Elijah Wood slaví 40. Proč už představitele Froda Pytlíka nikde nevidíme a jak vypadá dnes?

Elijah Wood slaví 40. Proč už představitele Froda Pytlíka nikde nevidíme a jak vypadá dnes?
Pán prstenů: Společenstvo prstenu | New Line Cinema
Opravdu - kdokoli se zahledí do jeho modrých očí, okamžitě v nich spatří udatného Froda Pytlíka z kultovní trilogie Pán prstenů. Elijah Wood se k osudové roli dostal v neuvěřitelných 18 letech, a ačkoli se od té doby aktivně pokouší vymanit ze škatulky mocné Středozemě výběrem různorodých filmových úloh, nálepka jediné ikonické postavy mu už zůstane navždy. A přitom toho spoustu dokázal už v devadesátých letech jako nepřehlédnutelný roztomilý klučina - jako osmiletý se mihnul ve futuristické scéně ve druhém Návratu do budoucnosti (1989) a v devadesátých letech účinkoval v bezmála dvaceti filmech, z nichž stojí za zmínku především Dobrý synek, horor Fakulta nebo sci-fi Drtivý dopad. Legendární kritik Roger Ebert o něm dokonce prohlásil, že je to 'nejvíce talentovaný herec svého věku v hollywoodské historii.'
Návrat do budoucnosti II
Návrat do budoucnosti II | Universal Pictures
A vlastně se nemýlil, neboť v Pánovi prstenů se mladý herec pod tíhou obrovské zodpovědnosti neprohýbal, nýbrž předvedl podobně jako kolega Sean Astin obdivuhodný herecký výkon. Tehdy už rozcuchaného herce s klukovským výrazem znal celý svět a jeho hvězda vystoupala na samotný vrchol. A odtud už se zpravidla nedá posouvat nahoru, ale pouze padat dolů - Elijah Wood za posledních 17 let opravdu ustupuje ze světel reflektorů a jeho jméno trochu upadá v zapomnění. Jeho dosavadní cesta s náplastí Froda Pytlíka rozhodně není tragická, avšak brázdí ji řada zajímavých faktů a v den, kdy se z nestárnoucího chlapce stává čtyřicátník, si ji stojí za to ve stručnosti přiblížit.
Jak už bylo zmíněno, Wood se po fenomenálním úspěchu Pána prstenů
Elijah Wood
Maniak
opravdu snaží, aby se vyhnul takzvanému typecastingu a aby obecenstvo přesvědčil, že zvládá divoké variace filmových rolí. Svéráznou postavu si zahrál hned roku 2004 v milovaném dramatu Věčný svit neposkvrněné mysli, ale své fanoušky šokoval především o rok později, kdy se objevil jako sadistický kanibal v krvavé adaptaci komiksu Sin City - město hříchu. Na podobnou notu se naladil také roku 2012, kdy si dokonce zahrál brutálního sériového vraha v Maniakovi, který představoval jakousi poctu slasher hororům osmdesátých let. "Je to zvláštní," sdělil Wood v rozhovoru pro deník The Guardian, "když byl Maniak poprvé oznámen, všechny reference v tisku se točily kolem Froda. To ale bylo před osmi lety a od té doby jsem pracoval na hrstce naprosto odlišných filmů. Řekl bych, že to celkem jasně dokazuje, že Frodo prostě nikdy nezmizí."
A ani dnes to nevypadá, že by zmizet měl - Wood si roli navíc krátce zopakoval v prequelové trilogii Hobit a v posledních letech v žádné velké a sledované produkci neúčinkoval. Je to dáno také tím, že mnoho úsilí věnuje spíše dabingu a svůj hlas propůjčuje celé škále projektů, od dětských animáků až po videohry. Namluvil například titulního draka v herní sérii The Legend of Spyro, tučňáka Mumbleho v animovaném hitu Happy Feet nebo hadrovou panenku v podmanivé sci-fi Číslo 9. Slyšet jsme ho ale mohli rovněž v minisérii Za zdí zahrady nebo v nedávném seriálu Star Wars: Odboj. Kromě dabingu je navíc také vášnivým hudebníkem a v průběhu let se stal respektovaným DJ - vystupoval už takřka po celém světě, od zářivého Las Vegas až po VIP kluby v Indii. A samozřejmě musí opakovaně popírat fámu, že jeho přezdívka v dané branži je DJ Frodo.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema
Další aktivitou, která Wooda stále více vytlačuje z herecké branže, je jeho producentská činnost. Krátce po premiéře Maniaka založil společnost The Woodshed, později přejmenovanou na SpectreVision, v níž chce dávat šanci kvalitním hororovým příběhům. Takto pomohl například iránsko-americké režisérce Aně Lily Amirpour, když roku 2014 vydal její úspěšný a oceňovaný debut Sama nocí tmou. Nebojí se přitom podpořit ani více kontroverzní a násilné počiny, o čemž svědčí třeba další snímek pod hlavičkou SpectreVision s názvem Mastnej škrtič (2016). K dalším titulům, které Wood produkoval, se řadí horory jako The Boy (2016) a Barva z vesmíru (2019).
Pozornost na sebe upoutal také prohlášením, že americký filmový průmysl je plný sexuálních predátorů, kteří se zaměřují na velmi mladé herce. K tomuto tématu konkrétně sdělil: "Pokud jste nevinný, máte mizivé ponětí o světě a chcete uspět. A lidé s parazitickými zájmy ve vás uvidí snadnou kořist." Sám sice upozornil, že osobně takovou zkušenost nemá, ale na pomoc mu přispěchala další dětská herecká hvězda Corey Feldman, který se obětí sexuálního obtěžování stal. A prý by hrozně rád udal veřejnosti jména, pokud by neměl svázané ruce kalifornským předpisem omezení.
elijah-wood-slavi-40-proc-se-predstavitel-froda-pytlika-stahl-z-velkych-produkci-a-jak-vypada-dnes-1
Elijah Wood ve filmu Pojď za tátou (2019) | Métropole Films Distribution
Jinak je ale Elijah Wood vnímán jako nesmírně laskavý a dobrotivý člověk, který věnuje spoustu času charitativním činnostem a záchraně zvířecích druhů. Jeho herecký kolega Liev Schreiber ho popsal jako 'srdečnou laskavost ve formě lidské bytosti' - a jako takového bychom si ho měli v době jeho velkého výročí připomenout všichni. A samozřejmě jako Froda Pytlíka, bez toho to zkrátka už nikdy nepůjde.
A samotným závěrem přikládáme věcnou pomůcku pro případ, že také patříte k lidem, kteří nemají tušení, jak jméno Elijah správně anglicky vyslovit: