Třetí Jurský svět završí epický příběh vznikající 65 milionů let.

Třetí Jurský svět završí epický příběh vznikající 65 milionů let.
Jurský park | Universal Pictures
Značka Jurský park se od počátku devadesátých let stala jednou z hlavních tváří filmového průmyslu, spoléhajícího stále více na osvědčené a výdělečné série. Do roku 2001 vznikla celá trilogie, jejíž kontinuální příběh byl situován do dinosauřích rezervací Isla Nublar a Isla Sorna, načež si dal Hollywood od prehistorických ještěrů 14 let pauzu. Série pak byla velkolepě oživena po premiéře Jurského světa, který zaznamenal fenomenální kasovní úspěch a nakopnul vznik nové trilogie, na jejíž poslední článek s podtitulem Nadvláda se momentálně netrpělivě čeká. Do kin má konkrétně dorazit v červnu příštího roku a diváky bude lákat rozšířením zásadního zvratu z finále Zániku říše, kdy obávaní i obdivovaní tvorové unikli v hojném počtu do volné přírody.
Režie se opět chopil Colin Trevorrow, který už má na kontě první díl nové
Jeff Goldblum, Sam Neill
Jeff Goldblum a Sam Neill – Jurský park | Universal Pictures
trilogie, a do boje proti uprchlým dinosaurům se kromě Chrise Pratta a Bryce Dallas Howard zapojí také slavná trojice z Jurského parku v podání Sama Neilla, Laury Dern a Jeffa Goldbluma. Ti by rozhodně neměli být jen do počtu a jejich návrat naznačuje, že Jurský svět: Nadvláda bude čistokrevným završením velkého příběhu, který se začal formovat už Jurským parkem roku 1993.
Takové stanovisko ostatně sdílel i sám Trevorrow, jenž se o filmu rozpovídal při rozhovoru, jinak věnovaném druhé sezóně seriálu Jurský svět: Křídový kemp. "Když jste se dostali na konec původní trilogie (Jurský park), nebylo asi tak zřejmé, jak vypadá kompletní příběh těch tří filmů, protože byly pojaty spíše epizodicky. Tato trilogie je ale jiná. Je to především seriálový příběh. Pro mě bylo důležité, že až budete sledovat Nadvládu, tak dostanete pocit, že se učíte o příběhu první sady filmů a že zjišťujete, jak vše, co se v těch filmech událo, vlastně informuje o tom, co se může odehrát ve filmech nových. Jestli mají být dnešní děti seznámeny se šesti filmy Jurského parku, pak jim rodiče snad zakoupí celý boxík - musí se cítit, jako když sledují jeden dlouhý příběh."
Jurský svět (2015)
Jurský svět (2015) | Universal Pictures
Jurský svět: Nadvláda by tedy měla nabídnout mnoho spojitostí s původní trilogií, které budou zahrnovat i povědomé lokace včetně druhého ostrova Isla Sorna, kde dinosauři žili v relativní svobodě už ve dvojce Jurského parku. Žádné detaily kolem nového příběhu zatím nemáme a na první trailer si budeme muset ještě nějaký pátek počkat, ale tvůrci dávají stále zřetelněji najevo, že šestý příspěvek do jurské série si vyžádá pečlivou diváckou přípravu - zakoupení popkornu, zhasnutí světel a maratón všech pěti dosavadních snímků, které se snad dočkají důstojného a vzrušujícího vyvrcholení.