Harrison Ford jako nový James Bond. I to je dnes možné

Harrison Ford jako nový James Bond. I to je dnes možné
Harrison Ford | Paramount Network
Úloha stylového agenta, jenž válčí jedině ve službách Jejího Veličenstva, je už od dob premianta Seana Conneryho horkým hereckým zbožím. V průběhu let se pro roli Jamese Bonda uvažovalo o mnoha známých hercích a fanoušci si jistě představují, jak by frázi 'protřepat, nemíchat' zvládli jejich osobní favorité. Na své si nyní mohou přijít obdivovatelé Harrisona Forda, jenž se stal světoznámou hvězdou díky rolím Indiana Jonese a Hana Sola a jehož specifický ležérní šarm by Bondovi podle všeho také sedl - alespoň to tak vypadá díky vysoce přesvědčivému deepfake videu, které vkládá Fordovu tvář do několika scén s právě dosluhujícím Danielem Craigem.
Sám Ford se sice v osmdesátých letech zařekl, že s velkými filmovými sériemi končí, ale přece si posléze přičuchl ke špionážnímu žánru a hned ve dvou snímcích ztvárnil agenta Jacka Ryana - a sice ve Vysoké hře patriotů a v Jasném nebezpečí. Není tedy pochyb, že by zvládl i britského protějška - s Craigem ho ostatně pojí podobný uzemněný projev a lehce uvěřitelná civilnost, což je ve videu jasně patrné. I v nejlepších letech by však proti Fordovi stály dva zřejmé mantinely, které budou zcela jistě přítomné i při volbě Craigova následovníka - za prvé byl takřka přes noc příliš slavný a žádaný, zatímco role Bonda zatím vždy připadla spíše vycházejícím osobnostem, za druhé je to Američan, a s tím by se řada fanoušků zkrátka nesmířila i přesto, že prestižní roli si jednou vyzkoušel také Australan George Lazenby.
Video tedy berme čistě jako zajímavost a další důkaz toho, jak přesvědčivě dnes může deepfake technologie vypadat. A kdo chce, může se v diskuzi samozřejmě rozpovídat o tom, zda by podle něj byl Harrison Ford dobrým Jamesem Bondem - i když s přihlédnutím k jeho věku není vizuální srovnání s podstatně mladším Craigem historicky úplně šťastné.