Není se na co vymlouvat. Belgie potvrzuje, že i v malé zemi je možné vytvářet mezinárodně úspěšné seriály. Kamila Zlatušková představuje téma festivalu Serial Killer

Není se na co vymlouvat. Belgie potvrzuje, že i v malé zemi je možné vytvářet mezinárodně úspěšné seriály. Kamila Zlatušková představuje téma festivalu Serial Killer
Zrádci | Česká televize
Festival se soustředí na zvýraznění a propagaci nejlepších nových seriálů z žánru tzv. quality TV z regionu střední a východní Evropy, a zároveň přiváží do našeho regionu to nejlepší ze západevropské produkce. Po Dánsku, Norsku a Velké Británii to letos budou belgické seriály, belgičtí tvůrci a zástupci belgických televizí, jejichž seriály patří momentálně v evropské konkurenci mezi ty nejlepší a pro české tvůrce mohou sloužit jako skvělý inspirační zdroj.
Kamila Zlatušková
Kamila Zlatušková
„Jako ředitelka festivalu každoročně navštěvuji významné televizní akce a mluvím s producenty z různých koutů světa. Převládá mezi nimi názor, že v posledních letech dostává svůj zasloužený prostor výjimečná belgická televizní dramatika. Díky svému unikátnímu a autentickému stylu a přístupu k příběhům je zkrátka velmi přesvědčivá. Jsme rádi, že na ni můžeme tento rok v rámci Serial Killera upřít pozornost. Prezentováním průkopnické práce belgických vysílatelů chceme povzbudit tvůrce ze zemí střední a východní Evropy, protože právě seriály z Belgie jsou důkazem, že i v relativně malé zemi s limitovanými výrobními rozpočty je možné systematicky vytvářet mezinárodně úspěšné tituly,“ říká zakladatelka festivalu Kamila Zlatušková. „V předcházejících ročnících jsme už několik belgických seriálů uvedli, posílili jsme vazby mimo jiné se skvělou vlámskou veřejnoprávní televizí VRT, festivaloví diváci se ale mohou opět těšit i na výjimečné seriály dalších belgických komerčních i veřejnoprávních vysílatelů.“
Serial Killer byl zároveň po loňském úspěchu hodinové prezentace s názvem Killing Stereotypes about Central and Eastern Europe znovu osloven kurátory prestižního festivalu Berlinale, který se letos z důvodů koronavirové pandemie odehrává v digitálním podobě.
Festival se představil ve středu 3. března v programové nabídce Berlinale Series pro více než 10.000 přítomných televizních a filmových profesionálů z celého světa v prezentaci s názvem Zabíjení předsudků o střední a východní Evropě, 2. díl . Dohromady prezentoval 16 nejlepších seriálů z celé východní Evropy – regionu, který byl z hlediska televizní kvality na podobných akcích dlouhodobě opomíjený.
Terapie sdílením
Terapie sdílením | MALL.TV
Z českých titulů připomněl vítěze krátkometrážní soutěže z roku 2019, seriál #martyisdead, který v listopadu 2020 senzačně vyhrál prestižní Emmy International a má již holandského distributora, vítěze stejné soutěže ročníku 2020, seriál Terapie sdílením, fenomenální sKORO NA mizině a exkluzivně také novou a mimořádně slibnou sérii České televize s názvem Ochránce.
V projekcích pro profesionály uvedl Serial Killer ve spolupráci s britským distributorem a Českou televizí také novou mezinárodní verzi seriálu Zrádci.