ řekla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka fondu. „Rada zohlednila při rozhodování současnou situaci, tedy ze všech žádostí jsme podpořili zhruba třetinu projektů, které vykazovaly nejen kvalitu, ale byly také nejlépe připraveny na realizaci,“ uvedla předsedkyně Rady Helena Bendová.

Podpořené projekty dle přidělené částky

Prašina - 12 milionů korun
oscarovy-reziser-jan-sverak-pracuje-na-novem-filmu-ambicemi-nesetri-inspriroval-se-grandhotelem-budapest-a-divokymi-historkami
Foglarovsky laděnou Prašinu vydalo nakladatelství Paseka. V roce 2019 byla nominována na Magnesii literu v kategorii "děti a mládež". | Paseka
Dobrodružný rodinný film se inspiroval stejnojmennou populární knižní předlohou Vojtěcha Matochy. Prašina je podivná malá čtvrť v centru současné Prahy, plná křivolakých uliček a zapomenutých plácků. Žijí zde podivíni, nefunguje zde elektřina ani mobilní telefony. Na návštěvu za dědou do Prašiny vyráží třináctiletý Jirka a jeho dva kamarádi. Prašina atmosférou a tématem připomene Foglarovy Rychlé šípy. Film bude režírovat Štěpán Vodrážka (Kmeny)
Karavan - 10,4 milionů korun
Aňa Geislerová
Aňa Geislerová si zahraje hlavní roli v road movie Karavan. Na snímku ve filmu Polednice (2016). | če
Road movie pojednává o mladé ženě, která projíždí se svým mentálně postiženým synem italský venkov ve snaze uniknout a vzepřít se životnímu údělu. Režisérkou snímku je Zuzana Kirchnerová, která za svůj studentský film Bába obdržela v roce 2008 cenu Cinéfondation na festivalu v Cannes. Karavan bude autorčiným celovečerním debutem. Plánované datum dokončení je rok 2023. V hlavní roli by se měla představit Aňa Geislerová.
Citlivý člověk - 10 milionů korun
Citlivý člověk
Spisovatel Jáchym Topol a jeho Citlivý člověk inspiroval filmaře. | Česká televize
Adaptace stejnojmenného románu spisovatele Jáchyma Topola (Anděl Exit). Celovečerní debut kameramana a režiséra Tomáše Kleina (FREM, Vlk z Královských Vinohrad) bude drsným sociálním dramatem, v němž budou "hrdinové" hledat smysl života, lásku, přemítat o rodičovství nebo politické korektnosti.
Betlémské světlo - 7 milionů korun
Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák
Jan Svěrák během režie snímku Po strništi bos (2017). | Bioscop
Nejnovější projekt oscarového režiséra a producenta Jana Svěráka (Kolja, Obecná škola, Ropáci) bude povídkovou komedií sledující stárnoucího spisovatele (Zdeněk Svěrák?), který při své tvorbě balancuje na hraně reality a fikce. Dle tvůrců půjde o ambiciózní snímek, jehož vizuál a pojetí bude odkazovat k ceněným filmům jako Grandhotel Budapešť (2014), Divoké historky (2014) nebo Amélie z Montmartru (2001).
Vlak - 7 milionů korun
Jiří Havelka
Jiří Havelka | CinemArt
Jiří Havelka, režisér ceněných Vlastníků, se vrací k filmové tvorbě spolu s další absurdní komedií. Vlak bude sledovat příběh pasažérů sázavské lokálky, která se nedbalostí strojvůdce odbrzdila a spolu s cestujícími ujíždí pryč.
V korunách stromů je klid - 6,3 milionů korun
Tiché doteky
Z Hogenauerova filmu Tiché doteky (2019), který pojednával o au-pair v jedné podivné rodině. | Aerofilms
I druhý celovečerní film režiséra Michala Hogenauera (Tiché doteky, Tambylles) bude psychologickým dramatem ze současnosti. Autor sklízí úspěch u mezinárodního festivalového publika a tamních porot.
Šnajdr - 6,3 milionů korun
Miroslav Krobot
Zprvu "pouze" divadelní režisér Miroslav Krobot našel zalíbení též u filmu. Šnajdr bude jeho třetím celovečerákem. | Česká televize
V pořadí třetí celovečerní film režiséra a herce Miroslava Krobota (Díra u Hanušovic, Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka) je příběhem známého pražského herce, který miluje improvizaci nejen na divadelních prknech, a proto přijímá „životní“ výzvu z regionálního divadla.
Banger - 5 milionů korun
Adam Sedlák
Talentovaný režisér Adam Sedlák pracuje na druhém celovečerním filmu. | Jan Hromádko
Banger je novým projektem režiséra a scenáristy Adama Sedláka, který zaujal audiovizuálně uhrančivým debutem Domestik (2018) a originálním internetovým seriálem Semestr (2016). Příběh z hiphopové subkultury se odehrává během jedné noci a bude plný nejen rapu a drog, ale hlavně nenaplněných ambicí a chybějící pokory.
* S využitím materiálůStátního fondu kinematografie.