Drew Barrymore: Největší dětská hvězdička osmdesátých let si v útlém mládí prošla peklem, které ji navždy změnilo

Drew Barrymore: Největší dětská hvězdička osmdesátých let si v útlém mládí prošla peklem, které ji navždy změnilo
Drew Barrymore, E.T. - Mimozemšťan | Universal Pictures
Život Drew Barrymore byl vždy jako na houpačce. Narodila se 22. února 1975 do slavné herecké dynastie a před kamerou se poprvé objevila už v necelém roce, kdy si zahrála v reklamním spotu. Skutečný průlom nastal roku 1982. Tehdy si sedmiletou a roztomilou Drew vybral Steven Spielberg do vedlejší role svého megahitu E.T. - Mimozemšťan. Nejvýdělečnější snímek osmdesátých let pronikl snad do každé civilizované domácnosti a z malé blonďaté holčičky udělal přes noc velkou hvězdu. O dva roky později už dostala hlavní roli v hororu podle Stephena Kinga Ohnivé oči a v následujících letech neměla o nabídky nouzi. Její náklonnost k herecké branži jistě zpečetil sám Spielberg, v jehož osobě nalezla silnou oporu a sama jej požádala, zdali by se nechtěl stát jejím kmotrem - s tím legendární režisér souhlasil.
V rodinném kruhu však Drew pevné zázemí a stabilitu postrádala. Její otec,
drew-barrymore-nejvetsi-detska-hvezdicka-osmdesatych-let-si-v-utlem-mladi-prosla-peklem-ktere-ji-navzdy-zmenilo
Drew Barrymore ve filmu Kočičí oko (1985) | MGM
herec John Drew Barrymore, byl alkoholik s násilnickými sklony, zatímco její matka Jaid se narodila za druhé světové války v německém táboře pro maďarské utečence a sama platila za problematickou a nezodpovědnou ženu. Ti dva se rozvedli roku 1984, když bylo Drew devět let. Otec se z jejího života takřka nadobro vytratil a matka se o zázračné dítě Hollywoodu začala starat v duchu nesvázaného života hippies. Ona sama svou devítiletou dceru přivedla do nechvalně proslulého newyorského klubu Studio 54, kde se pořádaly divoké drogové večírky plné slavných tváří. "Měla jsem mamku, ale byla spíše jako má nejlepší kamarádka," prozradila Barrymore v rozhovoru z roku 2018. "Říkala mi 'Chceš jít raději do školy a nechat se celý den šikanovat, nebo chceš jít do Studia 54?' A já na to 'Jo, jednoznačně! Nechci strávit den s těmi malými zmetky, kteří jsou prostě odporní. Děti jsou tak zlé.'"
Zatímco většina mladistvých poznává taje nočního života až v pubertálním věku, Drew Barrymore si vyrážela 'vyhodit z kopýtka' se svou matkou a jejími přáteli už v osmi letech, a to klidně i pětkrát do týdne. Na odvykačku nastoupila už v těžko uvěřitelných 12 letech - tehdy se zřejmě ozvalo černé svědomí nezodpovědné Jaid, která léčebnou kúru pro svou dceru sama zařídila. Ve 13 letech pak Drew započala svůj osmnáctiměsíční pobyt v nemocničním zařízení, který však vyústil v pokus o sebevraždu a další nutné rehabilitace. Její matka ji prý chodila navštěvovat jen velmi zřídka a Drew pochopila, že se nemůže vrátit do prostředí, jemuž vládne alkohol a jiné návykové látky. S návrhem na emancipaci, který iniciovala samotná léčebná instituce, proto předstoupila před soud pro mladistvé a ve 14 letech byla uznána za dospělou - svou matku mohla ze života zcela vyškrtnout.
"Byla to pro mne velmi důležitá zkušenost," vzpomínala Drew v rozhovoru pro deník Guardian roku 2015. "Bylo to pokorné a utišující. Zřejmě to bylo nezbytné, protože jsem odtud vyšla jako více respektující osoba. Něco takového mě neučili ani rodiče, ani sám život. Vyšla jsem odtud velmi rozdílná, ale pořád jsem to byla já." Podle ní samotné však nebyla duševně nemocná, nýbrž pouze vychýlená z žádoucího kurzu, což si prý postupně uvědomovala. "Byla jsem tak vystrašená, protože jsem vůbec nevěděla, kam mířím. Opravdu jsem měla strach, že umřu v 25. Já jsem ale taková, že bez ohledu na houstnoucí temnotu si vždy zachovávám naději, že musí existovat dobro. Nikdy jsem se plně neponořila do temnoty. Mohla jsem provést tolik věcí, které by mě vytlačily přes hranu, ale já vždy věděla, že tam už nemám chodit."
drew-barrymore-nejvetsi-detska-hvezdicka-osmdesatych-let-si-v-utlem-mladi-prosla-peklem-ktere-ji-navzdy-zmenilo
Drew Barrymore ve filmu Kočičí oko (1985) | MGM
Zdálo se, že její herecká kariéra na sklonku osmdesátých let vyhasne stejně rychle, jako po setkání s přátelským mimozemšťanem odstartovala. Drew Barrymore se na celé tři roky stala hollywoodským vyvrhelem a pracovat musela jako servírka a uklízečka. "Mít v natolik mladém věku takto velkou kariéru a pak na celé roky nic - lidé vám říkají, že jste nezaměstnatelná katastrofa - to je ve 14 letech pořádně tvrdá zkouška. Mít přístup k tolika věcem, a pak náhle k ničemu."
Nevyzpytatelný filmový průmysl však zlobivému dítěti začal roku 1992 opět důvěřovat. Během pouhých tří let se Drew objevila ve 14 filmech, mezi nimiž se 'skvěl' i hvězdně obsazený blockbuster Batman navždy, a její herecká prestiž rychle stoupala. Roku 1995 dokonce založila společně s producentkou Nancy Juvonen produkční společnost Flower Films, stojící například za úspěšnou sérií Charlieho andílci nebo kultovní sci-fi Donnie Darko. Pracovní úspěchy se jen kupily, ale do hodné a svědomité dívky měla Barrymore stále daleko. Podle vlastních slov si po dvacítce začala vynahrazovat vše, o co ve své problematické a depresivní pubertě přišla. "Od 20 do 35 to byla jíííízda! Říkala jsem si, jak mi tohle všechno projde? Byla jsem opravdu hravá, ale zároveň jsem hodně pracovala." Jen roku 1995 stihla dvakrát upoutat pozornost svou nahotou. Hned v lednu se nechala zvěčnit v rouše Evině na titulku Playboye, na což vtipně zareagoval kmotr Spielberg - k dvacetinám poslal své kmotřence přikrývku s obálkou, na níž stálo jen 'Přikryj se'. A navrch připojil její obrázky z Playoboye, upravené tak, že byla oblečená. Druhý a značně kontroverznější výstřelek si Drew schovala do sledované talk-show Davida Lettermana, kde předvedla tanec přímo na moderátorově stole, políbila jej na tvář a nakonec na zlomek vteřiny odhalila svůj hrudník. To vše ve formě Lettermanova narozeninového dárku v jejím osvobozeném a rozverném duchu.
Drew Barrymore
Drew Barrymore ve filmu Hudbu složil, slova napsal (2007)
V práci Barrymore nalezla potřebnou stabilitu a po přelomu tisíciletí si vybírala zajímavé a převážně chválené projekty. Ať už šlo o lehkou komedii s Adamem Sandlerem 50× a stále poprvé, o zmíněnou girl-power sérii Charlieho andílci nebo o životopisné televizní drama Grey Gardens, které jí přineslo první Zlatý Glóbus za nejlepší herecký výkon. Roku 2009 rovněž představila svůj dosud jediný režisérský počin, jímž je pozitivně přijatá komedie Vyfič!. Podobnou harmonii však v osobním životě vždy hledala marně. Poprvé se zasnoubila s Lelandem Haywardem roku 1991, když jí bylo pouhých 16 let, ale zasnoubení bylo po pár měsících zrušeno. Další v pořadí byl herec a muzikant Jamie Walters, s nímž žila do roku 1993. První sňatek uzavřela 20. března 1994 s majitelem baru Jeremy Thomasem, ale rozvod následoval po necelých dvou měsících. Druhá svatba se odehrála v červnu 2000 a Drew si tentokráte brala komika z MTV Toma Greena - ten však už v prosinci příštího roku zažádal o rozvod. Třetí a zatím poslední sňatek uzavřela slavná herečka s Willem Kopelmanem roku 2012. Vydrželi spolu čtyři roky a mají dvě dcery, Olive a Frankie.
A právě výchova dětí zřejmě nasměrovala věčnou rebelku na novou životní dráhu. Od roku 2017 sice účinkuje v seriálu od Netflixu s názvem Santa Clarita Diet, ale jinak se ze světel reflektorů spíše stahuje a soustředí se na to, aby neopakovala chyby svých vlastních rodičů. "Vím, že bych to dítěti nikdy neudělala. Nebyla bych věčně pryč a nepřiváděla jej předčasně do okruhu dospělých. Nikdy bych neměla děti předtím, než bych nabyla stoprocentní stability a byla odhodlaná je postavit na první místo. Mateřství je rozhodně tou nejchytřejší, nejschopnější, nejtrpělivější, nejkreativnější a nejlaskavější věcí, jakou si kdy v životě vyzkoušíte. Je to úžasné. A já u toho chtěla být přítomna. A také jsem čekala. Věděla jsem, že do toho nemohu jít, dokud nebudu připravena."
Je ale docela dobře možné, že ji v budoucnu uvidíme spíše po boku jiné ženy - už v minulosti totiž prozradila, že se považuje za bisexuálku a že prožila milostné aférky s několika ženami. "Miluji ženské tělo. Myslím, že vztah dvou žen je stejně tak krásný jako vztah muže a ženy. Být se ženou je jako zkoumat své vlastní tělo skrze někoho jiného."
Drew Barrymore
Drew Barrymore v seriálu Santa Clarita Diet (2017)
Přirozeně stárnoucí Barrymore, která je odpůrkyní plastických operací, přejeme do příštích let jen to nejlepší - její zmařené dětství budiž odstrašujícím příkladem pro nastupující dětské hvězdy a jejich rodiče, před nimiž leží velká zodpovědnost. A pokud vás příběh blonďaté ikony z E.T. a z Vřískotu zaujal, můžete si pořídit její nesmírně upřímnou autobiografickou knihu Wildflower z roku 2015. Ať už má vaše sympatie, či nikoli, na jedné věci se jistě všichni shodnou - čerstvě šestačtyřicetiletá Drew Barrymore má o čem vyprávět.