Filmový Oscar: Rekordmani a největší smolaři

Filmový Oscar: Rekordmani a největší smolaři
Titanic (1997) | Paramount Network
Chloe Zhao, autorka vítězného filmu Země nomádů, se stala první ženskou režisérkou jiné než bílé barvy pleti, která byla oceněna Oscarem za režii, a legendární herec Anthony Hopkins, jenž za snímek The Father obdržel svého druhého Oscara, se ve svých 83 letech stal nejstarším hereckým vítězem této prestižní filmové ceny.
Anthony Hopkins
Otec | Lionsgate
Prvním filmem, který získal Oscara za nejlepší film, se stalo epické romanticko-válečné drama z období první světové války Wings z roku 1927. Snímek Williama A. Wellmana je současně prvním v historii, jenž byl oceněn za nejlepší speciální efekty. K prvnímu slavnostnímu předávání došlo roku 1929.
Gary Cooper
Křídla | Paramount Network
Prvním barevným filmem, jenž byl oceněn jako nejlepší snímek roku, byl legendární velkofilm Jih proti Severu. Ten byl přitom původně černobílý a až dodatečně kolorován.
Vivien Leigh, Clark Gable
Clark Gable | 1998 New Line Cinema
Historicky prvním cizojazyčným filmovým titulem, jenž získal Oscara v hlavní kategorii, se v loňském roce stal jihokorejský Parazit. Ten si odnesl i ceny za režii, původní scénář a nejlepší zahraniční film.
Parazit
Parazit | Film Servis Festival Karlovy Vary
Prvním oceněnými režiséry byli Lewis Milestone a Frank Borzage (v prvním roce udílení byla cena za režii rozdělena do kategorií komedie a drama). Prvním hercem byl Emil Jannings, jenž je navíc dosud jediným německým hercem, jenž tuto kategorii kdy vyhrál. První oceněnou herečkou se stala Janet Gaynor.
Emil Jannings
Emil Jannings | Universum Film (UFA)
Prvním černošský hercem, jenž získal Oscara za nejlepší výkon v hlavní roli, byl Sidney Poitier za film Polní lilie. První oceněnou herečkou tmavé barvy pleti se stala Hattie McDaniel za ztvárnění vedlejší role v Jih proti Severu. První černošskou herečkou oceněnou za výkon v hlavní roli je Halle Berry za Ples příšer.
Hattie McDaniel
Hattie McDaniel | Warner Bros.
A zatímco nejstarším hercem se letos stal zmíněný Hopkins, nejmladším hercem historie se v roce 1949 stal tehdy dvanáctiletý Čech Ivan Jandl, jenž získal speciálního dětského Oscara za roli českého chlapce Karla Malíka v americko-švýcarském dramatu Poznamenaní.
Poznamenaní
Ivan Jandl a Montgomery Clift ve filmu Poznamenaní | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Filmy s největším počtem získaných sošek se s jedenácti staly biblický velkofilm Ben-Hur, katastrofický Titanic a fantasy Pán prstenů: Návrat krále. Deset cen si odnesl legendární muzikál West Side Story, devět jich získali např. muzikál Gigi nebo romantické drama Anglický pacient. Nejvíce nominací (14) pak měly Vše o Evě, Titanic a La La Land. Za vůbec nejúspěšnější film pak lze považovat Pána prstenů: Návrat krále, protože ve vítězství proměnil všechny své nominace.
Ben Hur
Ben Hur | Pannonia Entertainment
Filmů, které uspěly v pěti hlavních kategoriích (tj. nejlepší film, režie, scénář, mužský a ženský herecký výkon v hlavní roli), byly v historii udělování Oscarů dosud pouze tři: romantická komedie Stalo se jedné noci, drama z psychiatrické léčebny Přelet nad kukaččím hnízdem a temný psychothriller Mlčení jehňátek. Některým slavným a kultovním snímkům k tomu chyběla pouze jedna soška, viz např. Jih proti Severu, Francouzská spojka, Kramerová versus Kramer, Cena za něžnost nebo Americká krása.
Clark Gable
Stalo se jedné noci | Columbia TriStar
Příklady filmů, které získaly mnoho Oscarů, ale ne toho hlavního (za nejlepší film):
Gravitace (7), Šílený Max: Zběsilá cesta (6), La La Land (6), Zachraňte vojína Ryana (5)
Sandra Bullock
Gravitace
Naopak mezi největší filmové oscarové smolaře určitě patří snímky Nový začátek a Purpurová barva. Z krásných 11 nominací se jim nepovedlo získat ani jednu. S deseti neproměněnými nominacemi je následují Gangy New Yorku, Opravdová kuráž a Špinavý trik. Ukázkovým filmovým smolařem, jenž měl mnoho (sedm) nominací, ale kvůli tvrdé konkurenci žádnou soškou nakonec nezískal, je také diváky milované Vykoupení z věznice Shawshank (1994).
Vykoupení z věznice Shawshank
Vykoupení z věznice Shawshank | Distrbutor
Nejúspěšnějším režisérem historie je z hlediska získaných Oscarů John Ford - v této kategorii byl oceněn celkem čtyřikrát. Se třemi vítězstvími ho následují Frank Capra a William Wyler (ten má navíc ještě jednu cenu za scénář).
John Ford (I)
John Ford (I) | ARTE France
První ženou oceněnou Oscarem za režii se stala Kathryn Bigelow. Sošku získala za válečné drama Smrt čeká všude, které zvítězilo i v kategorii nejlepší film roku.
Kathryn Bigelow
Kathryn Bigelow | Annapurna Pictures / Francois Duhamel
Slavní režiséři, kteří nikdy nedostali Oscara za režii:
Alfred Hitchcock - mistr napětí byl nominovaný za režii 5x, sošku však dostal až v roce 1967 za celoživotní dílo.
Stanley Kubrick - autor legend jako 2001: Vesmírná odysea nebo Mechanický pomeranč byl za režii nominován 4x a za scénář dokonce 5x, ani jednu z celkových devíti nominací však neproměnil.
Stanley Kubrick
Stanley Kubrick | Film Servis Festival Karlovy Vary
Nejúspěšnější scenáristou je z hlediska nominací Woody Allen - za svůj život jich získal 16. Tři sošky i vyhrál. Totožný počet získal třeba také Francis Ford Coppola, Paddy Chayefski, Charles Brackett nebo Billy Wilder.
Woody Allen
Woody Allen | Orion Pictures Corporation
Nejúspěšnější herci jsou Daniel Day-Lewis (tři ceny za hlavní roli, šest nominací) a Jack Nicholson (dvě sošky za hlavní roli, jedna za vedlejší, dvanáct nominací). Za skutečného mistra vedlejších rolí by se dal označit Walter Brennan, který byl oceněn třikrát za nejlepší výkon ve vedlejší roli. Spencer Tracy a Tom Hanks jsou oba držiteli dvou Oscarů za hlavní role, které obdržely dva roky po sobě.
Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis | Kinobox
Naopak největšími smolaři mezi herci jsou Peter O'Toole a Richard Burton. Představitel legendárního Lawrence z Arábie byl nominován celkem osmkrát, přesto nezvítězil ani jednou. Burton byl nominován sedmkrát a rovněž nikdy neuspěl.
Peter O'Toole
Peter O'Toole
Nejúspěšnější herečky jsou Katharine Hepburn (čtyři ceny za hlavní roli), Frances McDormand (tři za hlavní roli), Ingrid Bergman a Meryl Streep (dvě za hlavní roli, jedna za vedlejší).
Katharine Hepburn
Katharine Hepburn | United Artists
Za největší hereckou smolařku pak lze považovat Glenn Close - stejně jako O'Toole už byla nominována osmkrát a nevyhrála bohužel dosud ani jednou. Stále má však šanci, že jednou už to snad konečně vyjde.
Glenn Close
Air Force One
Nejúspěšnějším filmovým hudebním skladatelem je Alfred Newman, jemuž se podařilo zvítězit rovnou 9krát. Na druhém místě je aktuálně John Williams s pěti výhrami.
John Williams
John Williams
Dosud největšími smolaři v této kategorii jsou Thomas Newman a již zemřelý Alex North. Oba mají na kontě čtrnáct neproměněných nominací. 65letý Newman však má stále šanci se vítězství v budoucnu dočkat.
Thomas Newman
Thomas Newman | Walt Disney Studios
Rekordmany mezi kameramani jsou Leon Shamroy a Joseph Ruttenberg se čtyřmi cenami. První zmíněný byl nominován dohromady 18krát, druhý 10krát. Jednoznačně největším smolařem je v této kategorii dodnes George J. Folsey - nominován byl 13krát, nevyhrál však ani jednou.
Samostatnou kapitolou je pak fenomenální Roger Deakins, který se svého prvního Oscara dočkal až po neuvěřitelných třinácti neproměněných nominacích (aktuálně má za kameru Oscary již dva). Na rozdíl od Glenn Close či Thomase Newmana se tedy "spravedlnosti" už dočkal.
Roger Deakins
Roger Deakins | Warner Bros.
Nejúspěšnějším Čechem je režisér Miloš Forman, který získal dva Oscary za režii (za Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadea).
Miloš Forman
Miloš Forman | Aerofilms
Držitelem největšího počtu Oscarů celkem je Walt Disney - celkem jich obdržel 22. Rekordmankou mezi ženami je kostýmní výtvarnice Edit Head - vyhrála 8 sošek, nominována byla 35x.
Walt Disney
Walt Disney | ORF
Walt Disney je rekordmanem i v počtu nominací - za svůj život jich měl 59. Z žijících je momentálně první hudební skladatel John Williams s 48 nominacemi.