96 hodin: Liam Neeson byl přesvědčený o tom, že film nebude v kinech nikoho zajímat

96 hodin: Liam Neeson byl přesvědčený o tom, že film nebude v kinech nikoho zajímat
96 hodin | EuropaCorp
A ještě větším překvapením bylo, že se z 96 hodin vyklubal ohromný hit, který Neesonovi zažehl úplně novou kariéry akčního borce (jíž se stále ještě drží).
Sám herec něco takového nečekal. "Myslel jsem si, že to půjde rovnou na video. Malý evropský thriller, který si možná slušně povede pár týdnů v kinech ve Francii a pak všude jinde skončí na videu. Místo toho si vedl hodně dobře ve Francii a pak šel do Jižní Koreje a i tam si vedl velmi dobře. Později mi volali synovci z Irska a říkají 'Hm, strýčku Liame, tak jsme viděli tvůj film.' a já říkám 'Který?' a oni 'Hm, 96 hodin.' a já na to 'Co tím myslíte, ten jste nemohli vidět.' a oni 'My jsme ho stáhli z Jižní Koreje.' a já řekl 'To nesmíte!'. Naštvalo mě, že moji synovci porušují zákon. A pak mi došlo 'No, když to jde stáhnout, tak je hotovo.' Ale Foxové si film vzali, udělali dobrý trailer, nasadili ho během sportovních událostí a zařídili obrovský úspěch. Vzpomínám, že během debutového víkendu jsme byli třetí, příští víkend druzí, pak dokonce první, pak čtvrtí a následující víkend zase třetí. Byla to neuvěřitelná jízda!"
Úspěch 96 hodin byl opravdu hodně překvapivý. Přestože byl film dlouhou dobu dostupný na pirátských serverech, zájem diváků se povedlo vyvolat tak velký, že jen v amerických kinech utratili 145 milionů dolarů. Úspěch si vyžádal dvě pokračování, celá série dohromady vydělala 929 milionů dolarů, dala vzniknout (nepříliš dobrému) televiznímu seriálu, mizerné parodii a hlavně způsobila to, že se Neeson po padesátce nečekaně stal jedním z nejžádanějších představitelů akčních hrdinů současnosti. "Od chvíle, co jsem hrál v 96 hodinách, mi posílají akční scénáře a je v nich třeba škrtnuto 'hlavní hrdina, věk 37', a místo toho je napsáno 'cca 50'," dodal pobaveně Neeson.
Liam Neeson
96 hodin: Zúčtování