"Jeho ústa vypadají jako řitní otvor," schytal to ikonický herec od úspěšného režiséra

"Jeho ústa vypadají jako řitní otvor," schytal to ikonický herec od úspěšného režiséra
Terry Gilliam, Brad Pitt, Bruce Willis | 1995 Universal Studios
Kdekoho asi nepřekvapí, že tím režisérem je Terry Gilliam, bývalý člen
Terry Gilliam
Terry Gilliam | Film Servis Festival Karlovy Vary
uskupení Monty Python a filmový hračička, jenž proslul zejména depresivními dystopickými vizemi a sarkastickým humorem. Jeho možná nejproslulejším snímkem je sci-fi 12 opic z roku 1995, v níž doslova zazářily herecké hvězdy Bruce Willis a Brad Pitt. Prvně jmenovaný výborně ztvárnil roli Jamese Colea, muže, který musí cestovat zpět časem a zabránit nebezpečnému viru ve vyhlazení velké části lidské populace. A jak vidno z Gilliamova rozhovoru pro Inverse, jeho obsazení rozhodně nebylo dopředu plánované a původně bylo režisérovi dokonce proti srsti.
"Byl vyvíjen tlak, abychom obsadili nějakou hvězdu. To bylo v časech, kdy jsem byl ještě horkým režisérským zbožím, a lidé se chtěli pohybovat blízko mě a dotýkat se mě. A tak přicházeli se všemi těmi jmény. A já pořád říkal ne. Tom Cruise, Nicolas Cage, ty všechny na mě házeli", vzpomínal Gilliam. "Předtím jsem nikdy nebyl velkým fandou Bruce, ale bavilo mě s ním hovořit a pomyslel jsem si 'Ok, ten chlápek je chytrej, je s ním sranda.' Vysvětlil jsem mu mé obavy ohledně jeho jakožto herce. Nesnášel jsem tu jeho Trumpovskou pusu, kterou ve filmech vystavoval. Konečník. Jako bych se díval na něčí řitní otvor."
12 opic
12 opic | 1995 Universal Studios
Také vás něco podobného v souvislosti s hvězdou Smrtonosné pasti nikdy nenapadlo? To je v pořádku, neboť na podobné bizarní výstřelky má Hollywood dlouhodobě právě Gilliama - ten se nikdy nebál sdělovat své názory pěkně od podlahy a pořádně to od něj schytali například série Vetřelec, Black Panther nebo (v podstatně mírnějším podání) Steven Spielberg a jeho pozitivní filmová zakončení. Svérázný tvůrce však do 12 opic nakonec Willise i s jeho estetickými vadami obsadil a mohl si blahopřát, neboť jde o Willisův možná nejlepší herecký výkon, který se zmateným cestovatelem časem plně koresponduje.