Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová
Hana Maciuchová | TV Nova
Hana Maciuchová se narodila roku 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce. Za svůj život ztvárnila desítky divadelních, televizních i filmových rolí.
Hana Maciuchová
Tátova volha (2018) | CinemArt
Studovala na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění, kterou dokončila v roce 1968. Od roku 1969 pak byla členkou pražského Divadla za branou a od roku 1971 hrála v Divadle na Vinohradech. Na jeho jevišti se objevila v představeních Cyrano z Bergeracu, Obchodník s deštěm, Zločin a trest atd. Zahrála si také Gertrudu v Hamletovi uváděném na Pražském hradě v rámci shakespearovských Letních divadelních slavností. V roce 1994 se stala pedagogem na konzervatoři v Praze.
Prvním filmem, v němž si zahrála, byl Organ z roku 1964. Mezi její výrazné filmové role patří například ztvárnění manželky spisovatele Karla Čapka Olgy Scheinpflugové v životopisném dramatu Člověk proti zkáze (1989) či postava matky jedné z hrdinek ve filmu Samotáři. (2000).
Bořivoj Navrátil, Klára Melíšková, Hana Maciuchová
Nespavost (2010) | Česká televize
Objevila se také v mnoha televizních inscenacích a seriálech jako Krkonošské pohádky, Nemocnice na kraji města, Synové a dcery Jakuba skláře nebo Chalupáři. V letech 2008 a 2009 získala cenu TýTý pro nejlepší herečku.
V posledních letech byla známá například svým účinkováním v nekonečném seriálu Ulice, v němž hrála už od jeho začátku v roce 2005. Posledním filmem, v němž se objevila, byla komediální road movie Tátova volha.
Nadabovala desítky postav – hlas propůjčila třeba Diane Keaton, Glenn Close nebo Faye Dunaway. V roce 2016 získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.
Byla vdaná za herce Jiřího Adamíru. Jejich manželství bylo bezdětné a trvalo dvacet let, do roku 1993, kdy Adamíra zemřel. Společně se objevili v televizních dramatech Španělé v Praze a Kadeř královny Bereniké.
Herečka před několika lety zvládla zápas s rakovinou. Poslední rozloučení se slavnou a oblíbenou umělkyní proběhne v rodinném kruhu.
Martin Štěpánek (I), Hana Maciuchová
Zdeněk Řehoř, Ilja Prachař, Hana Maciuchová