Mumie: Hrob Dračího císaře - klíčoví herci se nevrátili proto, že nesnášeli scénář

Mumie: Hrob Dračího císaře - klíčoví herci se nevrátili proto, že nesnášeli scénář
Mumie: Hrob Dračího císaře | Universal Pictures
Alfou a omegou všech problémů byl scénář, který se mnohokrát přepisoval. Arnold Vosloo se měl vrátit jako Imhotep, tentokrát by ovšem hrdinům pomáhal. Vosloo scénář nesnášel a navíc nechtěl pokračovat v sérii bez Sommerse u kormidla, takže odmítl. Ani Oded Fehr (Ardeth Bay) nebyl ze scénáře, který dostal do ruky, extra nadšený. Částečně se na tom paradoxně podepsal sám Vosloo, po jehož odmítnutí došlo k vyškrtnutí jeho postavy a Fehr neviděl smysl v tom, aby byl Ardeth v příběhu, kde již není Imhotep.
Třetí díl tak rázem přišel hned o dvě výrazné tváře předchozích dílů. Tou nejcitelnější ztrátou pro Mumii: Hrob Dračího císaře ale bezpochyby bylo to, že se Rachel Weisz odmítla vrátit jako manželka hlavního hrdiny Evelyn.
Brendan Fraser, Arnold Vosloo
Mumie se vrací | Universal Pictures
Kdo film viděl, ten ví, že v něm asistuje hrdinům již dospělý syn Alex. Scénář předepisoval, že mu bude 21 let a Weisz přišlo, že by hrdinové ještě neměli mít tak starého syna. A protože nebyla celkově s tím, co četla, spokojená, rozhodla se nakonec od série odpojit a na její místo nastoupila Maria Bello.
Slova Weisz o tom, že bude syn příliš starý, tvůrci nechtěně dokrmili nevhodným obsazením. Luke Ford byl jen o 13 let mladší než Fraser a o 14 než Bello. A vzhledem k tomu, že ani neměl nijak mladistvý vzhled, vypadá většinu filmu spíše jako mladší bratr hlavního hrdiny. Samotná Bello se také zasadila o to, že fanoušci snímku dodnes nemohou přijít na jméno. Její Evelyn naprosto nefunguje a herečka si za svůj výkon vysloužila jen kritiku.
Luke Ford, Brendan Fraser, Maria Bello
Mumie: Hrob Dračího císaře
Hrob Dračího císaře diváci ve známkách strhali a i když si v kinech nevedl úplně zle (tržby byly 403 milionů dolarů), vydělal nejméně z celé trilogie. To vedlo ke zrušení čtvrtého dílu, kde si měl záporáka zahrát Antonio Banderas.